Nechte se inspirovat dalšími Zahradami od Dany

Nechte se inspirovat dalšími Zahradami od Dany

Tisk

Zahrady od Dany 2 200V nakladatelství CPress vyšlo pokračování knihy Zahrady od Dany. Tentokrát se jedná o Zahrady od Dany 2 s podtitulem Jak na problémy v zahradě.

 

 

 

Autorka v úvodu přeje čtenářům příjemné čtení a také to, aby jim kniha pomohla vytvořit si zahradu snů. Píše zde také, že díky práci na zahradě a radosti z každého nového květu často můžeme na chvilku zapomenout na starosti všedních dní, ale chce to kus práce. „Pokud si myslíte, že existuje bezúdržbová zahrada, nenechte se mýlit. Zahrada není pro lenochy. Když ale zahradu správně založíte a budete se jí patřičně věnovat, tolik času zase potřebovat nebudete,“ zdůrazňuje.

Po úvodu následuje kapitola zaměřená na základní principy rekonstrukce zahrad. Tam čtenáři najdou informace například o starých stromech, přesazování, drobných stavbách nebo materiálech. Další jsou dva praktické příklady z praxe s rekonstruovanými zahradami a další příklady rozdělené podle typu zahrad. Seznámit se čtenáři mohou jak zahradou u moderního domu, tak například tou u chalupy nebo ve svahu.

Moc se mi líbilo, že jsou zde popsány různé kroky, vidíme rozdíl, jak to vypadalo předtím a díky fotografiím i praktickým nákresům s osazením se můžete inspirovat a vidíte vše opravdu konkrétně a názorně. Oceňovala jsem také praktičnost – v návrzích například nechybí prostory pro uložení nářadí a podobně. Ukazuje se tedy, že je autorka opravdu profesionálka a dobře ví, o čem v knize mluví, a to se dnes cení!

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nechte si poradit, jak na nejčastější problémy v zahradě

Větší kapitola se zaměřuje na nejčastější problémy na zahradě. Tam najdete spoustu informací také o užitkové zahradě a například vyvýšených záhonech v nejrůznějších provedeních. V závěru je pak seznam použitých rostlin rozdělený podle stromů, keřů, trvalek, trav a popínavých rostlin. Zde zahrádkáři ocení informace o jejich vhodném umístění.

Tato kniha mi přišla takzvaně do rány – dostala se mi do rukou právě tehdy, kdy sami předěláváme zahradu u našeho rodinného domu. Proto jsem se s nadšením dívala na různé realizace, nadchlo mě použití jemného písku místo námi plánovaných oblázků a rozhodně musíme někam zasadit svíčkovec. Také jsem hledala inspiraci u jednoho nákresu nápadně připomínající tvar naší zahrady a dospěla jsem k názoru, že si v knize každý musí najít něco! Kdo chce předělávat zahradu, neměl by si ji rozhodně nechat ujít!

Dana Makrlíková (*1975) se narodila v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V médiích se pohybuje od roku 1993. Působila na Nově, v České televizi a na Primě, kde moderovala Zpravodajský deník. Proslavila se spoluprací s Přemkem Podlahou, s nímž tvořila náměty, scénáře a reportáže do pořadu Receptář prima nápadů. Pro Českou televizi v současnosti vytváří pořad Polopatě, v němž má pravidelnou rubriku věnovanou zahradám. V roce 2021 realizovala pořad Mistři zahrad na TV Seznam. Od roku 2008 vlastní firmu Zahrady od Dany, která se specializuje na návrhy a realizace zahrad.

Zahrady od Dany 2

Zahrady od Dany 2
Autor: Dana Makrlíková
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 208
Hodnocení: 89 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/83014408/zahrady-od-dany-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zvířata v Hitlerově říši

Zvířata v Hitlerově říšiNěmecký novinář Jan Mohnhaupt napsal knihu zaměřenou na dlouho přehlíženou historickou oblast – nečekaně pestrou roli zvířat ve třetí říši. Vysvětluje například, proč byla hned ...


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...