Inspirace na říjnové čtení

Inspirace na říjnové čtení

Tisk

kk usvit200Přinášíme tipy na čtení z nakladatelství Euromedia Group.




Příběh inspirovaný celovečerním filmem

Spolu se svým mužem přišla vybudovat utopický svět uprostřed čisté přírody. Helena, aspirující lékařka a také manželka ředitele fabriky na umělá vlákna, brzy porodí a její rodinu čeká růžová budoucnost v moderním městě, které vyrůstá v podhůří slovenských Tater.

Všechny iluze a myšlenky na budoucnost ovšem brzy zastíní nález mrtvého novorozence – hermafrodita. Tvrdohlavá a empatická Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, a odmítá se spokojit s nápadně rychlým řešením….

Psychologické detektivní drama režiséra Matěje Chlupáčka a scenáristy Mira Šifry, inspirované skutečnou historií intersex lidí v 30. letech minulého století, do knižní podoby převedl Jiří Walker Procházka.

Jiří Walker Procházka svou tvorbou zasáhl do nejrůznějších literárních žánrů. Jeho romány se řadí k pilířům české fantasy (série Ken Wood). Do povědomí čtenářů sci-fi se zapsal i jako autor kyberpunkové série Rox’n’Roll. V roce 2005 s M. Žambochem stvořili a nastartovali nekonečnou knižní řadu z paralelních světů Agent JFK. Rozsáhlou space operu Hvězdní honáci mu bohatě ilustroval Kája Saudek. J. W. Procházka se také věnuje literatuře pro děti (detektivní řada Tajná dvojka A+B, Vynálezce Alva) nebo komiksovým scénářům (časopisy Bublifuk, Čtyřlístek). Úspěšně vstoupil i do hájemství detektivek (Mrtvá šelma, Šest nevinných) a podle televizního seriálu Rédl napsal stejnojmennou knihu. Do knižní podoby zpracoval také scénář filmu Zátopek. Autor se také dlouhé roky věnuje propagaci fantastické literatury a ve spolupráci s knihovnami a školami po celé republice pořádá literární či komiksové dílny určené pro žáky ZŠ a SŠ.

Jiří W. Procházka: Úsvit (napsáno podle filmového scénáře Mira Šifry), vydává Ikar, 296 stran

kk usvit

Novinka od autorky Historek z Tinderu

Láska, sex a radnice! Řekněte své ANO pořádné dávce zábavných historek o vztazích, které (ne)skončily před oltářem!

Zažili jste někdy svatbu jako řemen, bláznivou rozlučku se svobodou anebo kuriózní žádost o ruku...? Populární stand-up komička Lucie Macháčková je věčná družička a trapasů a bizarních zážitků má na rozdávání. Dozvíte se, jaké typy hostů zaručeně potkáte na každé svatbě, proč se nevyplácí hubnout do svatebních šatů, co lze zažít na ztřeštěné skotsko-ruské svatbě, kde si nikdo nerozumí, co neříkat muži o svatební noci i jak vypadá pravé české svatební bingo a mnoho dalšího.

Vtipem a nadsázkou nabitá kniha o veselkách vás zaručeně rozveselí.

Lucie Macháčková je česká stand-up komička, scenáristka, marketérka a moderátorka. Lucie je známá zejména díky stand-up comedy, které se věnuje od roku 2014 v češtině a v angličtině. Se svojí anglickou show vystupovala na pódiích v Německu, Maďarsku, Polsku, Rakousku i Velké Británii. Pravidelně se objevuje na televizních obrazovkách v pořadu Comedy Club. Je autorkou komediálního bestselleru Historky z Tinderu a knihy o rodičovství a mateřství Protivný sprostý matky. Pro Český rozhlas Radio Wave vytvořila komediálně-historický podcast Vykopávky. Je matkou dcery Charlotte. Více se o Lucii můžete dozvědět na https://www.luciemachackova.cz/

Lucie Macháčková: Svatební historky, vydává nakladatelství Ikar, 248 stran

kk svatebni historky

Vychází nový detektivní román oblíbené české autorky

V době, kdy většina lidí vyspává kocovinu ze silvestrovských oslav, dva mladí studenti ohlásí nález „ledové princezny“. Ačkoli spojovatelka pokládá jejich telefonát za nevkusný novoroční žert, svědomitý kapitán René Kašmír z jindřichohradecké kriminálky okamžitě vyráží na místo činu. Mrtvá skutečně připomíná ledovou princeznu, ale to je bohužel jediné vodítko, které mají.

