Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Tisk

stridava pece200V květnu 2016 vydala Mladá fronta novou knihu známému českému spisovateli Pavlu Bryczovi. Jde o knížku Střídavá péče pro Kukačku o soužití lidí, rozvodu a hlavně hledání pravdy. Podle popisky se jedná o škatulku detektivní road book, naláká tento nezvyklý žánr právě vás?

 

 

 

Pavel Brycz(* 1968) je český spisovatel, prozaik a básník. Vystudoval český jazyk na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, dále studoval dramaturgii na pražské DAMU. Po studiích pracoval jako středoškolský učitel, textař v reklamní agentuře a publicista. Jeho prvotina byla sbírková kniha povídek Hlava Upanišády, ze které je cítit atmosféra prostředí města, ve kterém vyrůstal. Stejně tak i z další knihy Jsem město, za kterou obdržel cenu Jiřího Ortena. Státní cenu za literaturu získal s knihou Patriarchátu dávno zašlá sláva, a Zlatou stuhu 2011 s knihou Bílá paní na hlídání.

stridava pece brycz

Manželé Kukačkovi se rozvádějí a oba chtějí do péče svou šestnáctiletou dceru. Matka prohlásí, že manžel není její biologický otec, takže na ni nemá nárok. Při testech paternity a maternity se však odhalí, že dcera není ani jednoho z nich a doslova tedy vychovávají kukaččí mládě. Kukačkovi i s dcerou a jejím přítelem se to rozhodnou řešit tím, že odjedou do porodnice na Slovensko zjišťovat, jak mohlo dojít k záměně. A tak začíná dobrodružství a slibovaný road book.

„Ukliďněte se, paní Kukačková,“ krotil vášně Východňárky z Doliny její slizký advokát. „Ano, k záměně došlo. Ale ne teď s papíry v laboratoři, natož se vzorky. Tehdy v porodnici!“ Všichni přítomní se na něj s úžasem podívali. Ano, naprosto oproštěný od emocí uhodil hřebíček na hlavičku. Tam před šestnácti lety, daleko odsud, došlo k fatální chybě. (str. 38)

Na první pohled nemůže nezaujmout sugestivní obálka, za kterou stojí Michal Chodanič. To je pro knihu, která čítá 14 kapitol a má něco málo před 200 stran, velké plus. Taky netradiční zápletka, byť je těžce přitažená za vlasy, působí zajímavě. Tím ale moje chvála končí. Jedná se totiž o první a poslední knihu Pavla Brycze, co jsem kdy četla.

Nevadilo by mi, že jsou postavy vytažené do extrému a jejich jednání mnohdy nedává smysl. Taky jich bylo ale zbytečně moc a některé sloužily pouze jako výplň. To samé platí o některých odstavcích textu, které byly mimo mísu, a já nepochopila jejich účel. Autorův styl prostě není nic pro mě. Proč tolik kulturních narážek, proč tolik textů písniček, proč tolik poučování? Navíc, rádoby duchařina a závěr knihy jako takový, to bylo o ničem. Chybělo uzavření nebo pointa.

Pavel Brycz si umí pohrát s jazykem, umí psát. Jen přesně nevím, kdo má být jeho publikum. Patrně ti, kteří baží po moderní české literatuře, která se nebojí šílených zápletek, vulgarismů a intertextuality. Pokud vás zajímá neotřelá česká kniha, zkuste právě Střídavou péči pro Kukačku.

stridava pece

Název: Střídavá péče pro Kukačku
Autor: Pavel Brycz
Žánr: detektivní road book
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 232
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se pohltit romantickým útěkem do země ledu a ohně

hotylek na islandu 200Hotýlek na Islandu je název páté knihy ze série Romantické útěky od autorky Julie Caplinové. Romantickou oddechovku vydalo nakladatelství Cosmopolis v říjnu roku 2020 a nebojte, poznáme svéráznou zemi a její obyvatele, do...


Literatura

Některé ženy zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.

kdo miluje nejvic 200Podtitulek knížky „Kdo miluje nejvíc“ britské spisovatelky Tess Stimson určitě vzbudí zvědavost a přiměje čtenářku, ale i některého čtenáře, aby knížku otevřeli a začetli se do ní.

...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Blíží se karlovarský filmový festival

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. červ...