Rozhodně více než jen Špetka chuti

Tisk

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

 

 

Za blogem Pinch of Nom stojí Kate Allinsonová a Kay Featherstonová. Ty po deseti letech práce v restauracích chtěly vytvořit místo, kde by mohly sdílet recepty na zdravá a dietní jídla. Z webových stránek se záhy stál fenomén – za půl roku měly návštěvnost přes šest tisíc měsíčně a dnes komunita čítá přes 1,5 milionu uživatelů.

Pochopit tento úspěch není příliš složité – stačí knihou letmo prolistovat. Všechna jídla totiž vypadají opravdu lákavě. Recepty jsou totiž založené na oblíbených pokrmech, které si lidé mohou koupit v bistrech a rychlých občerstveních, ale jsou domácí a případně odlehčené. Jak je popsáno v úvodu – jde o zdravé jídlo, které nechutná jako dietní jídlo. Velkým plusem také je, že recepty jsou z běžně dostupných potravin a kuchařka tak netrpí tím, že jsou jejími autorkami cizinky, jak se občas stává.

V úvodních kapitolách čtenáři najdou informace o základním vybavení, klíčových ingrediencích, ale také rady, jak recepty fungují. Dělí se do kategorií: každodenní odlehčení (recepty, které si můžete dát kdykoliv – mají málo kalorií a zasytí), prohřešky jednou za týden (obsahují jednu nebo dvě luxusnější ingredience a jídlo by se mělo konzumovat s rozmyslem) a zvláštní příležitosti obsahující více kalorií. U receptů jsou také tři ikonky: vhodné pro vegetariány, vhodné ke zmrazení a vhodné pro celiaky, bezlepkové.

A pak už následují ověřené recepty rozdělené do kapitol: Snídaně, Prohřešky, Rychlá jídla, Dušená jídla a polévky, Pečené maso a zelenina, Svačiny a přílohy a Sladké odměny. U každého receptu je vyznačen čas přípravy, počet kalorií, zařazení do kategorie, krátký úvod, seznam surovin a postup. U něj mě zaujalo, že je v některých případech rozepsán podle použitého nádobí jako je tlakový hrnec, pomalý hrnec nebo trouba.

Nadchla mě velká spousta receptů. Na snídaně chci někdy připravit francouzský toast s javorovým sirupem, slaninou a ovocem, pečené vločky s borůvkami a citronem nebo noční vločky jako mrkvový dort. Musím vyzkoušet kuře s dietní colou, které se stalo klasikou Pinch of Nom, úžasně vypadající rýžový pokrm Naší goreng ze Singapuru, korunovační kuře připravované na korunovaci Alžběty II., Maso od táboráku nebo sladkokyselé křupavé asijské kapustičky. Ze sladkostí bude jistotou angreštový pohár a pečený rýžový puding Piňa Colada.

Moc se mi líbily také zajímavé tipy jako je například přidat do bramborové kaše žloutek z vajíčka místo másla, vyrobit si domácí kari omáčku k hranolkům z mrkve, cibule a brambor, jablečný závin z tortilly nebo kebab upečený z mletého masa.

Kuchařka Špetka chuti bude mít v naší kuchyni své místo – myslím, že ji ani nebudu schovávat do knihovny a budu z ní často čerpat inspiraci.

Kate Allinsonová a Kay Featherstonová spoluvlastnily restauraci na britském poloostrově Wirral, kde byla Kate zároveň šéfredaktorkou. Spolu vytvořily blog Pinch of Nom, aby lidi naučily, jak vařit. Začaly sdílet zdravé, dietní recepty a vytvořily tak nejnavštěvovanější britský food blog s aktivní komunitou fanoušků.

spetka chuti

Špetka chuti
Autorky: Kate Allinsonová, Kay Featherstonová
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: kuchařka, zdravá výživa
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 92%

https://www.knizniklub.cz/knihy/437539-spetka-chuti.html


 

Zobrazit další články autora >>>