Nezaplatitelný k nezaplacení

Nezaplatitelný k nezaplacení

Tisk

nezaplatitelny 200Je to dobrodružná hra, je to hledání ztraceného pokladu, je to milostný příběh, je to cesta, při které se z obdivovatelů umění stávají akční hrdinové a je to i vyhrocená konspirační teorie. Zygmund Miłoszewski si podle vlastních slov při tvorbě této knihy udělal jen přestávku od psaní detektivek. A jak to dopadlo, čtěte dál.

Sofie Lorentzová, doktorka umění, která je zaměstnankyní polského ministerstva zahraničí, má na starost vyhledávat umělecká díla, která patřila Polsku a za války byla odcizena a přemístěna jinam, a vracet je zpět do vlasti.


Jednoho dne je povolaná k samotnému ministrovi, který ji dává důležitý úkol – najít chybějící Raffaelův obraz „Portrét mladíka“, který má být jakousi mužskou obdobou Mony Lisy, a o kterém se léta nevědělo, zda vůbec válečné běsnění „přežil“. K tomu jí má pomoci obchodník s uměním Karl Bozńanski, Anatol Gmitruk – voják, který zachránil Polsko před prvním teroristickým útokem a který právě odešel do důchodu a aby toho nebylo málo, z polské věznice je na tuto akci propuštěna švédská milovnice impresionistů Lisa Tolgforsová, která je zbožňuje natolik, že se je nebojí krást a právem si vysloužila přezdívku Ronja (dcera loupežníka).

Nezaplatitelny Raphael 1


Čtveřice vyráží do USA, kde by se měl obraz nacházet. Ale ouha, něco tu nehraje a tak začne kolečko útěků a skrývání a přejíždění z jedné evropské země do druhé. Autor z hlavních postav nedělá super hrdiny, vykresluje je v pravých barvách s jejich špatnými vlastnostmi a škraloupy z minulosti. I když, v reálu, kolik obchodníků s uměním by asi přežilo být na mušce vycvičenému katovi.


Kniha je ale také nenásilnou učebnicí v kostce historie a dějin umění. Přece jenom naši hrdinové hledají obraz a tři z nich jsou na umění odborníci, každý po svém. „Malířství je světlo. Jednoduchá fyzika. Světlo vydobývá všechno z nicoty a od všeho se odráží, různejma způsobama, čímž vznikají barvy. A malířství je snaha zachytit ten prchavej okamžik, kdy nekonečný množství paprsků odraženejch od světa dopadá na sítnici.“


Dost podivná skupinka, zvlášť když se dostanou do bodu, kdy jsou lovnou zvěří nájemného vraha americké vlády. Proč ji jde o to, aby ztracený obraz nenašli? Co skrývá za tajemství? Dozvíte se na konci knihy a budete asi dost překvapení autorovou fantazií.

nezaplatitelny 2


Sledovala jsem reakce na různých platformách a jak je zatím vidět – knihu buď čtenáři milují, nebo nenávidí, a to je dobře, umělecké dílo má přece vzbuzovat emoce a diskuze. Já tedy patřím k první skupině. I přesto, že se na začátku zdá kniha poněkud zmatená – první kapitoly skáčou z roku na rok, představuje se mnoho postav. Ale když to vydržíte a zaženete počáteční rozpaky, kniha vás k sobě přiváže a nepustí.


Zajímavé je také určitě to, jak Portrét mladíka už léta inspiruje různé umělce k vytváření příběhů okolo něj. Například ve filmu Památkáři ho nacisti spálí na konci války, když utíkají. Jak je to s obrazem v této knize? To přeci neprozradím, ale bude to pro vás další z překvapení, které Miłoszewski přichystal.


Už jen dodám - takové přestávky by si mohl dělat Miłoszewski pravidelně.

Nezaplatitelný/Bezcenny
Autor: Zygmund Miłoszewski
Žánr: thriller
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2015
Počet stran: 480
Hodnocení: 90 %                

Zdroj foto: www.hostbrno.cz, www.wikipedie.cz
www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muž jako evoluční inovace?

muz jako evolucni inovace200Mužský úděl uprostřed měnících se poměrů, kdy se prosazují feministická hnutí a genderová studia, jako by se vytratil ze zřetele badatelů - proto musím ocenit Stanislava Komárka, vysokoškolského pe...


Literatura

Jak vychovávat děti – zásady úspěšné vladařky

MACHIAVELLI 200Každý, kdo někdy vychovával děti, ví, co je to za dřinu a kolik emočně náročných situací a případně žaludečních vředů může taková adrenalinová aktivita otevřít. Suzanne Evansová, matka čtyř dětí, o tom ví své. Získala dokt...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...