Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

Tisk

nocturna200V Třeboni se sejdou špičky klasické hudby, swingu a jazzu. Ve dnech 11. - 15. července rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí se Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.

„Těší nás, že se festival vrací po covidových letech v plné síle. Jubilejní ročník se navíc rychle blíží vyprodání. Návštěvníci se mohou těšit na špičkové umělce. Eliška Weissová okouzlila Vídeňskou státní operu coby Kostelnička, nejinak tomu jistě bude v roli Cizí kněžny příští rok. Talichovo kvarteto i Jan Smigmator si podmanili Carnegie Hall v New Yorku. Uznávaný hobojista Vilém Veverka se vrací na Nocturna již potřetí, tentokrát s PhilHarmonia Octet. Tím výčet skvělých umělců zdaleka nekončí. Co večer, to výjimečný umělecký zážitek v architektonicky zajímavých prostorách,“ přibližuje program ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Třeboňská nocturna zahájí 11. července v Konírně Státního zámku Třeboň Talichovo kvarteto. Bude provedena zřídka uváděná Kvartetní věta Antonína Dvořáka a Mendelssohnův raný Smyčcový kvartet Es dur. Na závěr zazní Mozartův Stadler-Quintet ve spolupráci s francouzským klarinetistou Lilianem Lefebvrem, vítězem hudební soutěže Pražské jaro 2022.

 nocturno 2 Talichovo kvarteto

12. července bude Divadlo J. K. Tyla patřit vynikajícím mladým hudebníkům, houslistovi Danielu Matejčovi a klavíristovi Janu Schulmeisterovi. Oba pravidelně vystupují doma i v zahraničí, s úspěchem se zúčastňují prestižních hudebních soutěží, zazní dílo Pärta, Janáčka, Martinů, Ysaÿe, Gliera i Bartóka.

Dechový soubor PhilHarmonia Octet hobojisty Viléma Veverky představí 13. července v prostoru nádvoří státního zámku Třeboň Mozarta Musorgského. Později v noci vystoupí v Tunel music baru jedna z nejoriginálnějších osobností české hudební scény, multiinstrumentalista Jiří Stivín v doprovodu kytaristy Jaroslava Šindeláře.

V pátek 14. července bude patřit nádvoří Městského úřadu Třeboň swingu a nestárnoucím skladbám Quincyho Jonese, Bennyho Goodmana či Dukea Ellingtona. Zpěváky Jana Smigmatora a Tonyu Graves doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem.

nocturno Jan Smigmator

Programovou novinkou je sobotní odpolední multižánrové představení Harlekýn v Loutkovém divadle v Třeboni pro malé i velké. „Laureát řady významných mezinárodních soutěží, klarinetista Karel Dohnal, přiveze do Třeboně unikátní komediální představení s hudbou Karlheinze Stockhausena, které sklízí nadšené ovace doma i v zahraničí,“ dodává Mrázková.

Třeboňská nocturna tradičně zakončí sobotní pocta pěvkyni Emě Destinnové. Tentokrát v podání sopranistky Elišky Weissové, slovenského barytonisty Daniela Čapkoviče a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého. Detailní program a vstupenky naleznete na www.trebonskanocturna.cz

 nocturno Filharmonie Hradec Králové

Kompletní program Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna 2023

11. 7. 2023, 19:30 Konírna státního zámku Třeboň
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU
Talichovo kvarteto
Lilian Lefebvre (FR) – klarinet // (vítěz MHS Pražské jaro 2022)

12. 7. 2023, 19:30 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň
Daniel Matejča – housle
Jan Schulmeister – klavír

13. 7. 2023, 19:30 Malé nádvoří státního zámku Třeboň
PhilHarmonia Octet

13. 7. 2023, 22:00 Tunel music bar, Třeboň
Jiří Stivín – flétny, saxofony a Jaroslav Šindler – kytara

14. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň
Rozhlasový Big Band Gustava Broma / Vlado Valovič – dirigent
Jan Smigmator & Tonya Graves

15. 7. 2023, 17:00 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň PROGRAM PRO MALÉ I VELKÉ
Karel Dohnal – Harlekýn

15. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň POCTA EMĚ DESTINNOVÉ
Eliška Weissová – soprán
Daniel Čapkovič (SK) – baryton
Filharmonie Hradec Králové / Jan Chalupecký – dirigent

Večery uvádí Martina Kociánová

nocturna plakat

Zdroj foto: Ivan Malý, Patrick Marek

Více informací:

https://www.trebonskanocturna.cz/
https://www.facebook.com/trebonskanocturna
https://www.instagram.com/trebonskanocturna/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Typická rodina. Je silnější jejich láska, nebo touha navzájem se pozabíjet?

Jablka ze stromu nepadaji perexČtyři dospělí sourozenci Delaneyovi stojí před neřešitelným dilematem. Jejich matka se ztratila a je velká pravděpodobnost, že s tím má co do činění jejich otec.

...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...