Výstava představuje tradice českého sklářství

Výstava představuje tradice českého sklářství

Tisk

Sklo200V Galerii České spořitelny v Rytířské ulici 29 v Praze je k vidění výstava Sklo mnoha barev.  Na výstavě jsou prezentovány vybrané sklářské výrobky, které mají provést návštěvníky vývojem módních trendů sklářství po celé 19. století.

 

 

Po slavné epoše českého barokního křišťálu, který oslnil celý tehdejší svět, přišlo do obliby barevné sklo. Skláři 19. století se snažili této módě vyhovět a ve svých laboratořích dělali řady pokusů, jejichž výsledkem byla sklovina mnoha barev. V první devatenáctého třetině století si oblibu lidí získaly barvy, které napodobovaly polodrahokamy; poté se vrátil zájem o jiskrná skla.

České sklářství 19. století je spojováno s celou řadou významných osobností. Hrabě Georg August Buquoy, přírodovědec a provozovatel skláren na svém  panství v jižních Čechách, objevil zcela neprůhledné černé sklo, hyalit. Znovuobjevil a vylepšil červený hyalit, sklo, které mělo barvu pečetního vosku. Vynalezl takzvané agatiny - achátové sklo probarvené ve hmotě při tavbě.    Druhou významnou osobností, která přispěla k novým objevům v oboru malířských technik, byl Bedřich Egermann z Boru u České Lípy. Objevil žlutou a červenou lazuru a dal tak zušlechťovatelům skla do rukou nástroj, který se používá dodnes. Štětcem nanesená lazura na nehomogenně utavené sklo vytvoří efekt, který nazval lithyalin.

Sklo1

 

Velkou novinkou v technologii zpracování skla se stalo vrstvení různých barev a následné probrušování jednotlivých vrstev. Nejúspěšnější byly transparentní skloviny, ale ve čtyřicátých letech předminulého století se staly módními i vrstvené opály. Nejzářivější sklo se vedle buquoyských hutí tavilo v Adolfově u Vimperku, na panství Jana Adolfa II. ze Schwarzenbergu a v hraběcí harrachovské sklárně v Novém Světě v Krkonoších. Ta vynikala také nejlepšími brusírnami.

Brus i řezbu po celé dobu 19. století doprovázela malba. Objevovaly se pestré květy, zelené úponky listů vinné révy, barevné vážky, ptáci a mnoho dalších motivů z přírody, kterou 19. století znovu  objevilo. Odstínům bohaté sklářské palety ale vévodilo zlato a stříbro. Lesk těchto kovů dodával barevnému sklu noblesu, eleganci, ale i řád.

Sklo3

 

Výstava představuje na sedm desítek exponátů ze sbírek skla Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Severočeského muzea v Liberci, Východočeského muzea v Pardubicích a státního zámku Hluboká nad Vltavou. Vystavené sklo doprovázejí portréty významných osobností, zapůjčené z fondů státních hradů a zámků Horšovský Týn a Český Krumlov a z Jihočeského muzea.

Výstava se koná v rámci projektu Dějiny designu, který Česká spořitelna mnoho let podporuje.
Výstava je otevřená každý den od 10:00 – 18:00. Vstup je zdarma a je možno ji navštívit až do 6. ledna 2016.

 

ilustrační foto autor


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když maminka ztrácí svou laskavou tvář

Bez tvare perexKniha, která je založena na skutečném příběhu, popisuje nejtemnější zákoutí jedné z psychických poruch, která, ačkoliv na první pohled není vidět, uvnitř ničí mladou maminku zaživa. A co víc, ohroženy jsou i děti, které by měly být...

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...