Dovolená v protektorátu (TV pořad)

Dovolená v protektorátu (TV pořad)

Tisk

Protektorat 200Ve středu 6. května  se konala v pražské kavárně Campus novinářská projekce k novému typu Cross žánru Situační drama s názvem Dovolená v protektorátu od tvůrců České televize. Přítomní byli nejen autorka projektu, scénáristka Zora Cejnková, kreativní producentka Lenka Poláková, ale také herci Petr Klimeš, Vladimír Polák a Tomáš Knapek. Úvodní slovo měla producentka paní Poláková, která prozradila, že trvalo dva roky, než nasbírali podklady k novému typu cross žánru v podobě situačního dramatu, jenž tu ještě nebylo.

 

O projektu řekla: "Je to sonda do 3 generační rodiny, která žila při natáčení dva měsíce pohromadě, což v dnešní uspěchané době se tak čast už nevidí, navíc bez moderních vymožeností na které byli doposud zvyklí. O tomto projektu si myslím, že by nám všem prospělo si historii na vlastní kůži prožít. Zkusit si, zda se ještě vůbec dokážeme uživit jen vlastníma rukama, přežít mimo současnou civilizaci a uchránit sebe i své děti před dnes znovu aktuálním nebezpečím válečných konfliktů."


Také autorka projektu pani Zora Cejnková odpovídala na otázky přítomným novinářům a prozradila, že nebylo jednoduché vybrat do natáčení rodinu, která by se jim typově hodila. Na radu psychologa hledali rodinu, kde její členové drží pohromadě, mají se rádi a nejdou do projektu jen pro peníze. "Rodin se přihlásilo hodně, ale když přišli Dočekalovi, během pěti minut bylo vybráno. Usmívali se, byli v pohodě a to bylo dobré znamení ", řekla s úsměvem paní Cejnková.


"Když jsem vymýšlela a psala Dovolenou v protektorátu, dlouho jsem hledala tu správnou formu, jak ukázat život v jiné době, tak aby to bylo co nejvíce autentické. Snažila jsem se, aby nová rodina se dostala co nejvíce do autentikých pocitů, že žijí v roce 1939, tak jsem do děje přidala dobové postavy. Do jejich statku tak vstoupí starosta, četníci, zvědavá sousedka, Gestapo, prodavač a další," vyjádřila se ke svému projektu.

Protektorat 1

Při natáčení byl přítomen historik Jan Boris Uhlíř, který se snažil o co nejpřesnější podobu i pojetí této doby. Od kopií bankovek, plakátů, vyhlášek či autentických záznamů z protektorátního rozhlasu, oblečení až po takové detaily jako bylo označení vozidla gestapa.

O slovo se přihlásili také herci, kteří si natáčení pochvalovali a své role gestapáka, učitele a lékaře si užívali naplno.

Diváci se mohou těšit na zajímavou podívanou. Nejen že se jedná o unikátní a zajímavý projekt, ale navíc má výpovědní hodnotu. Natáčelo se v obci Staré Hamry, která je historicky spjata s utrpením obyvatel beskydských hor a tak se jedná často o autentické situace z této oblasti během let 1939-1945, ve kterých se vše odehrává.

Co se dělo za protektorátu je všem známé, ale jaký měla dopad válka na samotnou rodinu? Sužoval ji každodenní strach o život, musela se řídit protektorátními příkazy nebo se potýkat s nedostatkem zásob potravin. Jaké to je, vrátit se o 76 let zpátky do začátku druhé světové války? Co moderní rodině Dočekalových přinese návrat do minulosti, když historii znají někeří ještě ze svého dětství, jindy z vyprávění svých předků, knih nebo ze škol a jak se dokážou poprat s úkoly v tomto situačním dramatu? Jak zvládnou chod domácnosti bez moderních vymožeností a jak budou reagovat na politickou situaci s příchodem protektorátu či péči o hospodářská zvířata na statku v Beskydech? Bude rodina stát za každé situace při sobě a dokáží její členové rozpoznat pravé přátele a udavače?

Dovolená v protektorátu se bude poprvé vysílat na ČT1 23. Května ve 20 hodin. Celkem je natočeno 8 dílů, které poběží vždy v úterý, čtvrtek a sobotu.

Protektorat 2

 

Dovolená v protektorátu (TV pořad)
žánr:  situační drama
produkce: Česká Republika
stopáž: 55 minut
Režie: Zora Cejnková
Scénář a autor projektu: Zora Cejnková
Kreativní produkcentka: Lenka Poláková
Hrají: Petr Klimeš, Vladimír Polák, Tomáš Knapek a další

Zdroj foto: Česká televize, Rostislav Šimek

www.ceskatelevize.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

...

Literatura

Připomeňte si seriál Hra o trůny

Hra o truny-Mytologie 200V nakladatelství Jota vyšla kniha francouzského spisovatele Gwendala Fossoise s názvem Hra o trůny. Mytologie.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...