Krkonošské kyselo, bramboráky a další vyhlášené regionální speciality v Lázeňském resortu Údolí Bratrouchov

Krkonošské kyselo, bramboráky a další vyhlášené regionální speciality v Lázeňském resortu Údolí Bratrouchov

Tisk

altKrkonošské strapačky s houbovým ragú, Krkonošský bramborák s česnekem nebo se švestkami v rumu, Krkonošské kyselo, nebo sladká tečka Krkonošské sejkory s medem a vlašskými ořechy. Lázeňský resort Údolí Bratrouchov nabízí nejen autentickou krkonošskou přírodu, ale i menu prezentující tento region v jeho tradiční podobě.

 


 

“Krkonoše byly vždy jedním z nejchudších krajů, tudíž i v jídelníčku každé rodiny převažovaly běžně dostupné suroviny a plodiny, které rostly v náročných horských podmínkách, jako například brambory, cibule, řepa, česnek, zelí. Nechyběly ani plody z horských lesů – houby, borůvky, ostružiny, maliny, brusinky a hlavně bylinky (rozmarýn, tymián, dobromysl, libeček, pažitka, meduňka, máta). Maso a mléko se používaly jen velmi zřídka. Ale i z těchto “obyčejných” surovin se dají uvařit plnohodnotné a kvalitní pokrmy,” říká Petr Fiala, šéfkuchař restaurace Hotelu U Nás, který je součástí Lázeňského resortu Údolí Bratrouchov. Menu restaurace je nejlepším důkazem pravdivosti jeho slov – prezentuje především českou a regionální kuchyni s prvky moderní gastronomie, kromě krkonošské klasiky také další skvosty připravené z kvalitních čerstvých surovin z místních zdrojů. Například Filátka ze pstruha na chřestovo-cuketovém salátě, Filírovaný dančí steak s pečenou bramborou a česnekovou smetanou nebo Vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou a petrželovými noky – pokrm, se kterým se šéfkuchař Petr Fiala stal absolutním vítězem soutěže zaměřené na tradiční českou regionální kuchyni Czech Food Cup 2010. “Já sám pocházím z Krkonoš, pracuji tady už 20 let a na regionálních specialitách si zakládám. Vařím je vždy s láskou, poctivě, se vším co do nich patří, protože na těchto jídlech jsem vyrostl a mojí snahou je, aby se zachovala i pro další generace,” dodává Petr Fiala.

alt

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov je mimořádně klidnou lokalitou uprostřed panenské přírody západních Krkonoš, a to i přesto, že se nachází nedaleko turistických a lyžařských středisek Rokytnice nad Jizerou a Harrachov. Rodiny s dětmi, zamilované páry, firemní či sportovní týmy i senioři na odpočinku tady najdou prvotřídní hotelové a gastronomické služby s atraktivní nabídkou lázeňských, wellness a fyzioterapeutických procedur i volnočasových aktivit. Hostům nejrůznějšího věku a zájmů je přizpůsoben i interiér restaurace s pohodlným posezením, barem, biliárem a dětským koutkem. A samozřejmě také menu, ve kterém nechybí dětská jídla (např. tradiční krupicová kaše s máslem, cukrem a kakaem nebo špagety s kečupem a sýrem) a dokonce ani dobroty pro psy.

alt

V létě je k dispozici venkovní gril na dřevěné uhlí a hosté si mohou objednat grilování různých mas od šťavnatého steaku či čerstvého pstruha z místních řek, až po celé sele nebo jehně.

alt

Zdroj foto: udoli-bratrouchov.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O životě a práci Ivany Andrlové

andrlova 200Když jsem hledala informace o ní a o tom, co dneska dělá hvězda televizních inscenací a pohádek Ivana Andrlová, nebylo to vůbec jednoduché. Bulvární zprávy nevyhledávám a ostatní se ve velké míře opakují. Jako by krásnou princeznu opravdu někdo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kudy jít a nezabloudit?

Jsem-to-ja obalka200Dospívání vůbec není jednoduché. Plácali jsme se v něm my, tápou naše děti. Tolik bychom jim chtěli pomoci, jenže spoustu záležitostí sdělit nemůžeme, někdy neumíme, jindy nám není nasloucháno. Odjakživa se lidé učí tím, že zkouší...

Divadlo

Hosté v zajetí „dobrých“ mravů

Slavnost 200Upřímnost nebo takt. Rozhodně hlavně neurazit.  Za každou cenu stát za svým názorem nebo být součástí stáda a myslet si své pouze pro sebe? Podobné otázky si vzali na paškál tvůrci z pražského Studia Hrdinů a pohráli si s původním scénářem česk...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...