Novinky z nakladatelství HOST

Novinky z nakladatelství HOST

Tisk

host 200Co je nového v nakladatelství HOST? Například se chystá čtvrtý Naslouchač, Vrány Petry Dvořákové uhranuly polské čtenářky, a vychází jarní novinky.

 

 

 

Autorka fantasy Petra Stehlíková odevzdala po dlouhém období soustředěného psaní rukopis čtvrtého dílu své ságy Naslouchač nazvaný Urla. A my uděláme všechno pro to, aby kniha vyšla ještě před Vánoci.

Prvních tří dílů Naslouchače se prodalo přes 46 tisíc výtisků a jde o žánrově jednu z nejúspěšnějších sérií českého autora či autorky vůbec.

Spisovatelka Petra Dvořáková zažívá nebývalý úspěch v Polsku, hlavně díky překladu novely Vrány. Jejích knih se na polském trhu prodalo už víc než třicet tisíc výtisků. Jak se to stalo? „Nakladatel-ství Stara szkoła, které vydává překlady českých i slovenských knih, je velmi aktivní na sociálních sítích, i to je možná důvod, proč se kniha Vrány tak dobře prodává a souzní s mladším publikem. Může to být sítěmi, ale třeba i tím, že polská společnost je v něčem ještě konzevatinější než ta naše. A tamní dívky nemají takovou možnost se někomu svěřit, spíš slyší v rodině nebo v kostele, aby poslouchaly a nevyčnívaly. To, že se cítí být ‚vránami‘, vlastně není dobrá zpráva a to, že téma knihy zasáhlo v Polsku hlavně je, vypovídá něco smutného o polské společnosti. Člověk by vlastně v důsledku měl být spíš smutný z toho, jak jsou Vrány v Polsku úspěšné,“ říká literární agentka Dana Blatná, která má v Hostu na starosti prodeje práv na překlad českých autorů a autorek v zahraničí.

host vrany

Nové knihy

Jakub Fránek: Tropické noci

Psychothriller ze slunné Moravy. Eduard Klajner je samotář, který se o dění kolem sebe příliš nezajímá. Žije ve svém chátrajícím domě v malé moravské vesnici a jeho dny plynou jeden za druhým. Kraj sužuje vlna letních veder, v níž se čas stává téměř nehybným. Jednoho tropického večera Eduardův život nenávratně naruší hrůzný objev ve vlastní zahradě — u košaté třešně najde přivázanou mladou dívku, která ztratila vědomí, a možná už nedýchá. Tento okamžik vnese do jeho zdánlivě poklidného žití zásadní zlom.

host tropicke noci

Dafne Sumanová: Svěřený čas

Tajemná Šeherezáda vypráví příběh dívky, která se do svých osmnácti let třikrát znovu narodila, a jeho prostřednictvím i příběh starobylé Smyrny. Život v nádherném přístavním městě vonícím po jasmínu, soli a mořských řasách, kde po staletí žijí v dobrých sousedských vztazích křesťané i muslimové a čile spolu obchodují Řekové, Turci, Arméni, Levantinci i Židé, připomíná idylu. Tu však přeruší bouřlivé politické události počátku dvacátého století a ze sousedů se náhle stávají nepřátelé.

host svereny cas

Megan O´Keefeová: První brána

Třetí díl space opery plné vesmírných bitev, galaktické politiky a nevyzpytatelné AI, brilantně vymyšlený příběh z daleké budoucnosti, pojednávající o přežití a politických intrikách. Dosud studená válka mezi lidstvem a záhadnou mimozemskou bytostí se rozhořela naplno. Biran vede výpravu do neznámé soustavy a to, co tam objeví, překoná i jeho nejdivočejší představy.

První brána přináší velkolepé završení výpravné space opery, která si vysloužila nominaci na cenu Philipa K. Dicka.

host prvni brana

Více informací: https://www.hostbrno.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

To byl Arnošt Lustig (Co s ním prožil František Cinger)

Lustig perexKniha, která naplní něžnou hrdostí, obejme touhou a silou žít naplno a mít za sebou život, ve kterém jste udělali vždycky všechno podle svého nejlepšího svědomí. Lidí, jako je Arnošt Lustig, moc není... Ale můžeme se od nich učit. Zkraje řík...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...