Doručovací služba čarodějky Kiki právě vychází

Doručovací služba čarodějky Kiki právě vychází

Tisk

Dorucovaci sluzba carodejky Kiki200Čarodějku Kiki znají děti zejména díky filmu režiséra Hajaa Mijazakiho, mistra japonské animace, který běží na Netflixu. K jeho natočení posloužila jako literární předloha knížka Doručovací služba čarodějky Kiki od slavné japonské spisovatelky Eiko Kadono, která právě vychází v nakladatelství Albatros. Kiki je inspirativní hrdinkou, která malým čtenářům okamžitě přiroste k srdci. Její roztomilý, trochu hubatý parťák, černý kocourek Džidži, zase do textu vnáší humor.

Kiki je třináct let a jako každá mladá čarodějka musí vyrazit do světa na zkušenou. Se svým mluvícím kocourem Džidžim se usadí v přímořském městečku Koriko a doufá, že právě tam její čarodějné umění budou lidé potřebovat. Využije toho, že dokáže létat na koštěti, a založí si expresní doručovací službu. Jenže na své cestě k samostatnosti to nemá vždycky lehké – vždyť místní lidé ještě nikdy opravdovou čarodějku neviděli. Získat si jejich srdce a najít si své místo v životě bude i pro ráznou a odhodlanou Kiki výzva.

Kniha je určena pro děti od devíti let. Autorka s velkou dávkou porozumění věrohodně zobrazuje radost a starosti dospívání. Kiki se potýká s pocitem osamělosti a s pochybnostmi o sobě samé, snaží se najít si své místo, získat přátele a být pro ostatní užitečná stejně jako děti po celém světě. Jednotlivé kratší epizody přinášejí výjevy z každodenního života čarodějky Kiki a ukazují, že kouzlo se může nacházet i v těch nejobyčejnějších okamžicích.

Dorucovaci sluzba carodejky Kiki

O autorech:

Japonská spisovatelka a překladatelka Eiko Kadono (nar. 1935) je autorkou mnoha desítek dětských knih. Narodila se v Tokiu, jako dítě byla během druhé světové války evakuována do severního Japonska. Vystudovala anglickou literaturu a po ukončení studia emigrovala do Brazílie, kde strávila dva roky. Většinu jejích děl představují knihy pro děti, z nichž Doručovací služba čarodějky Kiki je nejslavnější. Na její motivy natočil roku 1989 japonský režisér Hajao Mijazaki stejnojmenný animovaný film. Obrovská popularita knižní i animované verze dala postupně vzniknout šesti dalším knihám o malé čarodějce. V roce 2018 obdržela Eiko Kadono Cenu Hanse Christiana Andersena a její odvážné a samostatné dívčí hrdinky dodnes inspirují malé čtenářky a čtenáře po celém světě.

Nikkarin (Michal Menšík) je komiksový kreslíř a knižní ilustrátor. Pravidelně přispívá do časopisů Čtyřlístek (Hubert a Hugo), Raketa (Dobrodružství Rockyho a Terky) a sešitových Rychlých šípů (Plantážníci). Je autorem ilustrací k řadě příběhů pro děti (3333 km k Jakubovi, Howlův putující zámek, Liščí oči ad.) a tvůrcem komiksových knih (série 130, Super Spellsword Sága). V roce 2009 obdržel prestižní cenu Muriel za nejlepší krátký komiks a roku 2020 získal ocenění Zlatá stuha v kategorii komiks pro děti a mládež za Super Spellsword Sagu. Ve volném čase sbírá a hraje počítačové hry.

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hororový román Historie děsu

historie desu200V říjnu vydalo nakladatelství Laser debutovou knihu, psychologický hororový román, Američana Graysona Hale Historie děsu. Vydejte se na výpravu do lidské psychiky a objevíte neskutečné vyprávění.

 

...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...