Vyjednavač Karel Pošíval o svých případech, technikách vyjednávání a jejich využití v běžných situacích

Vyjednavač Karel Pošíval o svých případech, technikách vyjednávání a jejich využití v běžných situacích

Tisk

vyjednavac200Vyjednavač, knižní rozhovor Markéty Nekolové s elitním policistou a vyjednavačem Karlem Pošívalem, je první svého druhu u nás (CPress, vychází i jako e-kniha). Kniha je určena pro každého – pro rodiče, partnery, odborníky v komunikaci a v obchodě, kterým pomůže řešit každodenní situace. Málokdo má totiž takovou zkušenost a úspěšnost zvrátit průběh událostí v řešitelnou situaci jako vyjednavači.

 

 

Zásadním tématem knihy je ukázat čtenářům, jaké komunikační techniky používají policejní vyjednavači při řešení krizových situací a jak je lze použít při zlepšení komunikace v soukromém i pracovním životě. Vyjednavač ukazuje, jak jsou respekt, přítomný okamžik, pozornost, flexibilita, umění naslouchat a empatie důležitými předpoklady úspěšného vyjednávání.

Kniha je rozdělena do dvou částí - na policejní a obchodní vyjednávání. V první z nich jsou popsány strategie, případy z praxe, které Karel Pošíval vedl, a příklady využití v běžném životě. Druhá část je zaměřena na využití technik policejního vyjednávání v obchodě a obsahuje také příklady z praxe. Ve Vyjednavači se tak prolínají tři hlediska – policejní a obchodní praxe a každodenní život.

Policejní vyjednávání dosahuje přibližně 95% úspěšnosti, že případ dopadne dobře. Klíčové principy, které je třeba při řešení situací dodržovat, vycházejí z respektu, úcty, klidu, zájmu o druhého, trpělivosti a flexibility. Karel Pošíval k tomu dodává: „Nepodléhat emocím, ale nebýt od nich odštěpený, být empatický, napojit se do emočního pole dané osoby, najít emoci, v jaké se nachází, ale nepodlehnout ji – to jsou jedny ze základních předpokladů, jak vést jakékoliv úspěšné vyjednávání.“

Co řekli o Vyjednavači…

Gary W. Noesner, zakládající Šéf krizové vyjednávací jednotky FBI (ve výslužbě)

Karel Pošíval knihou Vyjednavač významně přispěl oboru krizového vyjednávání, a to nejen v České republice. Jeho zkušenosti z reálného života policejního vyjednavače v první linii dávají legitimitu a váhu jeho klíčovým poznatkům o četných výzvách, které vyjednávání v krizových situacích obnáší. Ještě podstatněji jeho praktické rady slouží k lepšímu pochopení motivací aktérů, což pomáhá odhalit nejlepší přístup k zajištění jejich nenásilné spolupráce. Zatímco jen málokdo se někdy zúčastní podobných incidentů na hraně života a smrti, Karlovy poznatky týkající se mezilidské komunikace mají rozsáhlou použitelnost při řešení široké škály konfliktů v běžném životě. Karel je opravdový "zachránce životů", jeho znalosti, dovednosti a postřehy jsou důležité pro všechny vyjednavače. Ti by jim měli pozorně naslouchat a poučit se z nich.

Matt Todd, PhD., bývalý stálý člen národní jednotky pro krizové vyjednávaní a záchranu rukojmích (HCNU) Spojeného Království

Karlova kniha nabízí osvěžující a zároveň klinický přístup k problematice krizového vyjednávání. Přináší syrový a pravdivý vhled do často tajemného světa krizových vyjednavačů a ukazuje široký rozsah uplatnění jejich dovedností v běžném životě. Vyjednavač zaujme a obohatí každého čtenáře, a zároveň poskytne detailní vysvětlení o klíčové roli komunikačních nástrojů v procesu krizového vyjednávaní. Bude tak velmi užitečnou knihou pro všechny, kteří se chtějí blíže věnovat vyjednávacím dovednostem.

Prof. Adam Dolník, PhD., bývalý hlavní expert na vyjednávání mezinárodních únosů u Protiteroristického Centra OSN (UNCCT) v New Yorku (United Nations Counterterrorism Center)

V této knize přední český vyjednavač Karel Pošíval poodhaluje nástroje a dovednosti, které ve své práci využívají elitní policejní složky po celém světě. Karel své bohaté zkušenosti sdílí velmi srozumitelnou, angažující a lidskou formou, což knížku činí vhodnou nejen pro profesionální vyjednavače, ale také pro každého, kdo chce pochopit, jak elitní vyjednavačské dovednosti mohou zachraňovat životy, upevňovat vztahy a vést ke zlepšené komunikaci a lepším výsledkům. Pokud si letos přečtete jen jednu knihu o vyjednávaní, měla by to být tato.

vyjednavac

O autorovi:

Karel Pošíval pracuje od roku 2001 u pražské policie. Začínal na místním oddělení ve čtvrtém pražském obvodě, pokračoval na oddělení hlídkové služby, odkud přešel k zásahové jednotce. Tady získal specializaci policejní vyjednavač. Tuto specializaci vykonává 17 let. V posledních letech řídí a metodicky vede tým pražských policejních vyjednavačů, což je jeho hlavní pracovní náplň. Pořádá pravidelné semináře pro policisty i zájemce z civilního sektoru v oblasti krizové komunikace a vyjednávání. Jeho snahou je lidem předat principy, které mají zásadní podíl na tom, že jsou policejní vyjednavači úspěšní při řešení krizových situací, jako jsou případy sebevražedného jednání, zadržování rukojmí nebo barikádové situace.

Markéta Nekolová (dříve Bidlasová) vystudovala divadelní dramaturgii, pracovala jako dramaturgyně a dramatička, scenáristka a lektorka tvůrčího psaní. Momentálně je literární redaktorkou. Napsala několik divadelních her, pohádek, filmových a televizních scénářů a dvě knihy, přičemž jednotícím prvkem byla snaha dotknout se, pokud možno zábavnou cestou, existenciálních témat. Získala několik prestižních ocenění (Cenu Alfréda Radoka, nominace na Českého lva, Cenu české kritiky…).

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jack London si svůj sen tvrdě vydřel
ImageJack London strávil na tomto světě pouhých 40 let. Přesto je ale nesmrtelný. On a jeho hrdinové v románech a povídkách, které napsal, svou nadčasovostí stále plní police knihoven nejen ve školách, al...

Divadlo

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...

Film

Navždy tvá. Začalo natáčení třetí řady minisérie Iveta

ivet perexV budově Městského soudu v Praze tento víkend odstartovalo natáčení závěrečné řady životopisné minisérie a Voyo Originálu Iveta. Jako první se tvůrci, v čele s režisérem a scenáristou Michalem Samirem, zaměřili na probíhající soudní spor právních z...