Předloha úspěšného filmu Oppenheimer i další biografie. To si připravila Euromedia na konec měsíce

Předloha úspěšného filmu Oppenheimer i další biografie. To si připravila Euromedia na konec měsíce

Tisk

euromedia 200Podívejte se, jaké knihy vycházejí na konci září v nakladatelství Euromedia Group.

 




Mimořádná kniha o vzestupu a pádu „otce atomové bomby“

Geniální fyzik J. Robert Oppenheimer, jeden z nejvěhlasnějších vědců 20. století, stál v době druhé světové války v čele úsilí o sestrojení atomové bomby pro svou vlast – takzvaného projektu Manhattan.

Později ovšem musel čelit morálním důsledkům vědeckého pokroku, k němuž zásadním způsobem sám přispěl.

Kai Bird a Martin Sherwin v této obsáhlé a ceněné biografii, která vznikala dvacet pět let, zachycují jeho život a dobu od úplných počátků vědcovy kariéry až po Oppenheimerovu ústřední roli ve studené válce.

Součástí publikace je i rozsáhlá fotografická příloha.

Kai Bird (*1951) je americký spisovatel a publicista, autor knih The Chairman: John J. McCloy, The Making of the American Establishment and The Color of Truth: McGeorge Bundy and William Bundy, Brothers in Arms. Spolueditoval knihu Lawrence Lifschultze Hiroshima’s Shadow: Writings on the Denial of History and the Smithsonian Controversy. Jako redaktor přispívá do The Nation, s manželkou a synem žije ve Washingtonu.

Martin J. Sherwin (1937 – 2021) byl americký historik. Působil mimo jiné jako profesor anglické a americké historie na Tufts University, kde založil Centrum pro historii a humanitní vědy jaderného věku. Je autorem knihy A World Destroyed: Hiroshima and Its Legacies, která získala Cenu Stuarta L. Bernatha a také Cenu americké historické knihy. S manželkou žijí v Bostonu a Washingtonu.

Za knihu Oppenheimer – Americký Prométheus získali oba autoři v roce 2006 Pulitzerovu cenu za biografii nebo autobiografii.

Kai Bird a Martin Sherwin: Oppenheimer – Americký Prométheus, přeložila Marcela Nejedlá, vydává nakladatelství Universum, 600 stran + 32 stran obrazové přílohy

euromedia oppenheimer americky prometheus

Unikátní biografie českého generála a politika

Osobnost armádního generála Ludvíka Svobody (1895–1979), sedmého československého prezidenta, není třeba starší a střední generaci představovat. Ovšem i většina příslušníků generací mladších má o existenci této osobnosti určité povědomí.

Tato skutečnost se projevila i v nedávné době, kdy dehonestace prezidenta Svobody na televizní obrazovce vyvolala značnou nevoli u široké veřejnosti. Přitom se vcelku překvapivě zjistilo, že jde o osobu sice dobře známou, avšak její zařazení je dosti schematické a někdy přechází v určitá klišé.

Biografie Ludvíka Svobody, sepsaná historikem Jiřím Fidlerem, se snaží se schematismy vypořádat důrazem na podrobný životopis, zařazený do proměnlivých kontextů událostí. Svobodův osobní život byl z tohoto hlediska velmi pestrý a plný zvratů, zatížený tragédiemi včetně ztráty jediného syna, ale jinak naplněný úspěchy vojáka, podílejícího se na vzniku a později obnovení československého státu, úspěchy i nezdary politika, snažícího se původního ducha tohoto státu aspoň zčásti udržet.

