Zažeňte nemoci s Recepty z bylinek

Tisk

Recepty z bylinek200Obecně bývám trochu skeptická k hobby knihám od zahraničních autorů – obzvlášť to platí u kuchařek, které jsou pak mnohdy plné všelijakých exotických surovin, a nic z nich neuděláte. I u nové knihy nakladatelství Mladá fronta Recepty z bylinek jsem chvíli váhala, ale obavy nebyly vůbec na místě.

 

 

Kniha má podtitul Nejlepší recepty ze Školy léčivých bylin a ve skutečnosti se jedná o Freiburskou školu léčivých bylin, kterou v roce 1997 založila autorka knihy Ursel Bühringová. V této škole pracují odborníci na problematiku bylin, na jejich složení, působení a také recepty. Kniha je tak výsledkem ladění různých postupů a jedná se o cenné know-howv tomto oboru.

Recepty z bylinek jsou moc krásné provedeny – už obálka ve fialových tónech zdobená levandulí a chmelinkou budí velmi příjemný dojem a ten rozhodně přetrvává. Kapitoly jsou uvozeny bylinkovou dvojstranou a jednotlivé recepty mají jasně danou strukturu: anotaci v příjemné hnědé barvě, seznam surovin a přípravu. Na stránkách se často také objevují různé tipy (například ohledně variant pro děti) nebo vysvětlení a také krásné a názorné fotografie.

Stručný úvod knihy čtenáře seznamuje s tím, proč nám bylinky dělají dobře a jaké je jejich mnohostranné využití a dále náš čeká pět důležitých kapitol: Co je dobré pro břicho, Obranyschopnost, Kůže i duše, Bolest, srdce a krevní oběh, Pro mldé i staré, pro ženy i muže a také závěrečné Další informace, kde najdeme informace například o silicích, recept na čaj a také tipy na další literaturu. Jednotlivé kapitoly jsou ještě děleny na Prevenci a požitek a Léčení samotné.

Co se týče receptů samotných, ty jsou psány velmi srozumitelně a je z nich vidět, že jsou opravdu prověřené a osvědčené. Když je někde méně známá surovina, je k ní doplňující text nebo alespoň obrázek. Na ukázku pro vás mám recept na Bezinkový svařák z kapitoly Pro mladé i staré, pro ženy i muže, který si právě touto dobou můžete udělat a jedná se o „požitkářský nápoj na imunitu, který dělá dobře nejen mužům“.

Na 2 litry: 1 litr bezinkové šťávy, 1 litr suchého bio červeného vína, 4 hřebíčky, svitek skořice, 2 tobolky kardamomu, 3 polévkové lžíce cukru nebo medu, trocha nastrouhané citronové kůry

Příprava:

V hrnci přivedeme k varu bezinkovou šťávu s červeným vínem. Hřebíček, skořici a kardamom rozdrtíme a přidáme ke svařovanému vínu a zavaříme je. Cukr či med přidáme až ke konci; dle chuti ještě přisladíme. Zjemníme nastrouhanou citronovou kůrou. A máme hotový chutný svařák pro posílení imunity v chladném ročním období. Po svaření necháme poněkud zchladnout a podáváme ještě horký. (str. 131)

Recepty z bylinek od Ursel Bühringové a dalších profesionálů z Freiburské školy léčivých bylin mě moc potěšily – jedná se o velmi praktickou a pěkně provedenou knihu, ke které se budu ráda vracet. Chřipková sezóna se (bohužel) blíží a takový Olej na usmrkaný nosánek nebo Cibulový sirup na kašel rozhodně přijdou vhod.

Ursel Bühringová je léčitelkou a docentkou fytoterapie (bylinkářství). V roce 1997 založila Freiburskou školu léčivých bylin a z nauky o léčivých rostlinách udělala své povolání. Z praktického vzdělávání se zrodilo a stále rodí velké množství učebnic a ve studijním plánu školy najdete například vývoj účinnějších a kulinářských receptů.

Recepty z bylinek

Recepty z bylinek: Nejlepší recepty ze Školy léčivých bylin
Autor: Ursel Bühringová a kolektiv
Překlad: Rudolf Rada
Žánr: hobby
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2017
Počet stran: 144
Hodnocení: 95 %


 

Zobrazit další články autora >>>