Velikonoční piva a jiné speciály mají stále více příznivců

Velikonoční piva a jiné speciály mají stále více příznivců

Tisk

veliko200K Zelenému čtvrtku patřilo podle tradic zelené pivo. České pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. Mnohé pivovary vidí v rozšíření nabídky šanci, jak si udržet zákazníky. A mnozí pivaři, kteří ještě před pár lety pivními speciály opovrhovali, jim nyní stále více přicházejí na chuť.  

 

Tradičně vaří zelený velikonoční pivní mok například pivovary Starobrno, Janáček v Uherském Brodě a pivovar Krásné Březno. Starobrněnský pivovar uvařil své Zelené pivo již pojedenácté. Historie starobrněnského Zeleného piva sahá do roku 2006. Letos ho místní sládci uvařili 4600 hektolitrů.

 

V Česku se zelené speciální pivo vztahuje zejména k Velikonocům. Velikonoční speciál uchystal letos i pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Pivovar Jihlava nabídl svůj sváteční speciálů Krasličák ve více než tisícovce českých restauračních zařízení.  Velikonoční speciály, většinou vícestupňová piva, připravují také mnohé minipivovary.

veliko9

 

 

Speciální piva k různým svátečním příležitostem mají v Čechách dlouholetou tradici. Podobné pivní speciály se budou vařit stále více. Bývalo to zvykem pivovarů za první republiky a za Rakouska. Obvykle bylo zvláštní pivo na Vánoce, na Velikonoce a na další svátky; při všech, většinou nějak s církví propojených událostech, se vařilo speciální pivo. A podíl speciálního piva ve výstavu pivovarů se stále zvyšuje. Čeští pivaři se mění, jejich chutě se rozšiřují; dnes je zájem o pivní speciály, o piva nefiltrovaná, piva pšeničná.

 

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století.  Český svaz pivovarů a sladoven v současnosti svaz sdružuje 23 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů.

www.ceske-pivo.cz

 
 
 

 
 
 
                                             


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

"NOVOROČENKY" opäť putujú letom - svetom

PF perexStarý rok so všetkou vážnosťou, cťou a uvážením opäť dosluhuje a nový sa hlási k svetu. Zľahka a svižne, so všetkou dôstojnosťou a zodpovednosťou, uchádzajúc sa o svoj príduci honor. 

Z archivu...


Literatura

Zažeňte nemoci s Recepty z bylinek

Recepty z bylinek200Obecně bývám trochu skeptická k hobby knihám od zahraničních autorů – obzvlášť to platí u kuchařek, které jsou pak mnohdy plné všelijakých exotických surovin, a nic z nich neuděláte. I u nové knihy nakladatelství Mladá fronta Rece...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...