Ludvík Svoboda byl rolnickým synkem z moravské části Vysočiny, jehož osud, tak jako mnoha dalších, zásadně změnila 1. světová válka. Standardní národní cítění jej po zajetí přivedlo do řad legií, v nichž prokázal netušené schopnosti nižšího velitele. Po příchodu do vlasti sice doufal v návrat k původnímu povolání, okolnosti jej však přiměly k pokračování ve vojenské službě, v níž se v meziválečném období proměnil ve vyššího důstojníka branné moci, manžela a otce dvou dětí v typické, lépe situované středostavovské rodině. Politická kapitulace roku 1938 mu přinesla nejen životní trauma, ale také odhodlání zapojit se do boje za obnovení původního státu. Odešel do exilu, přičemž shodou vnějších okolností se dostal na místo, kde mohl usilovat o prosazení své zvláštní vize zahraničního vojenského odboje, v mnoha prvcích podobné odboji prvnímu. Prosazení vize z něho učinilo jednu z významných osobností zahraničního odboje a po osvobození jej posunulo do politické sféry. Zde zažil několik pádů i vzestupů, a aniž to plně tušil, tak se pravděpodobně stal významnou kartou v politickém boji, což jej nakonec dovedlo na samý vrchol politické kariéry, až do funkce prezidenta republiky. Ludvík Svoboda je pro některé kontroverzní osobou, pro mnoho ostatních je však symbolem odboje proti německé okupaci, symbolem československého vojenství a nakonec také jedním ze symbolů samostatného Československa.

Jeho pozice v našich dějinách je nezastupitelná a hodná poznání. A právě kvůli tomuto poznání kniha vznikla…

Jiří Fidler (*1961 Rychnov nad Kněžnou) je český historik, spisovatel a překladatel odborné literatury. Pracoval jako vědecký pracovník ve Vojenském historickém ústavu, přednášel na Univerzitě Palackého v Olomouci a Univerzitě Karlově v Praze. Zabývá se zejména českými dějinami a vojenskými dějinami 20. století, je autorem a spoluautorem řady knih a mnoha textů v odborných časopisech.

Jiří Fidler: Symbol Ludvík Svoboda, vydává nakladatelství Universum, 448 stran

euromedia symbol ludvik svoboda

Skutečný příběh Blanky Čílové a odvážných odborářů, kteří prošli krutými výslechy a jáchymovským peklem

Neuvěřitelný příběh statečné ženy Blanky Čílové (* 27. 9. 1928), která se v mládí zapojila do protikomunistického odboje, je založený na autentických rozhovorech a archivních materiálech.

S manželem Zdeňkem patřila k novopacké odbojové skupině. Roku 1949 byla celá skupina zatčena, manžel uvězněn a Blanka se stává samoživitelkou. Zdeňka po propuštění sužovaly vleklé zdravotní problémy a Blanka se o něj starala až do roku 1969, kdy zemřel na rakovinu jícnu způsobenou ozářením v uranových dolech.

Strhující příběh zasazený do společensko-politického kontextu rozšiřuje čtenáři povědomí o historických souvislostech druhého a třetího odboje.

Daniel Polman žije od narození (1979) v podkrkonošském městě Nová Paka. S manželkou Šárkou vychovává dvě dcery. Po dokončení magisterského studia managementu cestovního ruchu pracoval 14 let jako šéfredaktor časopisu lidé&HORY, dnes působí jako publicista na volné noze. Kromě psaní se věnuje i vytrvalostnímu sportu, zejména ultracyklistice, v níž dosáhl několika mezinárodních úspěchů. Od roku 2016 je držitelem českého rekordu v jízdě na 24 hodin (911,68 km), v roce 2019 dokončil jako třetí Čech 5000 km dlouhý závod přes USA „Race Across America“, v červenci 2022 se stal prvním českým finišerem závodu bez podpory „North Cape – Tarifa“, dlouhého 7400 km a protínajícího 15 evropských zemí. Závodní činnost úspěšně propojuje i se sbírkami na pomoc nemocných či hendikepovaných lidí. Zážitky z extrémních závodů a projektů popsal v knihách Okolo Česka a Slovenska za méně než 8 dní a DREAAM. Je také autorem pohádkové trilogie o rodině Nezmarů s podtitulem Pohádky pro malé i velké sportovce. Více informací najdete na webu autora www.danielpolman.com a sociálních sítích (instagram: polman.daniel, facebook: dandapolman).