Není jasné, kdo žena je, co je příčinou její smrti, jak se dostala na ostrůvek uprostřed zamrzlého rybníka a proč je nahá.

Kapitán Kašmír má nelehký úkol najít vraha dřív, než město propadne panice. A také sehrát se s novou kolegyní Magdou Liškovou, jež má naprosto odlišnou povahu, a navíc se hned první den nástupu do nové práce opozdila...

Jitka Ludvíková (*1981) se narodila v Jindřichově Hradci. Po deseti letech nudné právnické praxe se začala věnovat svému velkému koníčku – psaní. V současné době má na kontě 17 knih. Píše především detektivky a humoristickou beletrii, ale vydává i knihy pro děti.

Jitka Ludvíková: Srdce z ledu, vydává nakladatelství Kalibr, 344 stran

kk srdce z ledu

Cestovatel Jan Hocek pokračuje v putování kolem Česka

Další trasa ze sítě stezek Via Czechia přináší do putování Českem jedinečný historický a kulturní rozměr. Vede nejenom nádhernou krajinou a kolem mnoha zajímavostí, ale také po zemské hranici Čech a Moravy.

Na trase od Králického Sněžníku po Slavonice vám Českomoravská stezka nabídne jedinečný zážitek poznávání pomezí dvou zemí se společnou tisíciletou historií. Běžnou turistiku tak obohacuje o nové podněty a nabádá k přemýšlení nad zemí, kde žijeme, a nad lidmi, které potkáváme.

Opravdu zemská hranice odděluje dva odlišné světy? A skutečně se pije na jedné straně pivo a na druhé jen víno?

Zalistujte knihou a vyrazte se přesvědčit na vlastí kůži!

Stezky Via Czechia představují ucelený, důkladně zmapovaný a podrobně popsaný systém nejdelších turistických a poutních dálkových tras v České republice. Stezky propojují krajní body ČR a vedou napříč zemí, středem, pohraničím i po historických hranicích. Celkem 6 tras je vyznačeno samostatně pro pěší putování, cykloturistiku, přejezdy na lyžích a vodácké splouvání. Síť aktuálně čítá přes 10 000 kilometrů tras – tedy téměř nekonečné možností poznávat celoročně a různými způsoby českou krajinu, přírodu, památky nebo poutní místa. Více na www.viaczechia.cz

Dálkové trasy se v Česku těší stále větší oblibě a již dávno neplatí, že za nimi musíte cestovat do zahraničí. Naši zemi křižuje od severu k jihu, od západu k východu několik tisíc kilometrů dálkových tras Via Czechia, na které každoročně vyráží stále vyšší počet nadšených dobrodruhů. Celkem 6 dálkových tras je vyznačeno samostatně pro pěší turistiku, cykloturistiku nebo zimní turistiku na lyžích. Celková délka všech tras činí přes 10 000 km.

Jan Hocek (*1970) je publicista, fotograf a cestovatel, majitel cestovní kanceláře VIP Holiday. Vystudoval biologii a sport na Karlově univerzitě v Praze, učil lyžování a kanoistiku na katedře sportů v přírodě FTVS UK, pracoval v největší české cestovní kanceláři zaměřené na dobrodružné zájezdy, kde připravoval a vedl řadu expedic do celého světa. Jako první průvodce na mořských kajacích v Česku vedl seakajakářské expedice na Aljašce, Novém Zélandu, v Kanadě a Patagonii. Jeho práce jej postupně zavedla na všechny kontinenty a zatím do přibližně osmdesáti zemí světa. V nakladatelství Universum mu vyšlo již několik knih – Nejhezčí túry světa (2017), Nejkrásnější dobrodružné výpravy po Česku a Slovensku (2019), 100 nejhezčích výletů po Česku a Slovensku (2020), Severní stezka (2020), Jižní stezka (2020) a Stezka střdozemím (2022).

