Legenda reggae ŠVIHADLO slaví podzimním turné 40 let existence

Legenda reggae ŠVIHADLO slaví podzimním turné 40 let existence

Tisk

svihadlo200Nejstarší česká reggae kapela ŠVIHADLO hraje už 40 let, inspirovala se i přímo na Jamajce. “Nějak to uteklo…,” usmívá se zpěvák a kapelník Petr Šturma: “…pojďte to s námi oslavit.” Narozeninový koncert se odehraje 18. října v pražském Lucerna Music Baru, kde speciální program doplní řada hostů a bývalých členů. Výročí kapely zároveň připomíná aktuální podzimní turné putující od Děčína přes České Budějovice, Plzeň a další místa až po rodnou Mladou Boleslav.

 

“Na koncertech zaznívá průřez písničkami napříč čtyřiceti lety, navíc hrajeme tři novinky,” upozorňuje hudebník a neúnavný cestovatel Petr Šturma (63), který vyráží s kamarádem každý rok do světa v roli cyklisty a často vkládá ozvěny z cest do svých autorských písní. Na kole projel Jamajku, Mexiko, Nepál, Kostariku, Kolumbii, Tanzánii, Zanzibar…, v posledních letech Dominikánskou republiku a Srí Lanku. ŠVIHADLO vzniklo v Mladé Boleslavi v roce 1983, tehdy ještě pod názvem Nouzový východ. Mezi nejznámější hity patří Na Jamajce půl srdce mám, Po tobě toužím nebo Zelený list – píseň, která původně vznikla spíše jako vtip.

Délku existence kapely ŠVIHADLO podtrhuje zajímavý fakt – na klávesy hraje Petrův dávno dospělý syn Hynek (30). Narodil se tedy v době, kdy kapela už deset let existovala. “Začínali jsme hrát v garáži, v době tuhého komunismu, kde nám často vypínali proud. Tehdy byl problém najít zkušebnu i koupit nástroje. Byli jsme ale mladí, tak jsme kolem toho zažívali srandu. Pořád jsme zkoušeli a nahrávali demo-snímky na kazety,” vzpomíná dnes už pětinásobný otec. Mimo třicetiletého klávesáka Hynka má potomky ve věku 43, 19, 15 a 7 let.

Původ názvu kapely známé typicky houpavými melodiemi a hravě se proplétajícími českými texty zůstává dodnes zahalen tajemstvím. “Vážně to nevíme. Přinesl ho první bubeník, který s námi nehraje už osmatřicet let, a nikdo si nepamatujeme proč,” krčí rameny Petr Šturma, kterého kdysi oslovila muzika Boba Marleyho a Black Uhuru. Za význačné milníky své kapely považuje první profesionálně nahrané album Slunce a koncert na známém pražském festivalu Mezi ploty v areálu bohnické psychiatrické léčebny počátkem 90. let, kde měla premiéru píseň Zelený list.

Osobní zpovědí je pro Petra Šturmu píseň Livingstone, ve které se vypořádává se svou vírou, či spíše nevírou v boha. “Vlastně věřícím trochu závidím, že se mají o co opřít. Závidím v písni cestovateli Livingstoneovi, který jako misionář šířil víru v Africe. Shodou okolností jsem ale tento text napsal v Indii,” popisuje jednu z písní ze zatím posledního alba Vůně trávy (2020), které se věnuje osobním tématům životní filosofie, ekologie i vztahů. A kdy vznikne další? “Jsem pracovně i rodinně dost vytížený, takže nevychrlím každý rok hromady písniček. Chci, aby album mělo smysl,” podotýká muž, který mimo koncerty pracuje jako stavební projektant se zaměřením na požární posouzení staveb, nyní jsou to zejména školy a domovy pro seniory.

ŠVIHADLO aktuálně láká mimo svoji klasiku i na tři hudební novinky s názvy Stíny, Laj laj laj a Bez oken. “Píseň Stíny vychází z doby covidu, kdy nás přepadly stíny a nic není jako dřív. Má ale optimistický závěr, že všechno zase bude dobrý. Laj laj laj je hudebně veselá píseň, ale textově je vztahová – rozchodová. A Bez oken má docela depresivní text, protože také vznikla za covidu. Vypráví o tom, jak jsem sám zavřený v domě bez oken a bez dveří,” zmiňuje Petr. Podzim však i s těmito písněmi patří narozeninovým oslavám a zakladatel legendární reggae kapely vzkazuje: “Přijďte, nás hraní baví a těšíme se na vás.” 

svihadlo1

ŠVIHADLO

  • Kapela je už 40 let průkopníkem a vytrvalým zástupcem reggae u nás (založena v roce 1983 v Mladé Boleslavi). Objíždí kluby a festivaly v České republice a na Slovensku, koncertovala v okolních zemích a dokonce i v Číně.
  • Vydala 6 řadových alb, jedno album rarit (k 20. výročí – Pozpátku – 2003), jeden maxisingl (REGGAE minideSKA – 2004), a k 30. výročí i výběrové album (Best of 30 – 2013). Za album Oči otevřený kapela dostala cenu Anděl (v žánru ska & reggae).
  • Jednou z nejposlouchanějších skladeb na Youtube je Zelený list (skoro milion zhlédnutí) a Na Jamajce půl srdce mám (skoro půl milionu zhlédnutí) K písni Krouhám z posledního alba Vůně trávy (2020) vzniknul i videoklip, který je na internetu volně k vidění.

Nejbližší koncerty: Chrudim 13.10., České Budějovice 14.10., Praha 18.10., Vsetín 3.11., Pustějov 4.11., Brno 9.11., Pozlovice 10.11., Plzeň 30.11., Mladá Boleslav 8.12., Roudnice nad Labem 9.12., Liberec 22.12.

Více informací: www.svihadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Démonolog vás ovládne a pohltí

Demonolog perexPřiznám se, že nemám moc ráda příběhy o démonech. Necítím se při nich dobře, je mi při nich nepohodlně a bojím se. Tady ale byla zvědavost silnější než obava z nepříjemných pocitů, a sáhla jsem po silné knize se zajímavou obálkou. Koukaly ...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty: Hatie Hayridge, Tony Amendola a Cary-Hiroyuki Tagawa

comiccon 200Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury pr...