Upečte si doma nějaký úžasný chleba

Tisk

100 uzasnych chlebu200V nakladatelství Esence vyšla kniha 100 úžasných chlebů od světoznámého pekaře Paula Hollywooda.

 

 

 

Kniha začíná předmluvou, kapitolou o historii chleba, informacemi o vybavení, technice a tipech. V nich se dozvíte například to, že máte knihu použít jen jako základ, který budete dále rozvíjet. Následují recepty rozdělené na základní chleby a pečivo, francouzské chleby, italské chleby, tradiční chleby, bylinkové a semínkové chleby, ovocné a ořechové chleby a sladké dobroty. Na konci knihy se nachází rejstřík.

Několik chlebů už jsem doma upekla, ale byla jsem moc zvědavá na inspiraci a také návody od pekaře. Jen jsem měla obavy, o jaké chleby půjde, když se jedná o Angličana. Uklidnila jsem se hned u úvodních receptů, kde byly veškeré známé suroviny a také jednoduché popisy. Ani nebylo potřeba nějakého speciálního vybavení. Byla jsem mile překvapená také tím, že se v knize neplýtvá místem a na jedné stránce se nachází i více receptů a mé nadšení pokračovalo při jejich samotném čtení.

Vůbec jsem od této knihy nečekala, že mě zaujme tolik receptů a že budu přidávat tolik záložek a budu je chtít hned zkoušet. Začalo to irským sodovým chlebem, který jsem podle jiného receptu ráda připravovala díky tomu, že nemusí kynout a má dobrou chuť. Tento má v sobě kromě podmáslí také máslo, dobře držel tvar, a hlavně byl opravdu výborný.

Jako milovnici piva mě nadchl pivní chléb nebo ten s Guinessem a melasou, ale vyzkoušet se chystám i briošku plněnou sýrem brie, bramborový chléb s koprem, indický naan nebo parathu, kyperský vesnický chléb nebo třeba květináčový chléb s paprikami a cibulí. Ten vypadá na obrázku opravdu skvěle a příprava v květináči zní netradičně a lákavě!

Ze sladkých pokrmů se mi líbily čajové bochánky scones, pain au cocholat (o těchto čokoládových chlebíčcích autor knihy říká, že pokud si chcete vybrat z knihy jen jeden recept, má to být tenhle), chléb s hroznovým vínem a rozinkami nebo chléb s čokoládou a višněmi. A bylo by toho opravdu mnohem více!

Pokud rádi pečete, tak byste si 100 úžasných chlebů rozhodně neměli nechat ujít! Já knihu nebudu ani schovávat do knihovny, ale nechám si ji na poličce v kuchyni! A pokud uvidím, že vyšla další autorova kniha, rozhodně po ní sáhnu!

Paul John Hollywood je slavný anglický kuchař, který je známý také z televize. Působil jako porotce v soutěži The Great British Bake Off (u nás Peče celá země) a také ve vlastních pořadech (Pies and Puds, Bread, Paul Hollywood City Bakes, Paul Hollywood eats Japan). Svou kariéru začal v pekárně svého otce jako teenager a jak uvádí Wikipedie, tak poté sloužil jako hlavní pekař v řadě britských a mezinárodních hotelů. Kniha 100 Great Breads se stala bestsellerem a k dalším jeho titulům patří: How to bake, Pies and Puds, Paul Hollywood´s British Baking, The Weekend Baker nebo A Baker´s Life.

100 uzasnych chlebu

100 úžasných chlebů
Autor: Paul Hollywood
Překlad: Miroslava Lánská
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 144
Hodnocení: 91 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/605101-x100-uzasnych-chlebu.html


 

Zobrazit další články autora >>>