Ze zahrádky rovnou na talíř

Tisk

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za to?

 

 

 

Hned na úvod mě překvapilo, že na knize (a paradoxně ani na webových stránkách Albatros Media) není uvedeno jméno autorky. Původně jsem si myslela, že jde o kolektivní dílo například blogerů, ale po prostudování tiráže jsem zjistila, že autorkou je Němka Katrin Schmelzlová mající za sebou jen tuto kuchařku. A co nás v ní za lákavou dýňovou polévkou na přebalu čeká?

Po úvodu v podobě předmluvy a zdůraznění, proč je dobré jíst produkty z vlastní sklizně je kniha rozdělena na jarní, letní, podzimní a zimní kuchyni. Kromě receptů z nejrůznějších sezónních potravin (od medvědího česneku, jahody, přes rajčata, lilek nebo například fíky a kdoule až po zelí a červenou řepu), si mohou čtenáři přečíst také několik speciálů. Ty jsou zaměřené například na vinnou révu v zahradě, jedné květy ze zahrádky nebo vysoké záhony na saláty nebo nápady na bylinkové záhonky. To představuje zajímavou přidanou hodnotu knihy, i když jde o stručné dvojstránkové návody. V závěru knihy se nachází přílohy v podobě praktického a přehledného Přehledu úrody domácích bylinek, ovoce a zeleniny a také rejstřík.

U jednotlivých pochutin se nachází stručný popis, recepty a také různé zajímavosti například o sklizni nebo třeba o kreativním způsobu servírování tak, aby zaujal i malé strávníky. Konkrétně můžete připravit například květákové ovečky nebo okurkového krokodýla. Recepty jsou poměrně známé a běžné, nejčastěji se jedná o různé saláty, pesta, kompoty, případně o zapečené dobroty.

Nejvíce mě v tomto ohledu překvapil triviální recept na pečené brambory s rozmarýnem obsahující brambory, česnek, rozmarýn, olej a koření, ale třeba tyto návody někomu poslouží jako inspirace. V některých případech jsem si také říkala, že by si postupy u receptů zasloužily více textu – například u Pampeliškových andělíčků není vůbec jasné, jestli jde o marmeládu, želé, sirup, med? Těžko říct.Jako praktickou věc hodnotím, že se u receptů často nachází také tipy na obměny nebo na vhodné přílohy.

Kuchařka je už na první prolistování krásně barevná. Než na fotografie pokrmů a dokonalý foodstyling se soustředí na kvalitní fotografie jednotlivých dobrot ze zahrady, které vypadají opravdu přirozeně. Potěšilo mě také, že je plná známých potravin, tedy pro mě až na endivii (štěrbák), kterou bych moc ráda ochutnala.

Moje zahradní kuchařka mě nenadchla, ale ani neurazila. Možná do ní nakouknu, když nebudu mít nápady, ale obecně bych ji doporučila hlavně začínajícím kuchařům, tak i zahradníkům jako základ podobně zaměřené knihovny.

moje zahradni kucharka

Moje zahradní kuchařka
Autor: Katrin Schmelzlová
Překlad: Markéta Mikšíková
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: CPress ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 77 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43751063/moje-zahradni-kucharka/


 

Zobrazit další články autora >>>