Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Tisk

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky 200V nakladatelství Fragment vyšla krásná kniha Baba Jaga a další ruské pohádky. Nechte se jedinečnými příběhy učarovat i vy.

 

 

Když jsem byla malá, ruské pohádky jsme zbožňovali. Knížečka měla malý formát a příběhy v ní byly trochu jiné, ale rozhodně působivé. Proto jsem byla nadšená, když jsem v edičním plánu viděla tuto knihu.

V knize se nachází celkem 25 lidových příběhů, kdy některé motivy jsou známé například z Mrazíka, jiné jsou podobné těm našim. Například ta úvodní pohádka o Zlaté rybce, Hloupý Ivánek, Žabka carevna nebo přímo Mrazík. Každá pohádka je trochu jiná, ale všechny mají rozhodně své kouzlo a nechybí v nich ani poučení.

V příbězích se místy vyskytují pro nás netradiční postavy jako je například Kostěj Nesmrtelný a častým motivem je také hledání na nějakém místě. Viz „Jeho smrt je na špičce jehly, ta jehla je ve vejci, to vejce v kachně, kachna v zajíci, ten zajíc sedí v kamenné truhle, ta truhla stojí na větvi vysokého dubu a ten dub Kostěj Nesmrtelný hlídá jako oko v hlavě.“ Zajímavé je také zakončení příběhů ve stylu: „A byla svatba veliká. Já na té svatbě byl, medovinu pil, -po vousech mi tekla, do pusy však nenatekla.“

Baba Jaga a další ruské pohádky je kouzelná publikace především díky ilustracím od Olgy Zakis. Tato ruská autorka je u nás známá díky grafickému znázornění série Časoděj nebo Alchymistovy šifry. Právě v ní mě učarovala a její jméno je mi tak známé. Zde posunula ilustrace ještě na vyšší level – používá barvy v sytých odstínech a obrázky se tak vyznačují opravdu zajímavou atmosférou. Drobnými ilustracemi jsou vyzdobeny i stránky knihy, což je velmi působivé.

Pokud hledáte pro děti nějaké netradiční pohádky, s těmito ruskými rozhodně nesáhnete vedle a určitě si je rádi přečtete i vy sami!

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky

Baba Jaga a další ruské pohádky
Autor: -
Překlad: Václav Štefek
Žánr: pohádky
Nakladatelství: Fragment, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50471725/baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Český krtek v CIA aneb Spletitá cesta jednoho podivína do nitra nejdůležitějších tajných služeb světa


krtek200V poslední době jsou knihy o skutečných agentech a tajných službách dost populární a na trhu jich najdete celou řadu. K těm nejprodávanějším patřil loni titul Český krtek v CIA, který vyšel v nakladatelství Prostor.

...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...