RockOpera dala dohromady petici proti jednání grantové komisi a získala další podporu

RockOpera dala dohromady petici proti jednání grantové komisi a získala další podporu

Tisk

rockopera 200RockOpera Praha získává ke své petici proti jednání grantové komise hlavního města Prahy podporu také od Společnosti Richarda Wagnera. Ta divadlu poslala dopis, ve kterém mimo jiného RockOperu Praha označuje za pokračovatele v myšlence Gesamtkunstwerku, tedy souborného uměleckého díla, integrujícího hudbu, drama a jevištní děj.

 

Jak už název společnosti napovídá, její činnost se soustředí především na podporu propagace hudebně-dramatického, kulturního a filozofického odkazu německého hudebního génia, skladatele Richarda Wagnera. Je přitom řádným členem mezinárodní asociace wagnerovských společností Richard Wagner Verband International.

„Vzhledem k programové chudosti a dramaturgické nenápaditosti české operní scény musíme za uváděním Wagnerových děl často cestovat do zahraničí. Zájemci o náročnější formy hudebního projevu z našich řad jsou tedy na domácí scéně nuceni hledat alternativu k Wagnerově hudbě i mimo hranice klasické muziky. A tuto funkci v rámci mezižánrového přesahu skvěle plní právě RockOpera Praha,“ píše ve svém dopise Martin Nejedlý, předseda Společnosti Richarda Wagnera. Celý dopis si mohou zájemci přečíst na www.rockopera.cz. 

rockopera 1

Grantová komise hlavního města Prahy už několikrát odmítla žádost divadla o peníze. RockOpera Praha ovšem její důvody odmítá a dala dohromady petici, kterou podepsalo už více jak dva tisíce lidí.

„Grantová komise hlavního města Prahy naši žádost už několikrát nepodpořila. Uváděla důvody, se kterými nesouhlasíme," potvrzuje výkonná ředitelka, libretistka a zpěvačka Pavla Forest, společně s hudebním skladatelem Milanem Steigerwaldem autorka původních třinácti rockových oper.

Petici lze podepsat přímo v divadle, nebo na www.rockopera.cz.

RockOpera Praha je jediné české divadlo, které se zaměřuje na autorské rockové opery. Zakládá si na propracované rockové hudbě, jež neosloví jen ortodoxní vyznavače žánru, akrobatické vizuální show, velkých hlasech a obdivuhodných instrumentálních výkonech na scéně přítomné kapely. Zakladateli projektu jsou skladatel a klávesista Milan Steigerwald a libretistka a zpěvačka Pavla Forest, kteří jsou výhradní autoři všech rockových oper divadla. Mezi největší hvězdy RockOpery Praha patří Kamil Střihavka, Viktor Dyk, Jan Toužimský, Jiří Zonyga, Pavla Forest, Žántí a další.

rockopera 2

Autor foto: Martina Jurasová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zahnízdila jsem se na chalupě a více méně odjíždím jen za prací, říká Petra Janů

petra janu200I když v minulém roce slavila kulatiny a padesát let na scéně, také jí vyšlo retrospektivní dvojalbum a v televizi měl premiéru dokument, pořád má co dělat. Ale taková je už Petra Janů a ani letos se nic zásadního nezměnilo. Pořád ji to baví ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Podivuhodné schopnosti normálních bláznů

muz ktery si pletl manzelku s kloboukem perexDoménou britského lékaře Olivera Sackse, žijícího od roku 1965 v New Yorku, byla neurologie a dodnes ho můžeme považovat za jednoho z nejslavnějších neuropsychologů na s...


Literatura

Zádušní mše za hraběnku

zadus200Jiří Holub, je autorem další, ne příliš silné knihy menšího formátu, která mi přišla domů v obálce i s věnováním od autora samotného. Jiří není v literárním světě ani trochu neznámým elementem.

...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...