Vajíčkovou kuchařku doporučuji všemi deseti!
Banner

Vajíčkovou kuchařku doporučuji všemi deseti!

vajickova kucharka 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress druhou kuchařku Barbory Říhové a musím říct, že jde o kuchařku, jak má být! Vajíčková kuchařka nabídne širou škálu receptů, základů pro další vaření a rad, jak chutně zpracovat vejce.


Pár slov k autorce

Barbora Říhová (rebarboraskitchen.com) sbírá a shromažďuje zajímavé recepty, aby je pak s drobnými obměnami předávala dál svým sledujícím na blogu i Facebooku. Miluje maso i sladkosti, a protože je kreativní, umí jídla krásně naaranžovat a servírovat, případně i zabalit – proto před třemi lety napsala inspirující a užitečnou knihu Jedlé dárky.

Co zde najdeme?

Autorka to vzala pěkně od podlahy – na začátku nám poví něco o vejcích, s čím je ráda kombinuje, na co si dát pozor, co je dobré vědět a s jakými kulinářskými pojmy se v knize setkáme. Pak už následují samotné recepty, které se dělí na sekce Snídaně a malá jídla (doporučuji Shakshuku či Croque Madame), Polévky (zde je výběr nejmenší, nejvíc mě zaujala Maminčina kulajda), Hlavní jídla a saláty (což takhle dát si Tortu pasqualinu nebo vyzkoušet melounový salát s vejcem?), Dezerty (klasika jako Štafetky, ale i nejrůznější krémy a dobroty z celého světa) a Základy (například tipy na Míchaná vajíčka, Lemon curd a mnoho dalších).

Kuchaře i kuchařinky potěší, že autorka čerpá z rozdílných kuchyní a předkládá nám možnosti, jak si recepty vyladit přesně podle svého mlsného jazýčku. Najdeme zde klasickou českou kuchyni, výbornou tureckou, delikátní francouzskou, podíváme se na zoubek té norské, ale nakoukneme i do britské kuchyně.

Pár slov ke knize

Kniha je velmi přehledná, obsahuje kvantum praktických informací a téměř každému receptu je věnována dvojstránka. Na jedné straně je název receptu, stručný popis k jeho původu, následuje popis potřebných surovin a postup. Autorka u surovin i u postupu nabízí obměny – například co udělat, chceme-li pokrm kyselejší, nebo čím třeba nahradit maso, pokud se stravujeme vegetariánsky. A radí nám ze své vlastní zkušenosti – co jí chutná, čemu dává přednost. To mi přijde velmi sympatické.

Proč knihu doporučuji všemi deseti?

Už při pohledu na přebal knihy (foto je z archivu autorky) se mi sbíhaly sliny. Vajíčka považuji za základní surovinu, a jelikož chováme drůbež, mám přísun slepičích, kachních i křepelčích vajíček zajištěn – a vždy si na nich pošmáknu! Velmi mě potěšilo, že se objevil někdo, kdo zaměřil pozornost zrovna na tuto potravinu – a to tak strhujícím způsobem, jako autorka. Tleskám! A vřele doporučuji všem, kteří potřebují inspirovat, jak tuto božskou krmi chutně využít.

vajickova kucharka

Název: Vajíčková kuchařka
Autor: Barbora Říhová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54082351/vajickova-kucharka/


 

Přihlášení



Klasické moučníky

Kdo by nemiloval opojnou vůni sladkých dobrot linoucí se z kuchyně? Úžasně zpracovaná barevná kuchařská kniha nabízí bohatý výběr receptů nejen na vynikající koláče, zákusky, moučníky a moučná jídla, dorty a dezerty, ale i na slané pečivo, chuťovky a jiné slané delikatesy. Esence

Osvobození

Inspirováno skutečným příběhem hrdinky druhé světové války Nancy Wakeové. V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ikar

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Milujete italskou kuchyni? Pak nepřehlédněte novou Italskou kuchařku

italska kucharka 200Euromedia Group v edici Esence vydala v dubnu moc krásnou Italskou kuchařku obsahující 130 tradičních receptů. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

...

Literatura

Umberto Eco: Od stromu k labyrintu
ImageK českému čtenáři se v poledních měsících dostalo hned několik knih Umberta Eca: soubor esejů Kant a ptakopysk, román Pražský hřbitov - a nyní následuje další odborná publikace, Od strom...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Bláznivá komedie aneb Což takhle dát si špenát

altKomedie Což takhle dát si špenát vznikla v roce 1977 a od té doby patří mezi nejlepší filmy, které se u nás vůbec kdy podařilo natočit. Velmi vhodně navržené hlavní postavy, které se dostávají vinou stroje na omlazování do rů...