Daniel Polman: Holka statečná, vydává nakladatelství Universum, 288 stran

euromedia holka statecna

Příběhy ze světa smrtek pokračují...

Příběhů, jež by se daly o cechu smrtek vyprávět, je stále bezpočet. Od doby, kdy se Nimbus ujal péče o lidstvo, do chvíle, kdy se smrtka Goddard pokusil obrátit systém naruby, uběhly stovky let. Lidé žili dlouho ve světě bez hladu, nemocí a smrti, v němž jako živé nástroje regulace počtu obyvatel sloužily smrtky.

Neal Shusterman se ve spolupráci s Davidem Yoonem, Jarrodem Shustermanem, Sofiou Lapuenteovou, Michaelem H. Paynem, Michelle Knowldenovou a Joelle Shustermanovou vrací do období, v němž se celá trilogie Smrtka odehrává. Objevte tajemství a minulost postav, jejichž osudy jste sledovali v trilogii, a poznejte nové hrdiny, nové nepřátele a několik postav mezi tím.

Kosení ukazuje, jak rozsáhlý, děsivý a vzrušující je ve skutečnosti svět, jehož příběh se začal psát oceňovaným románem Smrtka.

NEAL SHUSTERMAN je autorem více než padesáti knih pro děti, mládež i dospělé. Byl nominován na desítky čtenářských cen – v roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež a v roce 2017 obdržel za svůj bestsellerový román Smrtka, který je prvním dílem série ŽATVA SMRTI, prestižní The Michael L. Printz Award. Nakladatelství Yoli vydalo také obě pokračování tohoto románu – Nimbus (2019) a Zvon (2021). Neal je rovněž autorem veleúspešné dystopické série UNWIND, z níž v češtině zatím vyšly dva díly – Bez šance (2020) a Bez citu (2022). Píše také scénáře k filmům a televizním programům, jako jsou Animorphs nebo Husí kůže (Goosebumps). Neal je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii. Se svým synem Jarrodem napsal vynikající thriller Sucho, který reflektuje problematiku klimatických změn. Více se o něm dozvíte na http://www.storyman.com/.

Neal Shusterman: Kosení, přeložil Petr Kotrle, vydává nakladatelství Yoli, 368 stran

euormedia koseni

Kouzelná fantasy na motivy Příběhů tisíce a jedné noci

Bylo nebylo – dávno tomu… Loulie al-Nazari, proslulá Půlnoční obchodnice, si se zákony příliš hlavu nedělá. Se svým osobním strážcem, kterým je džin, hledají a prodávají zakázané magické předměty.

Když zachrání život zbabělému princi, přitáhne k sobě pozornost jeho mocného otce – sultána – a ten ji pomocí výhrůžek pošle na výpravu za pokladem. Jde o čarovnou lampu, s jejíž pomocí by ožila pustá země. Ale jen za cenu smrti všech džinů na světě. Loulie musí vybírat mezi touto výpravou nebo popravou, takže se vydá na cestu s nejstarším sultánovým synem a jedním z neblaze proslulých čtyřiceti loupežníků. Za pomoci osobního strážce, který má vlastní tajemství, musí přežít útoky ghúlů, přechytračit pomstychtivou vládkyni džinů a postavit se zákeřnému zabijákovi z vlastní minulosti.

Ve světě, kde se vyprávění mění ve skutečnost a iluze v pravdu, Loulie zjistí, že nic – včetně nepřátel, magie a její vlastní minulosti – není tím, čím se zdá. Nyní se bude muset rozhodnout, kým se stane.

