5P Luboše Pospíšila a hosté - koncerty ke 40 letům alba Tenhle vítr jsem měl rád + jubilejní LP-reedice

5P Luboše Pospíšila a hosté - koncerty ke 40 letům alba Tenhle vítr jsem měl rád + jubilejní LP-reedice

Tisk

pospisil 200Matador české hudební scény s hlasem, který si nespletete prožívá jedno z nejšťastnějších období více než padesátileté kariéry, kterou po úspěšné předloňské "sólovce" Poesis Beat akcentuje čtyřicáté výročí vydání kultovního debutu Tenhle vítr jsem měl rád a tři velkolepě pojaté říjnové koncerty.

 

Středobodem budiž pondělí 9.10. v pražském Lucerna Music Baru, kde protagonista převezme Zlatou desku Supraphonu za zmíněnou poslední řadovku. A dojde také ke křtu jubilejní reedice zpěvákova debutu, který nebyl na LP k sehnání celé ty čtyři dekády. Jako hosté a kmotři se představí frontman Visacího zámku Jan Haubert a legendární houslista Jan Hrubý. Druhý jmenovaný ozdobí též křty 18.10. v brněnském Semilasse a 19.10. v Adalbertinu v Hradci Králové.

"Hony Haubert nám před dvanácti lety křtil CD Chutnáš po cizím ovoci - stejně jako tehdy dáme společně Známku punku a přidáme asi i Traktor, ať to frčí," přibližuje kapelník 5P Ondřej Fencl. "Honza Hrubý přizdobí na housle mimo jiné tradiční Špejchar blues, zařadíme i nějakou tu instrumentálku... Nu a především se předvedou 5P v silné sestavě posledních let. Náš frontman je dvaapůlkrát starší než kluci z rytmiky, ale generační bariéry rozmetává síla muzikantského kolektivu - fakt nás to teď baví... Přirozeně, že dojde i na několik ukázek z oné kultovní desky z roku 1983."

Po turné k zásadnímu albu Soukromá elegie (získalo zlatou desku!) a po retrospektivní šňůře Route 66 k supraphonskému 13CD kompletu vstoupil Luboš do Beatové síně slávy… a teď sklízí všechny ty plody a ocenění v sálech od Šumavy po Ostravu, stále častěji vyprodaných. "V předvečer" sedmdesátin si v říjnu 2019 nadělil své první živé album s názvem Ostrava !!! Live. V jeho duchu a hlavně v duchu kulatin se nesly předloňské koncerty včetně dvou vyprodaných pražských Lucerna Music Barů a brněnského Semilassa.

"A na ně chceme navázat - Lucerna už je skoro vyprodaná, Brno a Hradec se slibně plní. Samozřejmě se těšíme i na další zastávky letošní šňůry," dodává Luboš Pospíšil.

Kromě písní z debutu se publikum dočká osvědčených songů ze zlaté éry (Jekyll a Hyde, Soukromá cesta do nikam...), ale i novodobých hitů (Vznikla zem, Tak navštiv bar, Poesis Beat...).

Pospíšilův tenor za bicími jistí bubeník Jakub Nývlt (též Sto zvířat, Oskar Petr...), elektrickou kytaru krotí Mirek Linhart (YoYo Band, Žáha), klávesy kapelníka Ondřeje Fencla (Schodiště, V. Merta, Marsyas, Hromosvod…) tmelí spodek, rytmiku dotváří baskytarista Jakub Červinka (Etc, Sto zvířat, Jan Burian...), na perkuse dobarvuje Michal Hnátek (Divadlo Elf, Jan Hrubý a trio...) Unikátem na scéně jsou sehrané pětihlasy jako další poznávací znamení současných 5P, semknutých kolem Pospíšila. Kapela hraje s radostí, byť mnohé písně jsou starší než někteří účinkující. A možná právě proto.

Turné střídá turné, ročně odehraje na 80 koncertů. Jako by těch křížků nebylo 73, ale dvakrát méně.

pospisil1

Luboš Pospíšil - Tenhle vítr jsem měl rád

Legendární debut 40 let od prvního vydání vychází v jubilejní reedici na LP 180 g a i na CD a v digitální verzi s bonusovým osmiminutovým opusem Lásko, lásko…

„Už jen skutečnost, že se LP narodilo, byla jistým zázrakem. Spolu s Ladislavem Kantorem a Otou Petřinou jsme téměř 2 roky čekali, až se deska objeví v edičním plánu... Ale když padesátitisícový náklad prakticky okamžitě zmizel z obchodů, na potíže se jaksi zapomnělo. Snad jen fakt, že se následně nedolisovalo vůbec nic, mi připomněl, kde jsme,“ ohlíží se v bookletu Pospíšil.

I přes zmíněnou nepřízeň režimu byl i tak rok 1983 v mnoha ohledech rokem Luboše Pospíšila.„Následovalo ocenění časopisu Melodie, Tip Melodie 83. Tato prestižní cena byla v tehdejším systému tím nejvyšším profesním uznáním. Rovněž důležitá pro mě byla Vokalíza 83 ve velkém sále Lucerny pro tři tisíce posluchačů. Tu soutěžní přehlídku zpěváků jsem s titulní písní právě tohoto alba vyhrál. Prostě tenhle rok 83 jsem měl rád,“ vzpomíná hudebník, který se svým debutem etabloval na scéně coby jedinečný typ rockového písničkáře... Deska v sobě snoubí zkušenosti a pěveckou jistotu získané během působení v C&K Vocalu a sebevědomí po všech stránkách hotového autora. Důležitými faktory bylo také spojení s textařem Ladislavem Kantorem a přispění Oty Petřiny, který v souznění s Pospíšilem pomohl kompozičně, instrumentálně i kapelnicky dotáhnout album do homogenního celku. Nezaměnitelný vokál značky LP výtečně doplňuje silné melodie a básnické texty, aniž by na sebemenší moment ztrácel kontakt s posluchači. Více než trefně to už v době vydání alba pojmenoval Antonín Matzner: „Nepatří sice k vyhledávaným objektům pro interview, zato jeho písně mají tu vzácnou vlastnost, že sdělení neulpívají na rampě a dojdou i k posluchači v zadních řadách. Přesto, že je v nich tolik otazníků, slunce, namísto aby zářilo, je spíše potemnělé a někde dokonce kos, ten černý pták, mává bílými křídly. Pospíšilova přesvědčivost je srovnatelná s písničkáři generace Dylanových dětí.“

