V kostele sv. Šimona a Judy zazní Dvořákovy Moravské dvojzpěvy v podání Simony Šaturové a Moniky Jägerové

V kostele sv. Šimona a Judy zazní Dvořákovy Moravské dvojzpěvy v podání Simony Šaturové a Moniky Jägerové

Tisk

fok Simona-Saturova200Moravské dvojzpěvy, které Antonínu Dvořákovi odstartovaly světovou kariéru, zazní k oslavě Roku české hudby. V kostele sv. Šimona a Judy je zazpívají Simona Šaturová a Monika Jägerová v úterý 27. února v doprovodu klavíristy Vojtěcha Spurného.

 


„Rok české hudby pro mě začíná právě koncertem Moravských dvojzpěvů, které budu zpívat po více než čtyřech letech. Už jsem trochu zapomněla, jakou radost při jejich interpretaci vždy zažívám, ale od prvních tónů naší první zkoušky s Monikou a Vojtěchem byla opět zpět. Program jsme ještě doplnili o dvě slovenské písně z cyklu v Národním tónu a Dvě písně na lidové texty. Dvořákovo zhudebnění lidové poezie je doopravdy kouzelné a doufám, že jak pro nás, tak i pro posluchače bude potěšením,“ říká sopranistka Simona Šaturová.

Moravské dvojzpěvy zaujímají ve Dvořákově umělecké dráze specifické místo. Celkem třináct vybraných písní vydaných Janem Neffem na vlastní náklady přiložil Dvořák k žádosti o státní stipendium, kde byl tehdejším členem komise Johannes Brahms. Brahms následně zaslal písně nakladateli Fritzi Simrockovi. Vytištění písní renomovaným a respektovaným nakladatelem nastartovalo Dvořákovo působení na mezinárodní skladatelské scéně.

Sopranistka Simona Šaturová je velmi žádanou interpretkou mozartovských postav a repertoáru období italského belcanta a rovněž renomovanou koncertní pěvkyní. Absolvovala bratislavskou konzervatoř, pěvecké vzdělání dále prohlubovala na mistrovských kursech Ileany Cotrubas ve Vídni a u Margreet Honig v Amsterodamu. K vrcholům jejích posledních sezón patří například uvedení Mozartovy trilogie (Mozart – Da Ponte) v Théâtre Royal de la Monnaie v Bruselu.

Altistka Monika Jägerová debutovala na českém jevišti v roce 2017 rolí Mrs. Quickly (Falstaff) ve Slezském divadle v Opavě. Intenzivně se též věnuje staré hudbě. Sezónu 2023/2024 zahájila v Markraběcím divadle v Bayreuthu jako Teodata v Händelově opeře Flavio (Bayreuthský festival barokní opery). Kromě zpěvu se nyní věnuje doktorském studiu na Universität Leipzig se zaměřením na historii opery a politické reprezentace v Habsburské monarchii v 19. století.

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „Klíčovou postavou Roku české hudby je Antonín Dvořák. A jeho klíčovým opusem zase Moravské dvojzpěvy. Ony to byly, které mu přinesly mezinárodní uznání. "Až si je zahrajete, budete z nich mít radost jako já. A jako nakladatele Vás zvláště potěší jejich neobvyklý půvab,” napsal Johannes Brahms v doporučení svému berlínskému nakladateli Fritzi Simrockovi, který je naštěstí pro celý svět vydal. Na konci února 2024 se jejich provedení ujme vynikající československé duo: Simona Šaturová a Monika Jägerová, a to za stylového doprovodu Vojtěcha Spurného. Ten ještě navíc písňový večer proloží vzácně uváděnými klavírními perlami: Eklogami. I ty má na svědomí náš Antonín Dvořák.“

fok Simona-Saturova
Program

MORAVSKÉ DVOJZPĚVY
27. února 2024 od 19:30, kostel sv. Šimona a Judy

ANTONÍN DVOŘÁK
Moravské dvojzpěvy op. 32
Moravské dvojzpěvy op. 38
V národním tónu op. 73
Dvě písně na lidové texty
Eklogy

Simona ŠATUROVÁ | soprán
Monika JÄGEROVÁ | alt
Vojtěch SPURNÝ | klavír

Zdroj foto: Jan Houda

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/Moravian-Duets

www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...