CHELSEA ABDULLAH se narodila a vyrůstala v Kuvajtu, kde často slýchala vyprávění o záhadných pouštních tvorech a prohnaných (a občas dokonce kladných) hrdinech. Později ji pohltila touha po cestování, takže postupem času zapustila kořeny v mnoha amerických státech. Po vystudování magisterského oboru na Duquesne University se přestěhovala do New Yorku, kde momentálně žije. Když není ponořená ve svých vlastních světech, tráví volné chvíle hraním počítačových her, čmáráním postaviček a hromaděním knih, na které nemá dostatek polic. Více se o autorce můžete dozvědět zde: https://www.chelseaabdullah.com/

Chelsea Abdullah: Zloděj hvězdného prachu, přeložil Robert Čapek, vydává nakladatelství Laser, 496 stran

euromedia lodej hvezdneho prachu

Pohřbí každé tajemství, ale ne navždy...

V zapadlém okrese Mittel, kde se všichni znají a nikdo nezamyká své auto ani dům, se ztratí desetiletý Jeremiah Sloane. S každou další hodinou, kdy není k nalezení, je jasné, že se stalo něco zlého. Něco, co si místní nechtějí představit ani připustit. Něco, co možná souvisí s bájnou stvůrou zvanou Ursulina… nebo s pár měsíců starým, neobjasněným případem vraždy. Nebo s tajemstvími, které tady má a skrývá úplně každý. Některá leží zahrabaná v závějích. Ale ani ten nejhlubší sníh neodolá jarnímu tání…
Mistr napínavých psychothrillerů přináší nový silný a poutavý příběh.

Brian Freeman (*1963) je mistr neotřelých zápletek a nečekaných rozuzlení. Jeho napínavé romány, samostatné či soustředěné do několika sérií, vycházejí ve 46 zemích a 23 jazycích. Je držitelem ceny za nejlepší thriller roku, dědicové práv Roberta Ludluma ho zvolili coby pokračovatele akčních příběhů s Jasonem Bournem. Žije s manželkou Marciou v Minnesotě. Česky mu dosud vyšla trilogie krimipřípadů Noční pták, Vnitřní hlas, Klikatá cesta (2018–2020) a thrillery Zkaženost (2006), Sama proti všem (2021), Dvojník (2022) a Vzpomínky (2023). Hluboký sníh byl zařazen mezi finalisty prestižní žánrové ceny Edgar Award (Best Paperback Original) a autor k němu připojil prequel Ursulina. Více o autorovi se dozvíte zde: https://bfreemanbooks.com/

Brian Freeman: Hluboký sníh, přeložil Jan Jirák, vydává nakladatelství Kalibr, 336 stran

euromedia hluboky snih

Kristýna Janáčková: Z MÁMY POUTNÍKEM

Je opravdu poutní cesta do Santiaga de Compostela tou zázračnou a nezapomenutelnou, jak se o ní tvrdí? Skutečně se na ní dějí zázraky, jak všichni říkají? Je vůbec možné, že vás může změnit? A vskutku díky ní začnete věřit na anděly...?

Tato kniha je velmi intimním příběhem o ženě, která se rozhodla zanechat doma své tříleté dítě a svého muže, aby se vydala na poutní cestu s cílem najít opět samu sebe a uzdravit vše, co jí tížilo a komplikovalo být dobrou matkou a ženou. Kniha je nejen o poznání a uvědomění si, o potkávání andělů v podobě lidí, o zázracích, které se dějí, o poselství, která pomáhají, o snech, které se plní, ale i o smutcích, trápeních, radostech i různých kuriozitách, které vás na této cestě můžou potkat. Protože nic se neděje náhodou. Natož na této pouti.

Autorkou knihy je populární herečka Kristýna Janáčková. Její příběh dokreslují poutavé fotografie i výstižné ilustrace.

Kristýna Janáčková: Z mámy poutníkem, vydává nakladatelství Ikar, 332 stran

euromedia z mamy poutnikem

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pohádkový zvoneček - jestlipak nakonec zazvoní?

pohadkovy zvonecek perexViktorka a Viktor Hrdličkovi jsou sourozenci. Jsou velmi hraví a jako ségra s bráškou se k sobě chovají moc hezky. Mají babičku Karlu a dědečka Karla a nedají jim ani chvilku odpočinout. Jakmile přijdou z družiny a ze školk...

Divadlo

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...