Od konce dubna bude na hradě Helfštýn vystavovat umělecký kovář a sochař Radomír Bárta

Od konce dubna bude na hradě Helfštýn vystavovat umělecký kovář a sochař Radomír Bárta

Tisk

barta200Už koncem dubna bude na hradě Helfštýn zahájena výstava dnes už renomovaného uměleckého kováře, sochaře a designera Radomíra Bárty. Jeho aktuální prezentace nese název Prolínání, což prozrazuje že i tentokrát se mohou návštěvníci těšit na mistrné kombinace nerezových, kamenných a skleněných prvků v jeho sochařských dílech. Výstava bude k vidění v Galerii na druhém nádvoří od 30. dubna do 27. srpna, a to v rámci vstupu do hradu.

 

Na co se můžou těšit návštěvníci tvé výstavy Prolínání na hradě Helfštýn a na se se těšíš ty?

Srdečně zvu všechny lidičky na výstavu. Pro zpestření bude se mnou vystavovat i můj kamarád kresby a básničky k obrázkům. Jmenuje se David Merta. Po mrtvici je na vozíku a snaží se malovat a jde mu to parádně. Jsem rád, že jsme to takto dali dohromady. Navíc to bude společné téma – oceán a ryby… Já tam budu mít pár novinek i pár starších plastik. Bude to takový celkový profil mojí tvorby. Mám radost, že po delší době mohu vystavovat své novinky na takovém krásném místě jako je Helfštýn... mekka kovářů a umělců v kovu. Ale také se budu velmi těšit na reakce návštěvníků. Je možné, že bude i pár komentovek k výstavě.

Pravidelně vystavuješ na Helfštýně a proč zrovna tam?

Na Helfštýně jsem dostal možnost vystavovat díky kastelánovi panu Janu Laurovi. V loňském roce jsem měl možnost vést mezinárodní tým umělců na kovářském fóru Belgie, Francie Austrálie a Česka. Vytvořili jsme sochu Tři životy, která bude taktéž na výstavě. Na Helfštýně vystavuji každoročně a rád.

barta foto2

Co bude po této výstavě následovat? Co chystáš dál?

V následujících měsících bych chtěl vystavovat v Bratislavě na hradě a také v Benátkách. O dalších možnostech se jedná. Jinak budu dále vytvářet již započaté plastiky.

Loni jste měli s malířkou Rosanou De Montfort a dalšími umělci společnou výstavu v Bílovci na zámku. Co další spolupráce s Rosanou?

Rosankou máme cosi za lubem. Zatím to nebudeme prozrazovat, ale dáme včas vědět. Už se moc těším, s Rosankou se bezvadně spolupracuje. To ví každý, který měl tu čest.

A co máš v plánu v létě? Budeš odpočívat?

Léto mám na práci, ne na odpočívání. Jen koncem léta asi vůně moře přece jenom zvítězí. Oči uvidí jinou kulturu a tělo nabere paprsky a sůl.

barta foto1

Zdroj foto: archiv Radomír Bárta

https://helfstyn.cz/akce-na-hrade-helfstyn/sezonni-vystava-prolinani-radomir-barta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čas od času taky poskakuju po bíloveckém zámku sešněrovaná do dobového kostýmu, říká malířka Rosana de Montfort

bilovec200Je to už pár let, co je s bíloveckým zámkem spojená dnes už renomovaná malířka Rosana de Montfort. Jednak organizuje výstavy, jejichž je kurátorem, jednak provází zámkem. Mimochodem není to tak dávno, co bílovecký zámek jako by povstal z popela, co...


Literatura

O lásce, hvězdách a snění…

200litNakladatelství Fragment uvede na trh prvotinu mladé české autorky Ireny Petříkové. Titul s názvem Štěstí na dosah je příběhem dívčích snů, lásky a také smutku, nadějí. Snili jste někdy o setkání s idolem, kterého všichni znají jen z plakátu?

...

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Vzhůru za Piráty!

altDruhý díl filmu Piráti z Karibiku s názvem Truhla mrtvého muže je možná nejzajímavějším pokračováním z celé filmové série.

...