V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

Tisk

Masopust 200Sotva jsme uklidili vánoční stromky a dojedli zbytky cukroví, už abychom slavili znova. Nadcházející období je totiž zasvěceno hodování a veselí – tedy masopustu.

Na Moravě ho sice označují slovem „fašank,“ ale slaví ho tu se vší parádou. Pokud se o tom chcete přesvědčit, určitě vyrazte v sobotu 7. února do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Ve zdejším dřevěném městečku začne nefalšovaná masopustní veselice už v 9 hodin ráno. Těšit se můžete na pestrý program, kterému budou vévodit především kulinářské speciality a živá hudba.

Masopust2


Během dne se představí například kapela Veselá šestka a folklórní soubory Radhošť a Javořina.


Těšit se můžete také na typické masopustní pochoutky – tedy koblihy, ovárek a poctivé jitrničky.  Hladoví z Rožnova určitě neodejdete – na masopust se do dřevěného městečka chystají opravdoví mistři řeznického řemesla. Až najdete „ten svůj“ stánek, nezapomeňte mu dát hlas, ve formě vyplněného soutěžního lístku – do 14 hodin bude totiž ve skanzenu probíhat napínavé klání „O nejlepší řeznický stánek.“

Masopust3

Součástí programu je také 18. ročník soutěže „O nejlepší valašskou klobásku“ a 8. ročník soutěže „O nejlepší valašskou tlačenku“. Masopustní veselice vyvrcholí v 15 hodin a 15 minut slavnostním „pochováním basy“. Právě tento zvyk kdysi signalizoval, že veselí skončilo a začal půst.

Masopust4

Více informací o rožnovském masopustu najdete na www.vmp.cz

Zdroj foto: facebook Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak se nenechat napálit

Nove zbrane vlivu perexSociálně-psychologické vědecké práce Roberta B. Cialdiniho, psané popularizujícím stylem, a tedy všeobecně srozumitelné, jsou nám známy už delší čas jako zaručená kvalita. Po původních Zbraních vlivu po letech přichází...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

zjeveni dvd 200Nejeden horor dává ponaučení, že není radno si zahrávat s tajemnými silami a s „druhou stranou“. Bohužel se však stále najdou tací, kteří si nedají říct a nedají. A takoví rozjíždí horor Zjevení.

...