Satya Singh: Kundaliní jóga

Satya Singh: Kundaliní jóga

Tisk

kundalini joga 200Páteř se stane vaším milovaným místem. Jak živá a pohyblivá je, jak moc nám dokáže změnit život, když ucítíme a budeme kultivovat, vyživovat energii, která v ní je schovaná? Kniha je prvotně věnována psychosomatice páteře, takže tu najdete povídání o tom, kde jsou v ní uložené emoce, jaké emoce a jak to ovlivňuje náš život, jak my můžeme ovlivnit dění v páteři. A to nejen psychicky, ale i tělesně… jógou.


A tady se už mění životní styl

Nacházíme tu podrobnou a praktickou mapu našich pohybových schopností ovlivnit páteř zdravým způsobem. A pochopit díky tomu i to nezdravé působení. Autor velmi dobře zpracoval obrázky, tabulky, které slouží nejen k jednoduché orientaci, ale jsou také tím prvním, co vás zaujme a zažehne chuť se do knihy pustit.

A ty budou nejspíše také tím, k čemu se budete vracet i později.

Pro čtenáře je většinou hlavním motivem již existující problém s páteří, případně s emocemi a životním zaseknutím se na jednom místě, ale dokážu si představit, že kniha je i dobrou prevencí nebo příjemným rozšířením vědomostí pro milovníky jógy rekreační.

A především, což na první pohled není vidět, je úžasnou publikací vonící starými dobrými osmdesátými, devadesátými léty a hledáním duchovním pravd a jógového umění od samého kořene. A kdo plánuje propadnout novému životnímu stylu, již chová k józe náklonnost s celou její filozofií, tak ten si na Kundaliní józe vyloženě pochutná, tím více, že nabízí práci na celé tři roky!

Vlastně je to publikace velmi pestrá.

Našla jsem s v ní psychosomatiku páteře. Děkuji za tabulky a obrázky!

Našla jsem způsob, jak se dostat ke svému středu, jak posílit emoce, jak uvolnit křeč v těle, kterou jasně způsobuje křeč ducha. Děkuji za ty jasně mířené texty!

Našla jsem cviky, které pomáhají. Děkuji za fotografie a přesné popisky!

Hluboký životní příběh vonící historií

Ale můžete tu najít i něco hlubšího, celou tříletou cestu duše k sobě samým, ke zdravější páteři, která funguje bez omezení. Můžete najít příjemná vyprávění ze života autora, ke kterým by se slušelo dát si v čajovně čaj a zapálit kadidlo. Přenést se do ašrámu a na chvíli zapomenout na svět kolem, abyste se poté probudili s čistým pocitem – s pocitem, že svět kolem je ten nejzářivější a nejúžasnější svět, jakýs i lze představit.

Odnesla jsem si pocit vděčnosti, znovu potvrzený fakt, že největší hybnou silou lidského bytí je vděčnost. Pocit živený trpělivostí a osvícený vědomým vnímáním světa kolem sebe v celé jeho kráse.

Možná něco, co nyní velmi potřebujeme. Zpomalit, zároveň však svůj život zintenzivnit.

A dva nápady:

Deníček s časovou osou štěstí: udělejte si graf, na kterém si každý den zapíšete svůj pocit štěstí… nula, mínus, plus…jaký byl den? Autor tvrdí, že když začal kundaliní jógu praktikovat, dostal se o mnoho víc nad nulu!

Krabička s lístečky: zapište si důležité události na lísteček a dejte do krabičky. I to je hezký způsob, jak se vrátit do přítomnosti a uvědomit si později při pročítání, jaký život JE.

kundalini joga

Vydalo nakladatelství Alferia, 2021, https://www.alferia.cz/kundalini-joga/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Lišková Mašková: Při výrobě šperků experimentuji

archiv Jaroslava Lišková MaškováMiluje barvy a ráda recykluje netradiční materiály. Šperky dělá například z kávových kapslí. Při výrobě používá drátky, látky, lana, PET lahve a zbožňuje proces jejich přeměny v originální...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vietnamka, která doma nemá vařič na rýži

Outsider perexNěkdo jim tyká. Další obdivují jejich nasazení. Jiní se zamilovali do jejich jídla. Ale existuje jen velmi málo Čechů, kteří by tuzemskou komunitu Vietnamců nevnímali. Nebo na ni neměli názor. Za každým z těchto lidí se přitom skrývá p...


Literatura

Organická oprátka

organicka opratka 200V říjnu vydalo nakladatelství Host velmi zajímavou knihu mladého a nadějného autora české fantastiky Viléma Koubka se zvukomalebným názvem Organická oprátka. Mix apokalyptického světa, westernu a nezřízeného zabíjení v kombin...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Ranhojič v přestrojení

ranhojic perexVýpravnou historickou podívanou Ranhojič natočil německý režisér Philipp Stölzl podle stejnojmenného románu Noaha Gordona, známého též z českého překladu. Diváky zavádí do Ang...