Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky

Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky

Tisk

marokanky (2)Dostala se mi do rukou kouzelná knížečka Jaromíra Šlosara, která se jmenuje Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky. Možná ještě máte v paměti, že tento skvělý básník a spisovatel byl rovněž patronem naší literární soutěže Povídky z lesa. O čem jeho nová knížka bude? Pan Šlosar v ní vzpomíná na svou babičku, fenomenální kuchařku, a dělí se s čtenáři nejen o její životní příhody, ale také o skvělé recepty. 

Knížka je útlá, avšak nabitá informacemi, které se velice příjemně čtou a pohladí po duši. Když se začtete, zjistíte, že se nedokážete odtrhnout od zajímavých příběhů předků pana Šlosara, které se odehrály před dávnými a dávnými lety. Z uvedených receptů jeho babičky se člověku sbíhají sliny a hned si je chce vyzkoušet a překvapit rodinu něčím lahodným na všedním či svátečním stole. Knížka v člověku také budí uvědomění, že vzpomínat a pamatovat si na své kořeny by mělo být základní lidskou povinností a zároveň radostí. Já sama jakožto milovnice historie, genealogie a tvůrce rodokmenu a rodové knihy dobře vím, jakým skvostem a bohatstvím i poučením příběhy našich předků mohou být. Proto hned utíkejte za svou babičkou, prababičkou či dědečkem a nechte je vyprávět o tom, jaké to bylo, když byli mladí, jak žili, co měli rádi, co prožili za války, jaká jídla jedli či jak se kdysi hospodařilo.

Kouzelnou knížečku pana Šlosara rozhodně doporučuji, je v ní i spousta tajemna a dávných zvyklostí z oblasti Beskyd a zdejšího kraje, který je i mým rodným krajem, o to raději jsem si tyto příběhy přečetla. Konkrétní nebudu, nechte se překvapit! Publikaci vydalo nakladatelství Beskydy. Moc se mi líbila, ale mohla být i o něco delší – to už by zřejmě ale dostala zcela nový rozměr.

Rozhovor s Jaromírem Šlosarem

Jaromir slosar

O autorovi:

Jaromír Šlosar (*1953) vystudoval etopedii a výtvarnou výchovu pro základní a umělecké školy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po studiích působil jako vychovatel, a později i ředitel tehdejšího Dětského domova na Ostravici. Od roku 1978 se pravidelně účastnil ostravské literární soutěže Generace, kde získával ocenění. Jeho první sbírku básní Zelené peří, inspirovanou prací v dětském domově, vydala v roce 1987 Mladá fronta. V letech 1984–1998 působil v literární redakci Českého rozhlasu Ostrava. Nejprve jako redaktor, později jako vedoucí redakce. Mimo jiné zde připravil i cyklus Studánky (obrázky soudobé lidové výtvarné kultury) a cyklus Beskydy. O roku 1998 až do roku 2013 pracoval pro Českou televizi Ostrava jako dramaturg.

Mezi jeho další vydané sbírky básní a knížky patří Petr Bezruč bez záruky 2003, Střípky Moravy a Slezska 2007, Cesta jako marijánka 2008, Choditi stříbro 2013, Strážkyně pokladu 2015 a Momentky. Momentky? 2019, které představují poetické deníkové záznamy z průběhu celého roku a haiku. Opět z nich proudí silný citový vztah k přírodě a k Beskydám. Momentky ilustrovala Kristýna Večeřová a vydalo je nakladatelství Akropolis. Psali jsme již o jeho knize Rys za dvě stě litrů

marokanky

Název: Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky
Autor: Jaromír Šlosar
Vydalo nakladatelství: Beskydy
Rok vydání: 2022
Počet stran: 63

www.beskydyknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Gentlemani – nebojte se rozletu! První české motýlkářství Krispol Store sází na detail

Krsipol logo1Motýlek se nepochybně stává běžným civilním doplňkem každého gentlemana. V kombinaci s dobře padnoucím sakem a košilí vypadá každý muž úžasně a sexy. Krispol Store je česká značka specializující ...

Z archivu...


Literatura

Legendární sportovci pokřtili knihu o slavném Wimbledonu

win 200Nakladatelství Fragment uspořádalo ve středu 14. ledna křest knihy Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů. Jedná se již o druhé vydání, první bylo beznadějně vyprodáno. Vydejte se na cestu za oblíbenými sportovci.

...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...