Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Tisk

ZmrzlinaDo Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla, po roce od křtu knihy se uskutečnila první pražská autogramiáda dekadentních zápisků Olgy Path Štiplové.

 

 

 

Zmrzlina s příchutí záměru. Takový název nese kniha Olgy Path Štiplové, která vyšla již loni na Praze 7, přičemž první pražské setkání příznivců, čtenářů a přátel knihy se uskutečnilo letos – v Jazzové sekci. Kniha nese podtitul, že se jedná o autorčiny „dekadentní zápisky“. Je to kus života bez retuše, bez obalu, o tom, že svět šoubyznysu a psaní o něm má i odvrácenou tvář.

Autorka v knížce, která je ideálním doplňkem třeba na dovolenou, líčí den po dni to, co zažívala, jaké měla pocity, jak bojovala s penězi, jak sháněla práci, jak prožívala lásku i ponižování, jak působila ve společenské rubrice novin.

 Zmrzlina 

Bez obalu…

„Piju sladký likér přímo z flašky, kouřím jednou cigaretu za druhou a plná hněvu a hořkosti se připravuju na své osobní redakční působení při dnešním slavnostním předávání cen TýTý 2010. Doufám, že tam bude hodně šťastných lidí, kteří „plánují miminko“, případně „rodinku“, případně „zatím alespoň společné zvířátko“. Tolik jedna citace z knihy.

 zmrzila100

Sarkasmus

Olga Path Štiplová umí být při komentování hořkých i sladkých událostí pěkně sarkastická a je vidět, že je živel. Ani v rámci akce v Jazzové sekci nebyla upejpavá. Přítomní si tam pochutnávali na zabijačkových hodech, jitrnice, jelítka či guláš zapíjeli pivem nebo vínem. Nechybělo ani vystoupení zmrzlinové víly Anety Levandulové, která vystřihla skvělé baletní číslo.

 zmrzila101 

Recenzi knihy Olgy Path Štiplové Zmrzlina přinesla Kultura21.cz již loni.

Foto: archiv Olgy Path Štiplové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Gondík: Přímý přenos v televizi nemůžu prošťouchnout

GONDIK 200Oblíbeného herce Dalibora Gondíka můžete vidět v představení v divadle Kalich i na televizní obrazovce. V našem rozhovoru vám prozradí, jak se k herectví dostal a jak vnímá plusy a mínusy této profese.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krize oškubaného kuřete na Vyšehradském fóru: kde se bude pást?

VF perexVe středu 7. října večer se sál Kongresového centra na Vyšehradě zaplnil pilnými kuřátky, zůstaneme-li u nadsázky z nadpisu. Kuřátky, která dobře vědí, či alepoň tuší, že doba je zlá a že by se měla připravit na možná ješ...


Literatura

Kniha matematiky

kniha matematiky200Velké ideje jednoduše vysvětlené – tak nás láká obrázek na encyklopedické publikaci Kniha matematiky, která vyšla v listopadu pod hlavičkou nakladatelství Universum v jejich geniální sérii Kniha vědy.

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...