Turistický seriál: Zámek Sychrov

Turistický seriál: Zámek Sychrov

Tisk

Sychrov 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům a představili pár muzeí. Nechyběly ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Díky našim zvídavým otázkám jsme se dozvěděli spoustu informací a mohli jsme si vytipovat pěkný výlet. Nyní tedy poslední příspěvek k letošnímu turistickému seriálu z oblasti hradů a zámků:

Na Sychrově mají dobrého ducha - Bertu z Rohanu

Jak jste se dostal k práci kastelána? Byl to vždy váš sen? Dovedete si představit, že byste dělal něco jiného?

V mém případě to bylo postupné a logické vyústění mé předchozí činnosti. Začínal jsem v roce 1975, ve svých patnácti letech, jako externí průvodce. Po absolutoriu filozofické fakulty Univerzity Karlovy jsem si mezi nejrůznějšími nabídkami si vybral právě Sychrov, který byl již v té době mou srdeční záležitostí. Nastoupil jsem jako historik umění, který měl na starost rozsáhlý mobiliární fond a zároveň mou další pracovní náplní bylo zajišťování návštěvnického provozu. V roce 1992 se mi po konkurzu na místo kastelána státního zámku Sychrov opravdu splnil sen. V současné jsem kastelánem Sychrova i nadále, ale zároveň jsem byl po výběrovém řízení jmenován i ředitelem územní památkové správy na Sychrově, která má ve své působnosti 18 státních hradů a zámků v krajích Královehradeckém, Libereckém a Pardubickém.

Jak se žije kastelánovi na hradě? Žijete zde i s rodinou? Jaké to je bydlet v 21. století na hradě? Co to obnáší třeba v kruté zimě nebo v parném létě?

Na zámku pochopitelně bydlím. Studentskou prázdninovou romantiku jsem vyměnil za pracovní i rodinný život na zámku. Bydlím v kastelánském bytě, který je v budově bývalé kaplanky. Žiji zde s manželkou a dvěmi dětmi. Pochopitelně, že bydlení v „zámeckém bytě“ má své klady a zápory. Tím, že bydlím přímo v hlavním zámeckém areálu, jsem de facto 24 hodin denně v práci. Byt je prostorný s vysokými stropy a značnými energetickými ztrátami. V zimě se musí v podstatě pořád topit v kotli ústředního topení (na Sychrově není zaveden plyn a přímotopy by se byt ve velkých mrazech těžko dal vytopit), v parném létě je v jižní části bytu opravdu dost značné teplo, ale v  severní, obrácené do obory, je velice příjemně. Nicméně z oken je úžasný pohled do tzv. čestného dvora zámku nebo obory a to vyváží všechna případná negativa. Se zámkem i „svým“ kastelánským bytem jsem srostl a cítím se tu velice dobře a jsem na Sychrově šťastný.

Sychrov 1

Co je na vaší práci nejtěžší? Je to shánění peněz? Jakým způsobem se vůbec provoz hradu financuje? Jakou část z celkových financí na provoz tvoří návštěvnické vstupné?

Práce kastelána se v posledních letech výrazně změnila. V první řadě manažerem, ale také ekonomem, průvodcem, pokladním, údržbářem, uklízečem, hlídačem … zkrátka člověkem mnoha profesí, a až po splnění všech těchto povinností také badatelem, což je spíše práce za odměnu, v době volna, po večerech, o dovolené. Velice důležitou součástí práce je marketing, příprava kulturních a doprovodných akcí, protože doba, kdy jediným lákadlem byly kvalitní interiérové instalace již neplatí a návštěvníkům se navíc musí přidat další pestrá nabídka a kvalitní služby. Nejenom Sychrov, ale i další památkové objekty, dostávají příspěvek na mzdy a odvody a na svůj provoz a údržbu si musí peníze vydělat. Ne rozsáhlejší obnovy areálu se hledají finanční zdroje jak u zřizovatele, Ministerstva kultury ČR, tak i z evropských fondů a různých grantů. V případě Sychrova tvoří výnosy z klasického návštěvnického provozu cca 75%, zbývající část tvoří výnosy z kulturních akcí, pronájmy dlouhodobé i krátkodobé, filmování.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Vzhledem k tomu, že kromě pracovní pozice kastelána zámku Sychrov, jsem i ředitelem Územní památkové správy na Sychrově, která má ve své působnosti 18 památkových objektů v krajích Královehradeckém, Libereckém a Pardubickém je mé pracovní vytížení značné. Těžko popsat běžný pracovní den. Každý je jiný, jsem hodně na cestách po památkových objektech, úřadech. Vyřizuji řadu agendy související s chodem pracoviště, Sychrovu se věnuji vždy brzy ráno rozdělením úkolů a v pozdějších odpoledních hodinách. Mám zde skvělé spolupracovníky, na které se mohu spolehnout. Ve své gesci jsem si ponechal hlavně marketing, tvorbu prohlídkových tras, výstav, výběr a pořádání kulturních akcí.

