Velikonoční piva a jiné speciály mají stále více příznivců

Tisk

veliko200K Zelenému čtvrtku patřilo podle tradic zelené pivo. České pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. Mnohé pivovary vidí v rozšíření nabídky šanci, jak si udržet zákazníky. A mnozí pivaři, kteří ještě před pár lety pivními speciály opovrhovali, jim nyní stále více přicházejí na chuť.  

 

Tradičně vaří zelený velikonoční pivní mok například pivovary Starobrno, Janáček v Uherském Brodě a pivovar Krásné Březno. Starobrněnský pivovar uvařil své Zelené pivo již pojedenácté. Historie starobrněnského Zeleného piva sahá do roku 2006. Letos ho místní sládci uvařili 4600 hektolitrů.

 

V Česku se zelené speciální pivo vztahuje zejména k Velikonocům. Velikonoční speciál uchystal letos i pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Pivovar Jihlava nabídl svůj sváteční speciálů Krasličák ve více než tisícovce českých restauračních zařízení.  Velikonoční speciály, většinou vícestupňová piva, připravují také mnohé minipivovary.

veliko9

 

 

Speciální piva k různým svátečním příležitostem mají v Čechách dlouholetou tradici. Podobné pivní speciály se budou vařit stále více. Bývalo to zvykem pivovarů za první republiky a za Rakouska. Obvykle bylo zvláštní pivo na Vánoce, na Velikonoce a na další svátky; při všech, většinou nějak s církví propojených událostech, se vařilo speciální pivo. A podíl speciálního piva ve výstavu pivovarů se stále zvyšuje. Čeští pivaři se mění, jejich chutě se rozšiřují; dnes je zájem o pivní speciály, o piva nefiltrovaná, piva pšeničná.

 

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století.  Český svaz pivovarů a sladoven v současnosti svaz sdružuje 23 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů.

www.ceske-pivo.cz

 
 
 

 
 
 
                                             


 

Zobrazit další články autora >>>