Williama Wistinga čeká další případ

Williama Wistinga čeká další případ

Tisk

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

 

 

Během jediného letního týdne vyplaví moře na pláž poblíž Stavern postupně čtyři levá chodidla obutá v teniskách. Na této situaci je něco podezřelého a policie tak musí zjistit, kde jsou těla, kdo je takto znetvořil a proč? Od podzimu jsou pohřešováni tři důchodci a jedna psychicky nemocná žena, což může být jistým vodítkem. Vyšetřovatel William Wisting si s případem zpočátku neví rady, čelí zdravotním problémům a navíc má starosti o svou dceru Line. Ta přijíždí, aby napsala článek založený na rozhovorech se zločinci, kteří byli odsouzeni k dlouholetému vězení.

Jak je u autora zvykem, tak policejní i novinářská práce se opět v určitém okamžiku protnou. Tento scénář je u Horstových knih stále stejný, ale čtenář si na to rychle zvykne. V tomto případě se mi linka dcery Line však zdála trochu upozaděná, což je škoda. Ale sledovat její novinářskou práci i životní vývoj mě stále baví. Stejně jako číst další a další knihy Jørna Liera Horsta.

Jeho styl jsem si oblíbila, i když je podle mě trochu jiný než ostatní skandinávská krimi. Především tedy není tak surový, ale rozhodně si potrpí na krátkých kapitolách a čtenářům servíruje promyšlené příběhy i zápletky. V tomto ohledu je pozitivní také fakt, že sám pracoval jako vyšetřovatel a vše je rázem ještě uvěřitelnější.

V případě Na dně mi tentokrát námět nepřišel nikterak originální, nebo jsem od něj zkrátka čekala více. Ale rozhodně se jednalo o velmi dobrou a čtivou knihu, kterou jsem zhltla jako malinu za dva večery.

Jørn Lier Horst je norský spisovatel, který vystudoval policejní akademii, psychologii a kriminologii a 20 let pracoval jako vyšetřovatel. Od roku 2013 se je spisovatelem na plný úvazek a drží se žánru detektivek. Hlavního vyšetřovatele Williama Wistinga, uvedl na scénu již ve své první detektivce v roce 1995 a doposud v této sérii vzniklo 10 knih.

na dne

Na dně
Autor: Jørn Lier Horst
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Kniha Zlín pod značkou Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/47171189/na-dne/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Doušek magického realismu v japonském podání

Nez vystydne kava perexPředstavte si, že vstupujete do docela malé japonské kavárny. Usadíte se u jednoho ze stolků, objednáte si hořký tmavý nápoj a necháte se pohltit místní atmosférou. Je to tichá kav...


Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocen...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...