Sychrov 3

Jaké nabízíte návštěvníkům zajímavosti? Setkají se u vás s něčím, co nikde jinde nenajdou? Co jste si pro ně připravili nového a zajímavého pro letošní sezónu?

Zámek Sychrov je právem nazýván vyřezávanou pohádkou, jeho interiéry jsou plné kvalitní řezbářské výzdoby a jejich nedílnou součástí je největší sbírka francouzské portrétní malby ve střední Evropě. Interiérová instalace je autentická a byla jí vrácena podoba z druhé poloviny 19. století, kdy zámek díky knížeti Kamilu Rohanovi zažíval svůj největší rozkvět. Návštěvníky láká i úžasný anglický park s nově otevřenou oranžérií, která se díky dotaci z tzv. norských fondů obnovila a nyní slouží jako kavárna s fantastickým výhledem na zámek. Samozřejmě nesmíme zapomenout i na časté pobyty génia české hudby, Antonína Dvořáka, který na Sychrov často a rád přijížděl nejenom odpočívat, ale i komponovat.

Můžete se pochlubit nějakým hradním strašidlem? Kdy a v jakých prostorách u vás straší? Zakládá se existence strašidla na nějakých reálných historických základech (straší tu doložená historická osobnost apod.)?

Zámek má svého dobrého ducha – ochranitelku, kněžnu Bertu z Rohanu, dceru prvního rohanského majitele sychrovského zámku. Existence je tedy založena na reálných základech a více podrobností o této tzv. „černé Bertě“ se návštěvníci dozvědí při prohlídce.

Jaké se k vašemu zámku vážou pověsti?

Vzhledem k tomu, že Sychrov sloužil jako klasické zámecké sídlo od 19. století, byť jeho historie sahá do 14. století, není opředen žádnými pověstmi. 

PhDr. Miloš Kadlec

Sychrov 4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vojtěch Žák: „Jsem zvědavý, kolik z mých přátel mi po vydání knihy přijde rozbít hubu“

Pesec kralem 200Vojtěch Žák je 24letý žurnalista, grafoman a vypravěč příběhů, který si momentálně chce splnit sen spočívající ve vydání knihy Než se pěšec stane králem. A právě s touto fantasy knihou se nyní seznámíte díky tomuto rozhovoru.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...


Literatura

Sharon Oldsová – Papežův penis a jiné básně

PapezuvPenis perexBásně Sharon Oldsové jsou živelné, počínají i končí ve slabinách a nikoliv v mozku. Je to poezie spontánní, vzniká neuvědoměle a není vykalkulovaná. Kdo byste v jejích verších chtěl hledat nadnesené m...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Na celovečerní film Vyšehrad si ještě počkáme, letos se připomíná seriál s několika bonusy

VyšehradKoronavirus překazil mnoho kulturních plánů. Bohužel se díky němu přesunula i premiéra celovečerního filmu Vyšehrad, a to až na jaro 2022. Tvůrci se proto rozhodli vyslat do kin alespoň jeho prequel v podobě kompletního seriálu i s novými scénami, v...