Festival Culturea přinese do Zlína kousek štěstí

Festival Culturea přinese do Zlína kousek štěstí

Tisk

culturea200Dvě na první pohled zdánlivě odlišné země Dánsko a Bhútán budou představeny v rámci letošního kulturně cestovatelského festivalu Culturea. Jedná se o dvě nejšťastnější země světa a „štěstí“ je zároveň hlavním tématem letošního ročníku. Festival se uskuteční 12. dubna v prostorách 15. budovy Baťova institutu ve Zlíně.

 

Culturea je festival, pořádaný pod taktovkou studentů z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Náplní každého ročníku je přiblížit návštěvníkům kulturu dvou zemí. Zeměmi letošního ročníku je Dánsko a Bhútán, které mají společné téma – a to štěstí, které se ponese celým festivalem.

Mezi další téma letošního ročníku patří stopování. „Ke stopování jsem se dostala díky X-Challenge, protože jsem poznala hodně lidí, kteří takhle cestují a zjistila jsem, že je to sranda. Vždy potkáte spoustu nových a zajímavých lidí a můžete si takhle vytvořit známosti po celém světě. Samozřejmě jsem se cítila víc bezpečněji, když jsem cestovala s klukem, ale postupně jsem zjišťovala, že lidé nejsou zlí, jak se takhle obecně říká, ale jsou často ochotní vám koupit jídlo, postarají se o vás, nebo vám třeba poskytnou střechu nad hlavou. Do Culturei jsem se rozhodla zařadit stopování, protože jako studenti cestujeme rádi levně, a navíc takhle vzniká řada nezapomenutelných zážitků,“ říká manažerka Culturei Lucie Makovská.

Festival bude provázet proslulý cestovatel Slávek Král, který stopem uskutečnil dvě cesty kolem světa. O krásách Bhútánu, hrubém národním štěstí, a nejen o tom, se s návštěvníky podělí ředitelka české pobočky UNICEF, Pavla Gomba, o putování Dánskem bude přednášet a sdělovat své zkušenosti spisovatelka Kateřina Misíková. A o tom, jaké zážitky nám může stopování přinést a co nás může naučit, nám přijde říct Marek Mlynář, vedoucí akčního oddělené komunity X-Challenge, se svými kolegy.

culturea1

Dále jsou pro návštěvníky připraveny workshopy. Zájemci si například si mohou vyzkoušet malování přírodním barvivem hennou, která se lehce nanáší na kůži a vytváří „tetování“, které má původ v Indii, ale stává se velmi oblíbeným i u nás.

Culturea není pouze o jednom dni, ale během roku probíhá i řada doprovodného programu jako je například cestovatelský pub kvíz, speed dating se studenty s Erasmus+ nebo stopování do Dánska. Zároveň jsme aktivní na našich sociálních sítích, kde přinášíme řadu zajímavých informací o letošních tématech, tipech pro cestování a sestřihy z proběhlých akcí.

Přijďte 12. dubna zažít jedinečnou atmosféru dvou zdánlivě odlišných zemí – Dánska a Bhútánu.

S Cultureou letenku nepotřebujete! Potřebujete pouze lístek a ten najdete zde!

Více informacíhttps://www.culturea.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...