Nepostradatelná příručka pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat v účetnictví

Nepostradatelná příručka pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat v účetnictví

Tisk

ucetnictvi pro uplne zacatecniky perexV nakladatelství Grada vyšlo aktualizované zpracování příručky Účetnictví pro úplné začátečníky s účetními předpisy pro rok 2024. Dále obsahuje základní informace o účetnictví včetně vysvětlení jeho významu a funkce, přehled všeobecných účetních zásad, účetních metod a terminologie. Autor tohoto komplexního průvodce účetnictvím Pavel Novotný, s dlouholetou praxi v oboru, zpracoval skvělý nástroj pro snadnou orientaci v problematice účetnictví. 

Úvodní kapitoly obsahují základní informace o účetnictví, metodické postupy a účetní terminologii. Jsou základem k dobrému pochopení uvedených účetních případů, se kterými se účetní denně setkává při své práci.

K osvojení nabytých znalostí slouží celá řada praktických příkladů. Stejný význam mají kontrolní otázky, zařazené v závěru každé kapitoly.

Poslední kapitoly se věnují uzávěrkovým operacím a správnému sestavení účetní závěrky včetně následných povinností.

Opora pro začátečníky i pro účetní s praxí

Publikace tak poskytuje skutečnou pomoc nejen úplnému začátečníkovi, ale i studentovi či absolventovi rekvalifikačního kurzu. Je psána srozumitelně a logicky. Účetním v praxi pak poslouží k zopakování účetních souvislostí. Od knížek tohoto charakteru se zpravidla neočekává, že se stanou bestsellerem. Nicméně každý, kdo se v účetní sféře pohybuje, po nich rád a ve vlastním zájmu sáhne, aby byl – vzhledem k průběžným, byť drobným změnám - stále v obraze. Vždyť například Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, který známe dodnes, měl za dobu své platnosti 36 novel! I to je důvodem, proč se již několik let pracuje na reformě účetnictví. Podotýkám, že ani kapitola věnovaná novele platné od 1. 1. 2024, v této publikaci nechybí.

Autor nejpovolanější

Pavel Novotný vystudoval VŠE v Praze a absolvoval postgraduální studium se zaměřením na ekonomické informace v řízení podniku. Ze své dlouholeté každodenní práce získal bohaté praktické zkušenosti v oblasti účetnictví, financování a výpočetní techniky. V roce 1993 složil auditorské zkoušky a od zapsání v seznamu auditorů KA ČR pracuje jako auditor. Je držitelem certifikátu bilanční účetní. Dále působí jako lektor, především ve Svazu účetních, pro vzdělávací agentury a na Vysoké školy ekonomie a managementu, jehož absolventi dosahují tituly BBA a MBA. V současné době je členem lektorského týmu pro novou účetní legislativu, která je připravována v souladu se vstupem naší republiky do Evropské unie. Jako člen metodické komise Svazu účetních se podílí na jeho metodické práci a dílčím způsobem se též prezentuje publikační činností. Je autorem publikací Účetní asistent, Přechod do podvojného účetnictví podnikatele, Organizace, vedení a účtování pokladny a spoluautorem publikace Odložená a splatná daň z příjmů.

ucetnictvi pro uplne zacatecniky

Účetnictví pro úplné začátečníky 2024
Autor: Pavel Novotný
Datum vydání: 19. 1. 2024
Žánr: naučná literatura, právo, daně a účetnictví
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 223

Hodnocení: 100 %

www.grada.cz/ucetnictvi-pro-uplne-zacatecniky-2024-14270/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Střelecký ostrov vzkazuje: „Děkujeme. Pokračujte“

strelecky ostrov 200Krásné počasí, veselí lidé s doprovodem dětí a psů, příjemná živá hudba – ano, i tak může vypadat charitativní hudební festival, jehož výtěžek poputuje na pomoc handicapovaným lidem.
V rámci dobročinné ak...

Z archivu...


Literatura

Seznamte se s islandským „hloupým Honzou“ Kalmannem. Příběh, jak vyšetřuje vraždu, zhltnete jedním dechem!

Kalmann -obalka-1-scaled (2)

Přečetla jsem si tentokrát severské krimi – ale značně odlehčené. Novela Joachima Schmidta Kalmann se nazývá po hlavní postavě žijící v islandské vesnici Raufarhöfn, kde tak tr...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...