Podzimní hrátky s šípky

Tisk

200traChcete udělat něco pro své zdraví? Vrhněte se do tajů šípků. Nadprůměrně slunné dny přímo vyzývají k procházkám a proč se tedy nevydat ven za účelem sběru těchto magických plodů růže šípkové?

 

 

Kondiční procházka a pobyt na čerstvém vzduchu jsou první věci, které pro sebe a své zdraví při této činnosti uděláte. Samotné trhání nějaký čas zabere a nebojte se, že se trochu píchnete o trny nebo si zničíte oblečení. I to k tomu patří. Berte to jako čas strávený venku, s rodinou a to vše ve jménu zdraví. Šípky jsou sice nejsladší po prvních mrazech, ale to jsou měkké a proto doporučuji trhat pouze tvrdé plody. A nezapomeňte se vyhnout frekventovaným cestám, aby šípky byly opravdu zdravé a ne naopak, škodlivé.

tra

Existuje celá řada možností, jak s šípky doma naložit. Nejdříve je umyjte, přeberte a rozložte třeba na plech a nechte uschnout. Nějakou dobu to ale potrvá. Můžete je ale položit na plech vyložený pečícím papírem a na 70 stupňů je usušit v troubě – trvá to tak půl dne; nebo v sušičce ovoce. Suchý šípek je tvrdý, má sytou červenou barvu a při stisknutí praská. Pak je vložte do bavlněného pytlíku a nechte řádně proschnout. Teprve poté je můžete skladovat třeba v dóze. Šípky by se měly skladovat maximálně rok.

Z takto usušených šípků si za dlouhých zimních večerů můžete připravit čaj, který disponuje vysokým podílem vitaminu C. Opět existuje mnoho návodů a nápadů, jak na to. Já nejčastěji vezmu hrst šípků a asi pětinásobné množství vody a to vařím asi 20 minut na mírném plameni. Jelikož jsou pro mě šípky samotné sladké, jen málokdy je doslazuji – pokud to udělám, tak jedině medem.

Tento rok jsem experimentovala a zkusila si z šípků uvařit sirup. Jak na to? Jedno kilo opraných šípků jsem přebrala tak, že jsem každému seřízla jemné chmýří z vršku. Je to sice poněkud pracnější, ale stojí to za to. Pak jsem to rozdrtila v robotu a zalila dvěmi litry vody. Dala jsme to asi 15 minut vařit, aby to přešlo varem. Přidala jsem 0,5 kg cukru (různé recepty uvádějí až trojnásobné množství, pro mě je i ale toto přeslazené) a vaříme opět asi 15 minut na mírném plameni. Vzniklou směs přecedíme přes plátýnko, nebo přes dva cedníky s jemnými oky. Naléváme do sklenic. Nahoru můžeme dát 1 lžičku alkoholu, třeba slivovice. Ukládáme na temné místo. Existuje mnoho obměn, někdo třeba přidává lžičku kyseliny citrónové, nebo jen mění poměr daných surovin.¨

tra1

Mé hokusy pokusy zašly tak daleko, že jsme se dala i na šípkové víno. Zatím však nemohu říct, s jakými výsledky. Nachystala jsem si čistý pětilitrový soudek a do něj dala 1,5 kg opraných šípků, které jsem zbavila chmýří. Rozvařila jsem 3 l vody s 0,75 kg cukru a po vychladnutí přidala 5 g kyseliny citronové a kvasinky. To jsem nalila do soudku a teď už jen budu čekat, až víno vykvasí; tedy, až všechny šípky klesnou ke dnu. Receptů existuje spousta – některé využívají kvasinky, některé kupodivu normální kvasnice, živnou sůl či se dokonce obejdou bez těchto ingrediencí. Pokud se nebojíte experimentovat, zkuste to určitě taky!

Sbírání šípků, jejich následné sušení a zužitkování patří k jedněm z mých krásných vzpomínek na dětství. Ať už sbírání do školy, nebo sušení u babičky v kamnech – na takové zážitky jen tak nezapomenu. Vytvořte si i vy svou pěknou šípkovou vzpomínku!


 

Zobrazit další články autora >>>