Tradiční výstava patchworku: Zážitek (nejen) pro šikovné ruce

Tradiční výstava patchworku: Zážitek (nejen) pro šikovné ruce

Tisk

200 pecPokud patříte mezi milovníky ručně dělaných výrobků, zbystřete! Ve dnech 6. – 8. září se totiž v Českých Budějovicích, v tanečním studiu Kredance, koná výstava patchworku. K vidění tu budou ručně šité kabelky, přehozy, deky, prostírání a povlaky na polštáře. Švadlenky a kreativce určitě také potěší látky, dovezené ze zahraničí. A to nejlepší na konec: Celá výstava bude prodejní, takže pokud Vás něco zaujme, můžete si to rovnou odnést domů.

 

 

Vernisáž výstavy proběhne v pátek, 6. září, v 17.30 hodin. Zazpívá a zahraje na ní folková skupina ČD Band. Těšit se můžete také na ukázku orientálních tanců. Zlatým hřebem vernisáže pak bude módní přehlídka astroložky a textilní výtvarnice Alexandry Lechovské.

pec

Patchwok je unikátní textilní technika. Spočívá v sešívání různě barevných kousků látek tak, aby vytvářely geometrické vzory. V 17. století bylo „šití ze záplat“ velmi oblíbené především v Anglii a v Americe. Pro ženy amerických osadníků byl patchwork často jedinou možností, jak vyrobit nový oděv. Díky této technice totiž dokázaly využít zbytky obnošených šatů a kousky látek. Zajímavostí je, že zatímco v Americe k sobě většinou sešívali látkové čtverce, v Anglii do látky balili papírové šablony.

pec1

Patchwok si své příznivce našel i u nás. Na trhu je o této technice celá řada knih. Navíc vznikly dílny, ve kterých se pod vedením zkušených lektorů patchwork můžete naučit. Pokud si do kurzu zatím netroufáte, zajděte na výstavu, nebo se podívejte na http://www.vkpatchwork.estranky.cz/. Bohatá nabídka pestrobarevných výrobků Vás určitě nadchne.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jan Pirk je běžcem na dlouhou trať

Srdcar perexKnižní podoba rozhovoru novináře Tomáše Poláčka s kardiochirurgem Janem Pirkem je důkazem, že i při běhání si lidé mohou povídat, aniž by ztráceli dech. Společné běžecké tréninky jim poskytly dostatek času, aby probrali nejrůznější témata. Mluvi...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Letní filmová škola zveřejnila denní program. Dalším hostem festivalu bude Lav Diaz

LFS23 newsletter – 2 (2)Hostem 49. Letní filmové školy Uherské Hradiště bude filipínský režisér, držitel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. V rámci doprovodného programu vystoupí Davi...