Petra Davidová: Kitchen & the City

Tisk

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve věku, kdy vám děti odejdou z domova – a tedy máte na vaření, především však na to, které máte sama ráda, horu času. Je o tom, jak procestovat svět od Asie zpátky do Čech, a o umění vytvořit kuchařku takovou, kde si recept na krevetu na pomelovém plátku může v klidu sedět vedle klasické české kopračky. Kde jednu bábovku ovoníte levandulí a do další dáte červenou řepu, načež vám vznikne něco ve stylu klasických rudosametových hebkých dezertů. Kde si lívance hoví vedle makronek a nikoho to nepohorší. Naopak.

 

S touto kuchařkou jsem získala pocit, že lidstvo jako takové může snadno spojovat láska k jídlu, je-li opravdu čistá, vášnivá a vychází-li z kvalitních surovin. Že je lepší jedna miska s něčím malým, ale neskutečně dobrým než vatový rohlík s napodobeninou pomazánky. Že jsem ráda, že takovéto kuchařky vznikají, protože odklánějí čtenáře od toho vleklého „za malý peníz hodně muziky“, přičemž tu muziku si pak nosíme ve formě kil navíc a platíme za ni u lékaře nemalý peníz.

A že je pěstován ten cit k surovinám, které se v rukou hřejí ještě nezpracované, ale v hlavě je ještě větší horko z toho, jak vymýšlíte, co s nimi uděláte. Jak se člověk těší na dobrou omáčku, dobrou polévku. Dokáže to zpříjemnit půl dne! Oč lepší je něco takového než rychlé zhltnutí kdovíjakého jídla! A když si pak doma troufnete udělat i opravdovou asijskou rychlou polévku, tak o dobrodružství v kuchyni nebude nouze.

Ostatně ve mně tato kniha zažehla hned několik věru hříšných chutí:

- Okusit telecí svíčkovou
- Nebát se a zkusit poprvé syrového tuňáka ve formě tataráku
- Konečně ochutnat kombinaci kozího sýra a melounu!
- Víckrát si do jídelníčku zařadit místo bramborové kaše hráškové pyré!
- Vyhrát si s kuřecími křídly a různými marinádami
- Odvážit se zkusit domácí makronky!

No a mohla bych pokračovat. Je to čtivo velmi inspirativní, ve kterém máte hladivý pocit pohody, odvahy, chutí a vůní a stálý pocit, že s vámi je autorka, žena, která k vaření našla tu správnou cestu. A že byste ji chtěli mít doma za zády, až… no třeba až zkusíte poprvé ty makronky. Věřím, že by mi povyprávěla mnohem víc, než jen jak to chodí v makronkovém ráji, ale že společných témat bychom měli přehršel!


Ukázka, kterak autorka uvádí levandulovou bábovku:

„Recept na tuto skvělou bábovku, který je původem od šéfkuchaře Pierra Hermého, jsem objevila na profillu své instagramové kamarádky Míšy. Původně se tedy jednalo o velikonočního beránka s citronovou kůrou, tu jsem ale kvůli nepříliš velkému nadšení své rodiny zaměnila za extrakt z levandule, a protože mi přijde morbidní porcovat beránka, zvolila jsem elegantní bábovkovou formu. Výsledek byl fantastický! Díky Míšo! Díky Pierre!“

kitchen and the city1

Zdroj foto: Grada


Název: Kitchen & the City
Autor: Petra Davidová
Žánr: Kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2017
Počet stran: 223
Hodnocení: 99 %            
Odkaz na web: Grada , kitchenandthecity


 

Zobrazit další články autora >>>