Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?

Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?

Tisk
dovody perV červnu vyšla v nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller novinka britské autorky Pauly Hawkinsové. Jedná se o dlouho očekávaný počin spisovatelky, která vylétla na výsluní románem Dívka ve vlaku. Dokáže Hawkinsová nalákat čtenáře a vyvolat čtecí mánii, jako tomu bylo u jejího debutu?
 
 
 

Paula Hawkinsová (* 1972) žije v Londýně, kde se 15 let věnovala novinařině, až v roce 2015 způsobila literární senzaci svou prvotinou Dívka ve vlaku. Ta se stala nejrychleji se prodávajícím debutem v Británii všech dob. Do dnešního dne se po světě prodalo 20 milionů výtisků ve více než 40 jazycích a román se dočkal i filmového zpracování.
Městečko Beckford sevřou za jedno léto hned dvě pochybná úmrtí – nejprve mladé středoškolačky a posléze zvídavé novinářky, která se snaží najít informaci o tůni Tonoucích. Ale tyto ženy zdaleka nejsou jediné, které své žití ukončily takto. Prostřednictvím vyšetřování a pořádné spousty „hlavních“ postav pomalu rozplétáme pravdu o tom, jak řeka v tomto malém městě ovlivňuje životy lidí.

Nevím přesně, co dodat k vypravěčskému stylu Hawkinsové. Většina lidí bude pravděpodobně aplaudovat tomu, že dala do frcu spoustu postav a pomocí nich vypravovala spletitý příběh. To je sice pěkný tah, ale než se člověk začte a trochu se zorientuje v tom, kdo je kdo, chvíli to trvá. Propojení minulosti s přítomností považuji za zajímavý aspekt, ale mně osobně nudil. Zápletka dává smysl, ale občas se najdou věci, které působí předvídatelně až šablonovitě. Na druhou stranu, s napětím umí autorka pracovat opravdu dobře a až do samotného závěru nás šponuje s tím, kdo je vlastně pachatelem.

Ucítila jsem v hrdle pulz, jak se mně vzdouval dávný strach. Znovu jsem si lehla na postel a snažila se neposlouchat řeku, ale i když byla okna zavřená a já se nacházela v nejhořejším patře, před tím zvukem se nedalo uniknout. Vnímala jsem, jak se tlačí ke stěnám, vsakuje do prasklin ve zdivu, vzlíná. Cítila jsem řeku v ústech, její blátivou a špinavou chuť, a pokožka mi zvlhla. (str. 78)

Asi patřím mezi menšinu, která zůstala Dívkou ve vlaku nepolíbena – knížku jsem nečetla a ani to neplánuji, stejně jako s filmem. O to větší byla má zvědavost, zda Paula Hawkinsová dosáhne opět úspěchu a jaký vlastně bude její druhý román. Taky jsem byla nahlodaná tím, nakolik je to vše jen dobře cílený marketingový tah. A musím říct, že na každém šprochu, pravdy je trochu.

Prodeje knihy Do vody opět šokovaly – jedná se celosvětově o 18 milionů prodaných výtisků. To už o něčem svědčí a to také naláká naše čtenáře. Ano, čte se to dobře, utíká to a má to hlavu a patu. Na léto bezva oddychovka. Ale vrátím se ještě někdy k tomuto příběhu? Asi těžko. Tak si zkuste udělat obrázek sami!
 
dovody 1
Název: Do vody
Autor: Paula Hawkinsová
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 416
Hodnocení:  80 %

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Drsný příběh Ze sídliště

ze sidliste 200V září vydalo nakladatelství Odeon silný příběh ze současnosti dánského autora Jonase T. Bengtssona Ze sídliště. Zmar, bezvýchodnost, korupce, drogy a tři silné hlavní postavy na pozadí neútěšné sociální situace.


Literatura

Kniha, po jejímž přečtení vaše procházka lesem už nikdy nebude stejná!

propleteny-zivot 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha amerického biologa a spisovatele Merlina Sheldrakeho s názvem Propletený život a podtitulem Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Vydejte se objevit tento fascinující ...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...