Starý desky jsou hezký: vinylové unikáty pocházejí z Čech

Starý desky jsou hezký: vinylové unikáty pocházejí z Čech

Tisk

vyroba gramodesek lpPatříte mezi nadšence, kteří chovají doma jako poklad stará vinylová elpíčka? Pak vězte, že výroba vašich pečlivě opatrovaných skvostů měla v Československu obrovskou tradici. Dnes ve svém oboru dokonce drží světové prvenství.

 

Už vynálezce Thomas Alva Edison (1847 – 1931) si umínil, že zaznamená lidský hlas a zvuk do trvalé podoby. Inspirací pro jeho myšlenku se stal výzkum, podle kterého se zvuk projevuje jako kmitání vzduchu. Edison svůj slib skutečně úspěšně splnil a v srpnu roku 1877 sestrojil první fonograf, zařízení, jež zvukové kmitání mechanickou rycí jehlou zaznamenávalo do voskového válečku. Kvalita reprodukce na přístroji poháněném klikou ovšem nebyla nic moc a záznam se přehráváním rychle zničil. Nepomohlo ani nahrazení vosku trvanlivějším šelakem.

Váleček nahradila placka

Naštěstí amerického vynálezce gramofonu Emila Berlinera (1851 – 1929) v roce 1896 napadlo místo válečku použít kruhovou desku a od této chvíle se začala datovat historie gramodesky. Berlingerovy první placky měly průměr pouhých 6 centimetrů. Později přišel s většími, v rozptylu průměrů od 12 až do 50 centimetrů. V roce 1925 se konečně na trhu objevuje oboustranně nahraná deska a jako standardní se od této chvíle začíná používat formát 25 centimetrů a rychlost 78 otáček. Na jednu stranu 25 centimetrové desky se vešly  3 minuty hudby, na větší 30 centimetrovou desku potom 5 minut hudby. Vývoj jde ale nezadržitelně dál a v 60. letech se konečně  objevují vinylová LP s otáčkami 33 a 1/3 za minutu.

vyroba gramodesek lp

Šťastné zpoždění

Jejich výrobcem se přitom staly Gramofonové závody založené už v roce 1948 v Loděnicích u středočeského Berouna.  Přesně ten rok se odehrál velký třesk v hudebním průmyslu: 21. června 1948 představila americká firma Columbia první LP. První gramofonová deska z loděnických lisů ale vypadla až v roce 1951, takže v loňském roce oslavila šedesátileté výročí! Ačkoli po roce 1989 s nástupem CD disků (v Loděnicích je vyrábějí už od roku 1988) se uvažovalo i o zrušení výroby, nakonec k němu naštěstí, kvůli zpoždění, nedošlo. V roce 1999 přejmenovali Gramofonové závody na GZ Digital Media a.s., ovšem analogové desky i nadále zůstaly výnosným obchodním artiklem. Protože jiné firmy už dávno výrobu placek opustily, společnost využila své konkurenční výhody a rázem se z ní stala světová jednička. A to přesto, že z někdejší počtu lisů na desky zbyl jenom zlomek.

vyroba gramodesek lp

Zdroj foto: Helena Stejskalová, foceno v GZ Digital Media a.s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pražská Loreta a Dientzenhoferové

loreta 200Od 15. června do 31. ledna 2017 je v pražské Loretě k vidění unikátní výstava s názvem Loreta Dientzenhoferů. Příběh loretánského průčelí. Zájemci se dozvědí nejen o historii této významné pražské památky, ale také o právě probíhající rekonstrukci ...

Z archivu...


Literatura

Všechny krásné lži – necháte se jimi pohltit?

vsechny krasne lzi 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Bookmedia rázná kniha Všechny krásné lži od oceňovaného amerického autora Petera Swansona. Příběh nabízí mnohem víc, než jen rozplétání toho, kdo je to udělal. Dáte si říct?

...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...