Jan Hocek: Českomoravská stezka – Po historické hranici Čech a Moravy, vydává nakladatelství Universum, 136 stran

kk ceskomoravska stezka

Vychází povídková sbírka oblíbené herečky

Milada učí pres čtyřicet let a svou práci k smrti miluje. Karel díky roubovacímu noži možná získá svou lásku. Eva vyráží do Řecka a nedoufá v nic jiného, než že tam někoho potká a něco se stane. A Hana? Hana si přeje snad jedině to, aby přestalo pršet. A možná už ani to ne…

Debutová sbírka povídek držitelky pěti Českých lvů a jedné ceny Magnesia Litera Ani Geislerové je plná postav v rozličných, více či méně běžných životních situacích, které teprve ve světle těchto malých, privátních katastrof všedního dne zjišťují, jak porozumět sami sobě anebo jak přimět ostatní, aby porozuměli jim. Za jakoukoliv cenu…

„Když se zamyslím nad všemi svými povídkami jako nad celkem, dalo by se říct, že v mém světě nejsou lidé dobří ani lidé zlí. Jsou v něm lidé snažící se o dobro zlou cestou anebo dobří lidé nacházející odpověď v něčem velmi zlém (ať už pro okolí, nebo pro ně samotné). Myslím si, že v každém zlém činu se dá najít právě to tenké černé vlákno, které vás nakonec dovede k jeho motivaci. Něco, co lidi přiměje dělat věci, které nejsou správné. Někdy je to bolest, někdy bezmoc, někdy příliš krutá pravda a někdy neschopnost rozumět sám sobě a ostatním lidem. Zkrátka černobílý svět neexistuje.“

Aňa Geislerová (*1976) je česká herečka a spisovatelka, která získala tři České lvy pro nejlepší herečku v hlavní roli a další dva pro herečku ve vedlejší roli. Do světa literatury vstoupila v roce 2015 souborem fejetonů, které původně psala pro časopis Elle. V nakladatelství Ikar vyšla kniha pod názvem P.S. a autorka za ni získala v Magnesii Litera v roce 2016 Cenu čtenářů Kosmas.

Aňa Geislerová: Co tě nezabije, vydává nakladatelství Ikar, 208 stran

kk co te nezabije

Příběhy oblíbené české autorky z londýnských vlaků a nádraží

Zatoužili jste někdy vědět, jak zastavit vlak? Nebo proč tolik pracovníků londýnské přepravy chodí v otrhaných, špinavých uniformách? Lámete si hlavu, jak vynadat člověku jiné barvy pleti a nedostat se do maléru?

Na tyhle a spoustu dalších otázek odpovídá další kniha oblíbené české spisovatelky Ivy Pekárkové, inspirovaná dobrodružstvími jejího „skoromanžela“, dlouholetého zaměstnance londýnských drah.

Svižně psané, vtipné a informativní příběhy přinášejí čtenáři panoptikum postaviček, přehršel historek a tu a tam i nějaké odhalení.

Iva Pekárková (*1963) je autorka řady knih – románů, cestopisů, souborů povídek a esejů. Žila jako uprchlice v USA (1986–1997), od roku 2005 pobývá jako imigrantka v Anglii. Živila se jako taxikářka na obou stranách silnice – v New Yorku a v Londýně. Ve svých dílech se zabývá především střety kultur a vztahy mezi národy a rasami. Z posledních knih jmenujme: Sloni v soumraku (román), Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (znovu vydaný první román o životě v zadrátovaném Československu), Multikulti pindy jedný český mindy a Postřehy z Londonistánu (soubory blogů) a nové vydání románu o newyorské taxikářce Dej mi ty prachy a drsně-poetický příběh lásky z ghetta Můj I. Q. V říjnu 2018 vyšla kniha Třísky, román o lásce s prvky investigativní reportáže podle skutečného příběhu, v dubnu 2021 román Dům bez zrcadel - příběh Češky, která pečuje o věkovité lidi v Anglii - a na podzim stejného roku reedice jejího románu z dob socialistického Československa Kulatý svět. V roce 2022 zaujala románem S orlem na zádech, inspirovaným skutečným případem novodobého otrokářství. Za román Pečená zebra obdržela v roce 2016 nominaci na cenu Magnesia Litera.

Iva Pekárková: Kam jede tohle nástupiště, vydává nakladatelství Ikar, 200 stran

kk kam jede tohle nastupiste

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

kruh200Vedle mnoha severských či amerických autorů zaujal v letošním roce českou literární komunitu i jeden francouzský tvůrce kriminálek. Jeho jméno je Bernard Minier a nedávno mu vyšla novinka Kruh.

...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...