Vydejte se po stopách Pravěkých vládců Evropy

Vydejte se po stopách Pravěkých vládců Evropy

Tisk

dinosauri 200Vladimír Socha je popularizátorem paleontologie a přírodních věd. Bádá, přednáší a napsal už několik knih. Tou nejnovější je ta zaměřená na dinosaury našeho světadílu – nese název Pravěcí vládci Evropy a vyšla v nakladatelství Kazda.

 

 

Musím se na úvod přiznat, že mě dinosauři (stejně jako mnohé další) fascinují. Jako malá jsem sice s pláčem utekla z jedné výstavy, ale jinak jsem znala nazpaměť Špinarovu Knihu o pravěku s ilustracemi Zdeňka Buriana a později jsem v televizi hltala seriál Putování s dinosaury. Proto si o nich ráda něco přečtu a dozvím se tak něco nového a zajímavého.

Tento titul mě nalákal svým zaměřením na Evropu, byla jsem moc zvědavá, jak to vypadá u nás a v nedalekém okolí.

Kniha je rozdělena na 5 velkých kapitol, které se věnují historii evropských objevů, evropským dinosaurům podle systematického řazení, nejzajímavějším evropským objevům, dinosaurům z České republiky a rekordům a statistikám evropských dinosaurů. K dalším částem patří Víte že…?, tipy Kam v Evropě za dinosaury, Slovníček pojmů a Doporučená literatura.

Vladimír Socha musel mít s knihou spousty práce, vše je v ní srozumitelně popsáno, zdokumentováno a doplněno citacemi a zdroji. Za to má můj velký obdiv a ukázal, že je opravdovým odborníkem na slovo vzatým, jak se říká. „Nejtěžší je pro mě asi udržet linii faktů tak, aby se v knize zbytečně neopakovaly. Také se velmi nerad pouštím do spekulací, které nejsou založeny na pevných (fosilních) dokladech, ale někdy to bohužel není úplně možné,“ dodává autor.

Přečtěte si rozhovor s autorem knihy: Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Čtení mě chytlo hned od začátku, protože bylo moc zajímavé. O jednotlivých druzích dinosaurů jsem si četla většinou jen základní informace a o to víc jsem se zaměřovala na velmi povedené ilustrace Vladimíra Rimbaly. Opravdu jsem z nich měla dojem, že musel dinosaury někde vidět.  Nejvíce mě bavilo číst si o objevech na našem území, zaujala mě kapitola o rekordech a ocenila jsem také závěrečné tipy, kam se vydat za dinosaury. Minimálně místa v naší republice musím brzy navštívit (a snad to dopadne lépe, než když jsem byla malá).

Celkově se mi kniha moc líbila a doporučuji ji všem, kteří se chtějí dozvědět něco o jedinečných tvorech, jakými dinosauři byli.

Vladimír Socha (*1. ledna 1982, Hradec Králové) je publicista, pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové a v současnosti působí jako lektor a pedagog. Pravidelně přednáší v různých vzdělávacích institucích, přispívá články do populárně-naučných periodik a vystupuje v pořadech Českého rozhlasu. Publikoval zatím 15 knižních titulů a šest brožurek o dinosaurech, pravěku i astronomii pro děti a knihy také překládá. K jeho zájmům patří paleontologie obratlovců, dějiny přírodních věd, astronomie a historie obecně.

dinosauri

Pravěcí vládci Evropy
Průvodce světem dinosaurů našeho světadílu
Autor: Vladimír Socha, ilustrace Vladimír Rimbala
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200
Hodnocení: 86 %

https://www.knihykazda.cz/praveci-vladci-evropy/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte Pravěké vládce Evropy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pokusila se utéct před svou minulostí. Nakonec jí vběhla přímo do náručí

Posledni lzi perexJenna Masonová má dokonalý život. Je úspěšnou animátorkou. Bydlí v nádherném domku u pláže. Má milovaného syna Joshe, který po ní zdědil umělecké nadání. Její okolí nemá ani nejmenší tušení, že kdysi byla někým úplně jiným. Lily Car...


Literatura

Děravá Čínská zeď a vraždy způsobily poprask! Soudce Ti zasahuje

Poprask perexFrancouzský romanopisec Frédéric Lenormand zpracoval další napínavý příběh soudce Ti. Tentokrát jej nechá cestovat na západní okraj čínské říše, aby dohlédl na opravy poškozené zdi a vyřešil problémy s tím spoje...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...