pospisil tenhle vitr

Výjimečnost Pospíšila přetrvává i po čtyřiceti letech a není tomu zdaleka jen proto, že podstatná část písní z jeho sólového debutu je – k nepředstírané potěše diváků – dodnes součástí koncertního repertoáru. Je to i konzistentnost a vitalita, díky nimž si společně se svou tvorbou starou i novou stále pevně drží jedinečnou pozici na domácí scéně.

TENHLE VÍTR 2023 LIVE:

30.09. Kutná Hora, Svatováclavské slavnosti (5P)
05.10. Kladno, Dundee Jam (LP v triu s O.Fenclem a M.Hnátkem)
07.10. Klášterec nad Ohří, KD (5P)
9.10. PRAHA, LUCERNA BAR, KŘEST LP TENHLE VÍTR (5P + j.h. J.Haubert a J.Hrubý)
12.10. Třebíč, Hospoda V. Nezvala 35/53 (LP)
18.10. BRNO, SEMILASSO (5P + Jan Hrubý j.h.)
19.10. HRADEC KRÁLOVÉ, Adalbertinum (5P + J. Hrubý j.h.)
20.10. TRUTNOV, UFFO (5P + Vzpomínka na Marsyas)
28.10. Úpice, Jestřebí bouda – Last Summer Fest (5P)
10.11. Mělník, Mydlárna (LP Poesis trio)
11.11. Teplice, Jazz Club (LP)
15.11. Pardubice, Doli (LP)
16.11. Dobrá voda u Pacova (LP)
22.11. Olomouc, Bounty (5P)
23.11. Přerov, Teplo (5P)
24.11. Uherské Hradiště, Mír (5P)
25.11. Český Těšín, Verdi (LP)
01.12. Jablonec nad Nisou, Na Rampě (5P)
13.12. Kutná Hora, Blues Cafe (LP)
14.12. Milevsko, Galerie (LP trio s O.Fenclem a M.Hnátkem)
15.12. Děčín, Garage (5P)
27.12. PRAHA, MALOSTRANSKÁ BESEDA (5P)

Luboš Pospíšil: biografie

Luboš Pospíšil zahájil svou hudební pouť v roce 1969 v řadách populárního C&K Vocalu a brzy se stal jeho nejoblíbenějším členem. Zásadně se podílel např. na průlomovém cd Generace, zejména v druhé půlce sedmé dekády se ale stále častěji prosazoval s písněmi, které z tvorby mateřského souboru vybočovaly a paralelně jezdil po tuzemských sálech sám s kytarou.

Na první sólovou desku si musel Pospíšil z dobových důvodů počkat až do roku 1983, uzrála ale jako nejlepší víno. LP Tenhle vítr jsem měl rád se ve své době stalo bombou. Pospíšilův charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl, zpěvák se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka. S novou kapelou 5P, mezi jejímiž členy nechyběl Bohumil Zatloukal (ex-Jasná páka), David Koller nebo Michal Pavlík (dnes Čechomor), vyprodával v letech 1982-88 sály po celé republice. Dvě další řadová alba pokračovala v tradici úspěšného debutu, na sklonku osmdesátých let Pospíšil a Koller podpořili R. Hladíka v na čas obnoveném Blue Effectu.

Po roce 1990 Luboš Pospíšil vydal několik dalších alb, nejprve s členy Hudby Praha, později s kutnohorskými muzikanty (Martin Vajgl, Pavel J. Ryba) pod značkami Biograf a LPG.

Čas na změnu nastal v létě 2007, kdy se Pospíšil obklopil o dvě až tři generace mladšími muzikanty a na prahu šedesátky se pustil do zásadní etapy pod obnovenou značkou 5P. Tři řadová alba korunovaná aktuální Soukromou elegií (2014) spustila novou lavinu zájmu. Turné střídá turné, výjimkou poslední dobou nejsou ani vyprodané sály… Omlazení 5P omladili svého Luboše, lze směle hovořit o comebacku, který v roce 2021 stvrzuje další deska Poesis Beat.

pospisil Poesis Beat

Zdroj foto: Jan Hrdý, Lucie Kovářová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bílý: Zapomínáme, že čas je cyklický

janbily perexKdyž jsem četla knihu Jana Bílého Živoucí kruh, poněkud jsem se tématu obávala. Už v prvních chvílích mne však neuvěřitelně nadchla a přečetla jsem ji na jeden zátah. Návrat do cyklického času se ukázal jako logická cesta duše, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sčítač – když i cesta může být cíl

IMG 20191002 103709Když se muž dozví neradostnou, a pro něj konečnou, zprávu o svém zdraví a brzké smrti, rozhodne se splnit dlouhodobé přání svého syna. Tím přáním je rodinný výlet v autě. Aby jej mohl uskutečnit, vezme ...

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...