V Královéhradeckém kraji se v době adventu koná několik výstav betlémů

V Královéhradeckém kraji se v době adventu koná několik výstav betlémů

Tisk

vystava betlemy200V době adventu se také v Královéhradeckém kraji koná několik výstav betlémů. Například v Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem je výstava, přibližující tvorbu lichtenštejnského řezbáře a restaurátora Klause Brandla. Na výstavě je k vidění 43 betlémů tohoto autora. Výstava bude přístupná do konce března.                                                                                                                              

 

V Třebechovicích pod Orebem, tradičním městě betlémů, je po několikaměsíční kompletní rekonstrukci k vidění tké známý Proboštův betlém. Náročná oprava betlému skončila v květnu. Dílo lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanické čsti Josefa Frimla je jediným betlémem v České republice, prohlášeným za národní kulturní památku. Nejcennější exponát muzea je vytvořen z více než 2 000 ručně vyřezávaných dílů. Výstava betlémů se uskuteční také v Rychnově nad Kněžnou. Přístupná je od 9. do 26. prosince.   Ve čtvrtek 8. prosince bude zahájena výstava Nesem vám noviny v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, která bude zaměřena především na historické skříňové betlémy ze sbírek muzea, pocházející z 19. a 20. století. Chybět nebudou ani oblíbené vystřihovací a rozkládací papírové betlémy, nebo reklamní betlémy na kávu, čaj, nebo cikorku. Výstavu doplní dobové reklamy na vánoční dárky a různá přání od konce 19. století do první poloviny 20. století. Výstava bude otevřena do 15. ledna 2017. Městské muzeum v Hostinném na Trutnovsku připravilo výstavu nazvanou Tichá noc. Přehlídku historických betlémů a vyřezávaných betlémových figurek lze navštívit do 28. února příštího roku.. O muzeu betlémů                                                                                                                        

 

betlemy vystava1

 

Třebechovické muzeum betlémů se specializuje na dokumentaci statických i mechanických betlémů. Nabízí odborné poradenství při restaurování mechanických betlémů.                                    

Muzeum existuje již od roku 1925. Je jediným zařízením svého druhu nejen v České republice, ale také v Evropě. V současné době spravuje muzeum městské sbírky a sbírkový fond betlémů. Nejvzácnějším předmětem sbírek je ručně psaný iluminovaný Literátský graduál z roku 1559. Sbírkový fond betlémů tvoří více než 400 betlémů, zhotovených z nejrůznějších materiálů, pocházejících z tradičních i netradičních betlémářských oblastí. Nejcennější je Proboštův mechanický betlém.

Tisková zpráva Třebechovického muzeu Betlémů, ilustrační foto Třebechovické muzeum Betlémů, www.betlem.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Každý má nějaké touhy

touhy 200Touhy, to je teprve třetí kniha slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové, která však v češtině vychází až nyní. Oproti ostatním jejím knihám má o něco víc stránek, ale nudit se u ní nebudete.

...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Madagaskar: Království lemurů 3D v IMAX

Madagaskar 200Tento 39minutový dokument o tvorech, kteří přežili i dinosaury, měl předpremiéru v pražském Cinema City Flora IMAX ve středu 22.10.2014. Dokument se těšil neobyčejné pozornosti a proto byla předpremiéra naprosto vyprodána. ...