Památky žijí i v srpnu

Památky žijí i v srpnu

Tisk

Hrady v lete 200Poslední srpnová sobotní noc už tradičně znamená pro Národní památkový ústav vyvrcholení prázdninové sezony, slavnost plnou komponovaných programů, divadel, hudby, světel a atmosféry. Hlavním sídlem Hradozámecké noci bude letos hrad Kunštát, centrum letošního Roku pánů z Kunštátu. Král Jiří z Kunštátu a Poděbrad přijede se svou družinou a nechá se rozptýlit turnajem, šermíři, kejklíři a fakírem, ale i velkým půlnočním ohňostrojem.

Nejen zámek Kunštát však bude o Hradozámecké noci žít. K akci se připojí také zahrady pod Pražským hradem, ve středních Čechách hrady a zámky Březnice, Karlštejn, Konopiště, Krakovec, Křivoklát, Mnichovo, Hradiště, Mníšek pod Brdy, klášter Sázava,  Točník, Žleby, Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady,  Rožmberk, klášter Zlatá Koruna, v Plzeňském kraji Horšovský Týn, klášter Kladruby, Manětín, Rabí, Švihov,  Velhartice, v Karlovarském kraji Bečov, Kynžvart, v Ústeckém kraji Benešov nad Ploučnicí,  Duchcov, Hazmburk, Jezeří, Krásný Dvůr, Libochovice, Ploskovice, Velké Březno, na Liberecku  Frýdlant, Grabštejn, Náchod, Hrubý Rohozec, v Královéhradeckém kraji, Opočno, v Pardubickém kraji Kunětická hora, Litomyšl, Slatiňany, na Vysočině Náměšť nad Oslavou, na jižní Moravě  Bučovice, Janův hrad, Kunštát, Lysice, Uherčice, v Olomouckém kraji Bouzov, Šternberk, Velké Losiny, na Zlínsku Vizovice a v Moravskoslezském kraji Hradec nad Moravicí.

Hrady v lete

Zámek Kunštát zve návštěvníky na novou pr ohlídkovou trasu a expozici V erbu tří pruhů. Interaktivní prohlídková trasa vede středověkými sklepními prostorami, renesančním přízemím jižního křídla a hradním parkánem zámku a chce být letos jednou z turisticky nejatraktivnějších a nejvyhledávanějších expozic o středovku. 1. srpna proběhne Barokní noc v Klášteře Kladruby, komponovaný večer barokních zábav s tanečním představením. Druhého srpna mohou zájemci ochutnat Františkovy ovocné knedlíky a vyzkoušet vaření piva na Letní slavnosti na zámku Konopiště, posledním domově následníka rakousko-uherského trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, případně zažít mušketýrskou Bitvu o zámek Červené Poříčí spojenou s hudebními a tanečními vystoupení i komentovanými prohlídkami zámku. 9. 8.se konají Dožínky hraběte Chotka na zámku Veltrusy, s dílničkami, pečením placek, sečením, mlácením, mletím obilí, divadlem, hudbou a spoustou dobrého piva a jídla. Na hradu Bezděz lze při oslavě 750. výročí založení hradu potkat Přemysla Otakara II., který podepíše zakládací listinu, za přítomnosti šermířů a tanečníků. Obdivovat lze také nedávno objevenou dřevořezbu z křížové cesty. Autentickou středověkou akci - Štíty stříbrného lva - nabídnou Velhartice od 8. - 10. 8. K vidění bude stanové ležení zemské hotovosti z poloviny 14. století, turnaje a průvod.  Souhradí Točník a Žebrák ožije 9. – 10. srpna středověkem; přijede Okořská garda a historický šerm, kejklíři a žongléři, tanečnice, hudba, k vidění  bude mučírna, střelnice, řemesla, taverna a sokolník. Na hradu Trosky večerní a noční program vykouzlí atmosféru středověku. Dne 16. 8., se na zámku Hrádek u Nechanic koná Zámecké posvícení. Součástí akce budou divadelní představení a noční prohlídky zámku. Na zámku Horšovský Týn se mohou návštěvníci těšit na historické praní prádla. 22. 8. se na dobově nasvíceném zámku Manětín koná Barokní noc, komponovaný večer barokních zábav s hudbou. Zakončí ji barokní ohňostroj Teatrum pyrotechnicum.

hrady lete2



Foto: www.hradkarlstejn.cz , www.zamek-konopiste.cz, www.zamek-hradec.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zamilovaný teenager a záhadná dívka. Jaké tajemství je rozdělilo?

Okno perexProtože devatenáctého Reného už jeho matka přestává zvládat, pošle ho na převýchovu k otci do Francie. René z toho není nadšený. V normandské vesničce není žádná zábava, otec trvá na tom, aby mu pořád s něčím pomáhal, a navíc nemá ani přístup k i...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...