Na Moravě, a především na Valašsku, je jistě málo domácností, které by neměly alespoň jeden kousek vizovického pečiva. Ozdobu, které klame svým názvem – nedá se jíst, ale nadělá mnoho parády. Dnes jeho popularita i tradice uvadá, ale nejen pro Vizovjany je věčná.
Nejčastěji se z vizovického pečiva tvořily ozdoby vánočních stromečků, svícny či hračky pro chudé děti. Bylo k dostání především na poutích, jarmarcích a slavnostech, což platí i dnes.
Co se samotného těsta týče, dříve se dělalo z té nejhorší mouky, nyní postačí 1 kilogram hladké, ke které se přilijí 4 decilitry vody, a zpracovává se do té doby, dokud nevznikne tuhá hladká hmota bez hrudek. Toto může trvat až několik hodin, stejně jako jeho chlazení v ledničce. Poté přichází na řadu tvarování – vyrábí se copánky, symboly a zvířata. Teoreticky můžete udělat cokoliv dle vaší šikovnosti a představ, prakticky musí každé vizovické pečivo obsahovat pět základních technik. Tou první je krájení, které využijete například při zdobení křidýlek, dále stříhání, vpichování, mašličkování a obtisk. Můžete také vroubkovat, a to hřebínkem nebo špičkou nože. Jako pomyslná třešnička na dortu zde slouží různé koření, kterým vytvoříte například oči nebo nějakou dekoraci.
Kromě toho, že se jedná o ozdobu, má podle tradic každé zvířátko nebo figurka svou symboliku. Celkem je známo 32 tvarů, přičemž například veverka značí dobrou hospodyni, koník znamená věrnost, ježek svými bodlinami vyháněl zlo z rodiny a páv byl symbolem bohatství. Zajímavostí je i mrtvá holubička, která symbolizuje ubitého valašského zbojníka.
Takže až dostanete nějakou figurku nebo budete chtít blízké potěšit netradičním dárkem, můžete se inspirovat právě ve Vizovicích a jeho okolí.
Zdroj foto a informací: www.vizovickepecivo.ic.cz
< Předchozí | Další > |
---|