Prolog v Mikulově ohlásil ostrý start Klášterek

Prolog v Mikulově ohlásil ostrý start Klášterek

Tisk

klasterky 200Koncert rezidenční umělkyně Klášterních hudebních slavností, klarinetistky Anny Paulové, byl 14. května v Mikulově první v řadě 17. ročníku festivalu. Prolog se tak letos poprvé přesunul do partnerského města města Šumperk.

 

 

Laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro Anna Paulová v mikulovské Dietrichsteinské hrobce uvedla díla J. S. Bacha, G. Donizettiho, O. Messiaena, B. Kovácse, J. Pauera, J. Hlaváče a také Petera Grahama, který byl na koncertu osobně přítomen a vyslechl svou skladbu „Jiná geometrie“.

„Jsem velice rád, že jsme přišli na tuto zajímavou myšlenku propojování měst a regionů, obzvláště když jsou obě města partnerská. Prostředí Dietrichsteinské hrobky je krásné a inspirativní, koncerty jsou zde velkým duchovním zážitkem. Letošní rok nám ukázal, že spolupráce může být začátkem krásné tradice. Rádi pozveme horaly z podhůří Jeseníků na jižní Moravu, a naopak vinaře do hor, “ komentoval počin ředitel festivalu Roman Janků.

Klasterky1

Dalších 17 koncertů se již přesune do tradičních destinací Klášterek v podhůří i samém srdci Jeseníků. Slavnostního zahájení se 10. června v Šumperku zhostí český operní pěvec Adam Plachetka. Koncertem s Czech Ensemble Baroque Orchestra vzdá hold šumperskému rodákovi a ve své době slavnému tenoristovi Leo Slezakovi. Jeho osobnost v dramaturgii festivalu připomíná rovněž výstava, přednáška ve Vlastivědném muzeu Šumperk a několik dalších pěveckých koncertů – „Andělské hlasy“ v Bílé Vodě, „Rozjímání Czech Ensemble Baroque Quintet v Klášteru na Hedeči či „Il CastratoVojtěcha Pelky v Maršíkově. Koncert „Pocta Hortensii von Zierotin“ v Bludově, kde vystoupí sopranistka Olga Jelínková, připomene další pěveckou osobnost spjatou s regionem.

klasterky plakat

Festivalem se prolíná také téma „Inspirace Vídní“, neboť domovskému městu festivalu Šumperku, se od 19. století přezdívá „Malá Vídeň“. Na architektonickou podobnost obou měst poukáže v programu festivalu přednáška, série komentovaných prohlídek „Po stopách Malé Vídně“ a cíleně zakomponované koncerty. Především hudební večer Terezy Mátlové a Doležalova kvarteta v lázeňském Jeseníku „Když Vídeň tančila valčík“, dále „Obrázky z výstavy“ PhilHarmonia Octet Prague ve Šternberku, „Soaré s kytarovým duem“ Siempre Nuevo v Bruntále, akordeonové Duo Absoluto v Tančírně, recitál Lubomíra Brabce v Lázních Karlova Studánka či rozverné Cello Republic v programu „Mezi proudy“. Celý festival pak tematicky uzavře závěrečný koncert Anny Paulové a Pražského komorního orchestru v Šumperku „Vídeň, Praha, Šumperk“.

V duchu názvu a tradice pořádají Klášterní hudební slavnosti řadu koncertů ve vzácných sakrálních stavbách. Kromě již uvedených to budou například „Božské housle“ Pavla Šporcla v Šumperku, v Rapotíně Ensemble Fiorello a program „Barokní trojhvězdí“, ve Šternberku „Nechte trubky znít“ a soubor PBtet či v Bruntále „Hudba z kůru“ mezzosopranistky Evy Garajové a varhanice Michaely Káčerkové.

Od 14. května do 30. září mají Klášterky opravdu co nabídnout. Kouzlo vídeňské noblesy a kavárenské pohody, genia loci unikátních míst koncertů i špičkové interprety, kteří do kraje v srdci Jeseníků rádi přijíždějí.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.
Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Zdroj foto: Pavel Hotárek

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pozor v knihovně je kocour aneb zábavné vzdělávání od Kláry Smolíkové

KocourKláře Smolíkové vyšel v letošním roce již druhý příběh s knihomolem Davidem a kocourem Koniášem. Tentokrát nese kniha název Pozor, v knihovně je kocour a vyšla u nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

Zašlá sláva biografů a filmového pásu

biog200Zdalipak tušíte, že kinům se říkávalo biografy, že sídlila jak v neútulných prostorách, kde mnohdy nahradila dřívější zábavní podnikání, tak v přepychových sálech postavených již s vědomím, že se v nich budou promítat filmy. Zdalipak tušíte, že dříve se ...