Novela Rybářská chata je o mezigeneračních vztazích odehrávajících se v přírodních kulisách Norska

Novela Rybářská chata je o mezigeneračních vztazích odehrávajících se v přírodních kulisách Norska

Tisk

big rybarska-chata-63e9f775bc589 (2)

Silně komorní novela Rybářská chata má jen dvě postavy, ty ostatní se v příběhu mihnou spíše jen v jejich vyprávění a myšlenkách. Jedná se o autobiografii Steina Torleifa Bjella, norského hudebníka a básníka. Rybářská chata je jeho prozaická prvotina. Za toto malé dílko dostal cenu za literaturu psanou variantou norštiny nynorsk*.

 

Naše osobnosti jsou výslednicí nás samých a těch druhých

V novele se setkávají dva muži dvou odlišných generací, aby spolu strávili týden. V něm se mladší Jon má naučit péči o jezero Storsenn a rybařit. Vědomosti a zkušenosti mu předává strýček Ivar. Příběh se však záhy stává také průřezem do rodinné historie a náhledů na hudbu, rodinu a životní filosofii obou postav. Především jde však o rozdílné pohledy na život a svět, které se nakonec setkávají a tvoří určitou syntézu. Ukazuje, jak nás mohou lidé, s nimiž se setkáváme a postupně poznáváme, měnit. Až nakonec mohou změnit i naši životní cestu.

„Myslet jako ryba znamená, že máš dvě možnosti, Jone. Buď se můžeš vytřít a potěr nechat až do jednoho roku nebo dvou let v potoce, nebo můžeš plavat daleko do velkýho světa, doprostřed jezera Storsenn. V potoce jseš v bezpečí, na hloubce je to naopak nebezpečný, můžeš skončit jako něčí potrava. Jestli to ale ve velkým světe zvládneš, vrátíš se domů jako dospělý a budeš mít spoustu potomků.“

Číst knihu a lovit její myšlenky s trpělivostí rybáře

Rybářská chata, byť krátká, rozhodně nebude pro každého. Měla by se číst s trpělivostí rybáře a lidskou vnímavostí. Navíc byste asi měli mít rádi rybolov, popisy přírody či obyčejnou každodennost, jinak pro vás kniha nejspíš nebude ta pravá.

I postava Jona je zpočátku v očekávání, co jej strýc Ivar naučí. Postupně poznává, že strýček je občasně nevrlý, má tendenci svého synovce neustále poučovat a ani na okamžik jej nenechá udělat věci po svém. Nicméně vše má svůj smysl a později se tak v kontrastu této zkušenosti může Jon spolehnout na vlastní cestu, kterou si k odkázanému jezeru vybudoval. A nakonec i ty ryby může lovit svým vlastním způsobem.

Jen mrtvé ryby plavou s proudem

Příběh je o určité transformaci mladého muže, který je průměrným a ne moc úspěšným hudebníkem, pokoušejícím se prorazit na různorodé hudební scéně. Je také nepříliš úspěšný ve svém intimním životě a vztahy se ženami se mu podivně vzdalují. Nabídka, že by mu měla být odkázána chata s jezerem se tak zdá jako zvláštní nápad a navíc to s sebou nese zodpovědnost, kterou neví, zda je Jon ochoten dát výměnou za příjemně neurčitou budoucnost.

Na konci dochází k jisté katarzi, avšak nečekejte nic s velkým přerodem. Podobně jako celá kniha i konec se nese v poklidném duchu, který v nás probouzí smířlivost. Nálada celé knihy je podobna plavbě po poklidné hladině jezera. Občas na čtenáře stejně jako na Jona šplouchne vlna, občas celý den proprší. Ale nakonec se v jezeru zaleskne odraz slunce vykukujícího skrze podmračenou norskou oblohu.

O nepřekonatelných hranicích překladu

Norštiny neznalého čtenáře až zamrzí, že si příběh nemůže přečíst v originále. Netroufám si hodnotit, do jaké míry lze vůbec specifika norštiny a navíc té archaické převést do čestiny, bez toho, aniž by to vyznělo počeštěle či jinak absurdně, a zároveň, aby si příběh zachoval jazykové zvláštnosti. Člověka totiž zajisté tvoří i jazyk, kterým mluví a v němž přemýšlí. V tom však tkví i slabina celé knihy českého překladu – ochuzujeme se totiž o lingvistický rozměr a jednu z dimenzí postav. Zvláště pokud sám autor dbal na vyjádření charakterů pomocí jejich dialektů a specifické formy jazyka. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se zaměřit na samotný příběh.

*Nynorsk je variantou norštiny ze severogermánské jazykové větve, kterou používá asi 20% obyvatel země, především lidé na venkově. Jedná se v podstatě o staronorštinu.

big rybarska-chata-63e9f775bc589

Rybářská chata
Autor: Stein Torleif Bjella
Originál: Fiskehuset
Překladatelka: Jarka Vrbová
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 160

https://eprostor.com/kniha/rybarska-chata


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Klíč: Minulost jedné ženy skrývá klíč k budoucnosti druhé

Kathryn HughesováPokud máte chuť na pořádnou dávku romantiky a chcete si i poplakat, přečtěte si spletitý příběh s názvem Klíč. Právě tento román postupně odemyká dveře, za kterými se nachází dávné tajemstv...


Literatura

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, ...

Divadlo

NoD: Valentýn zasáhl a bolel!

altVe dnech 29. a 30. května se v experimentálních prostorech NoD uskutečnilo na jevišti pro jednoho herce představení další inscenace v oblasti alternativního divadla. Valentýn, název hry i hlavního hrdiny strhnul emoce, zasáhl a...

Film

Slovenská literatura mezi námi

SlovFilm perex
Pro filmové fandy, kteří slovenštinu ještě nepovažují za nesrozumitelný jazyk a bez váhání si v něm čtou, jsou určeny následující řádky. Rád bych příznivcům kvalitního čtení o pohyblivých obrázcích – a nejen o nich - prozradil, že ...