Povodí Ohře našlo svoje Místo odpočinku

Povodí Ohře našlo svoje Místo odpočinku

Tisk

misto-odpocinku200Tragické okolnosti nebo zklidnění schizofreních countrypunkerů na nové desce nečekejte. Třetí album divoké party Povodí Ohře nese název Místo odpočinku a kapela v něm opět nabízí koncepční nahrávku. Hutné syrové punkʼnʼrollové skladby říznuté alternativním country dostaly temnou nástavbu v podobě dějové linie ze Svatošských skal. Parta ze Západních Čech míchá punkové ingredience do šansonové nálady minimalismu a emotivnost střídá se zvukovou brutalitou.

 

Kapela Povodí Ohře podruhé v řadě připravila koncepční album. “Místo odpočinku je po textové stránce koncepční album na motivy libreta F. E. Devrienta k romantické opeře "Hans Heiling" z roku 1833,” sděluje frontman kapely Sisi a přidává další informace: “Jedná se o ojedinělé zahraniční dílo vycházející z prastaré pověsti o Janu Svatošovi (Hans Heiling) zasazené do půvabné krajiny Svatošských skal (zkamenělý svatební průvod) na řece Ohři. Sám Devrient, v té době operní hvězda přicházející postupně o hlas, si píše libreto na míru. Ve své práci vychází ze značně zkomolené a k nepoznání přetvořené pověsti z pera Ch. H. Spiesse. A v tomto duchu navazuje i album Místo odpočinku.”

Povodí Ohře navíc dbali na to, aby skladby obstály i jednotlivě. A to se povedlo dokonale, jak dokumentoval i úspěch singlu Blud. Písničky se pohybují v širokém žánrovém rozpětí od rock´n´rollpunkové vypalovačky až po baladu, ale rukopis kapely je snadno rozpoznatelný v každém okamžiku nahrávky.

Divoké koncerty Povodí Ohře jsou proslulé a nové album Místo odpočinku doplňuje ucelený obraz o výjimečnosti této kapely na české hudební scéně.

Koncerty:
21.09.2023 - Praha
23.09.2023 - Dobřichovice
29.09.2023 - Chodov
20.10.2023 - Kopřivnice
21.10.2023 - Brno
04.11.2023 - Turnov
17.11.2023 - Děčín
07.12.2023 - Praha

misto-odpocinku kapela

BIO Povodí Ohře

Historie Povodí Ohře začíná v roce 2016. Tehdy nepřímo navázalo na netradiční mezigenerační spojení dvou chebských muzikantů. Zpěvák a textař Jiří “Sisi” Sochor /Esgmeq/ a skladatel, klavírista a bubeník Jan Hrivňák /esazlesa/ v roce 2015 vydávají s uskupením esoasisi EP punkových šansonů s názvem ...to se lehce říká nám. O rok později přichází oslovit Sisiho jeho spoluhráči Jan Hrivňák a kytarista Lukáš “Bouše” Bouška /esazlesa/ s návrhem zkusit něco nového, s netradičním nástrojem pro rockovou kapelu - cigar box guitar, jenž se později stává nedílnou součástí signifikantního zvuku kapely. Sisi tehdy odpověděl na lukrativní nabídku slovy: “Určitě ne!”- a tak vzniklo Povodí Ohře. Kapelu následně posílil baskytarista Ladislav Janoušek /Esgmeq/ a plzeňský bard Pan Mže /Climatizado/, jehož později nahradil František „Kvákadlo“ Štrébl /Velo, Code Name Linhart/.

Povodí Ohře je konglomerát neutěšenosti a všichni občas potřebují okusit trochu toho “Chebu”. Pak je pro všechny snažší uvědomit si, jak je nám v naší vypolstrovaný ulitě vlastně bezpečně a dobře.

Složení:

Jiří Sochor - zpěv
Jan Hrivňák - bicí
Ladislav Janoušek - basa
Lukáš Bouška - cigar box guitar, kytara
František Štrébl - kytara

Diskografie:

Povodí Ohře - 2018
Rakovina/Vašek (SP) - 2019
Dva trámy na kříž - 2020
Místo odpočinku - 2023

misto-odpocinku obalka

Umělec: Povodí Ohře
Album: Místo odpočinku
Datum vydání: 8.9.2023
Label: Indies Scope

Multilink: https://orcd.co/povodi23


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patron naší literární soutěže „Tak už mě nakousni" Milan Hrabal v rozhovoru o tom, jak začínal s poezií

Milan Hrabal-foto-Jitka N. Srbová - ořezMagazín Kultura 21 vyhlásil letní básnickou soutěž. Nebojte se si zaveršovat a své příspěvky nám ještě stále můžete zasílat na adresu

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

55 100Vzhledem k obrovskému množství vycházejících thrillerů je velice těžké přijít s alespoň trochu originálním námětem. Irskému spisovateli Jamesi Delargymu se to ovšem v jeho debutové knize 55 rozhodně povedlo.

...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...