Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

Tisk

temna vez5 200V květnu vydalo nakladatelství Crew pátý díl ságy Temná věž, která nese název Bitva na kopci Jericho. Třicet sešitů končí střetem mezi dobrem a zlem a předkládá nám životní útrapy nezdolného Rolanda Deschaina před tím, než se vydává na stopu Temné věže.

 

Sedmidílná fantasy série Temná věž bývá často označována za Kingovo vrcholné dílo. Stephena Kinga, krále hororu, netřeba představovat a jeho epos snad také ne. Grafická podoba románu, alespoň tedy prvních 5 dílů, vypráví o tragickém osudu mladého pistolníka Rolanda Deschaina. Od šestého dílu pak kopíruje knižní sérii. Temní věž v komiksové podobě láká také díky výtvarníkům, Richardu Isanovi a hlavně Jau Leeovi. Ten bohužel v tomto díle na Temné věži pracoval naposled, což je věčná škoda, jelikož právě jeho vize a jeho pojetí barev mi k tomuto příběhu sednou nejlépe.

Po předchozím díle, pádu Gileadu s počtem stránek něco lehce přes 200, jsem byla namlsaná na výpravnou bitvu, která nemá obdoby. Vždyť název pětky je přece Bitva na kopci Jericho, tak na co jiného se zaměřit, než na válku a řežbu ve velkém? Temná depresivní obálka mé očekávání ještě více podněcovala. Jaké bylo však mé překvapení, když jsem se na 144 stránkách jaksi nedočkala očekávaného vyvrcholení?

Dočkáme se skoku v čase, kdy uplynulo devět let od doby, co pistolníci zachránili zemi a tedy od doby, kdy padl Gilead. Ka-tet v čele s Rolanden se skrývá před temnou hrozbou a snaží se dojít spravedlnosti za všechna příkoří, kterých se v uplynulých letech dočkali. Hlavním tématem knihy je podle mého zrada a pak taky další závažné nehmatatelné pojmy jako povinnost nebo pomsta.


temna vez5 1
Celek však působí oproti minulým dílům poměrně nevyváženě. Nejde o počet stránek, ale spíš o jejich využití. Někdy tlačí na pilu s pocity beznaděje a marnosti, jindy opomene tak obšírně uctívané až posvátné pouto ka-tet a neřeší, co to znamená a jaký to má dopad, být spojeni osudem. Navíc úplný závěr, ač s fatálními důsledky, mi přišel až antiklimatický – bitva byla odbyta raz dva, nic moc se nekonalo a mé pocity z této knihy jsou prostě ambivalentní.

Co říci závěrem? Hádám, že čtenáři komiksu budou rozděleni na dva tábory, kdy první bude částečně spokojen a navnazen na to, co přinesou díly další a ten druhý bude váhat, zda se čtením pokračovat. Nějak si tuto sérii nedovedu představit bez Jaa Lee, přesto mu v prosinci s dílem Pouť začíná dám šanci a myslím, že vy byste měli také!

temna vez5 cover

Název: Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho
Název originálu: The Dark Tower: Battle of Jericho Hill
Autor námětu a kreativní ředitel: Stephen King
Dějové linie a scénář: Robin Furthová
Scénář: Robin Furth, Art Lyon
Kresba: Richard Isanove, Jae Lee, Cary Nord
Barvy: Richard Isanove, Jay David Ramos
Obálka: Richard Isanove, Jae Lee
Překlad: Linda Bartošková
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 70 %

http://www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=975&;pro=d


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pohádky po telefonu

pohadky po telefonuDílko, které je s to přetnout věčnou mantru velice zaměstnaných rodičů o trvalém nedostatku času, například k tomu, aby si ho našli pro své ratolesti a sešli se s nimi nad večerní pohádkou. Rodiče, kterým na dětech a jejich vzt...


Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

Sammyho dobrodružství 2: vězeň v podmořském akváriu

sammyho dobrodruzstvi 2Přežijeme-li v našem rodinném kruhu letošní vánoční svátky ve zdraví, můžeme se jít s dětmi podívat na nový animák, tentokrát, jak je patrno z názvu, na pokračování Sammyho dobrodružství s názvem „Sammyho dobro...