Extrémní biker Michal Maroši se v životopisném filmu svléká do naha - obrazně i doopravdy

Extrémní biker Michal Maroši se v životopisném filmu svléká do naha - obrazně i doopravdy

Tisk

ten co slavi kazdy den 200Do kin míří nový dokumentární snímek Ten, co slaví každý den. Celovečerní film režiséra a kameramana Martina Vrbického shrnuje život bikera Michala Marošiho, který díky horským kolům unikl volání temných sil a dotáhl to až na mistra Evropy. Marošiho divokou jízdu přibližují v osobních výpovědích snowboardistka Eva Adamczyková, biker Tomáš Slavík a další hosté.

 

Dokument má premiéru 18. dubna 2024 v pražském kině Bio Oko. Distribuci filmu zajišťuje společnost Aerofilms.

Za každou cenu extrém

Ten, který slaví každý den je ostrou osobní výpovědí o jednom z nejextrémnějších českých sportovců Michalu Marošim. „Snažím se žít život tak, abych mohl každý den na jeho konci oslavit,” vysvětluje biker, který své představě o životě obětoval úplně všechno.

Tahoun, srdcař bez přetvářky, sportovec i pařič, ale především jezdec, který nikdy neměl strach. Od prvních pádů přes úspěch na Red Bull Rampage, rodinné štěstí, vítězství ve světovém poháru až po dobrodružství osamělého vlka hledajícího svobodu a životní pravdu, měl Michal Maroši vždycky co říct. Jeho příběh shrnuje strhující celovečerní dokumentární film od režiséra Martina Vrbického.

ten co slavi kazdy den 1

Ten, který se nebojí

„Michal byl pro mě vždy inspirativní průvodce, který mě mimojiné naučil, že nebát se, protože věci se mají udělat a nejen o nich přemýšlet,“ popisuje český režisér a kameraman. Byl to právě on, kdo bikera Marošiho oslovil s nápadem shrnout jeho život v celovečerním dokumentu.

Pětačtyřicetiletý sportovec prožil většinu svého života za řidítky. „Lidi v příběhu uslyší o krvi, zvratech, chlastu, drogách a konfliktech se zákonem,“ popisuje Michal Maroši, který se po úspěšném rozjezdu na závodních okruzích BMX dostal do konfliktu se zákonem a na čas skončil za mřížemi. Horská kola mu dala druhou šanci a Michal ji naplno využil.

Závodil mezi světovou špičkou, medaile sbíral doma i v zahraničí, v dual slalomu se stal mistrem Evropy, čtyřikrát se zúčastnil obávaného freeridového závodu Red Bull Rampage v Utahu a poslední léta své sportovní kariéry reprezentoval barvy nejlepšího fourcrossového týmu světa RSP Racing, s nímž vyhrál světový pohár.

Strach pro něj nic neznamená. Se svým kolem skákal bungee z padesáti metrů a během X-Games ve Spojených státech na kole letěl tak daleko, že si při dopadu roztrhl slezinu a zlomenými žebry si propíchl plíce. „Zlomenin bych napočítal pětadvacet,” směje se biker, nad kterým už doktoři zlomili hůl. Nezapomenutelný byl jeho předjížděcí manévr na závodě JBC Revelations v Jablonci nad Jizerou, kde se před soupeře dostal jízdou po wallridu. Video z odvážné jízdy získalo na YouTube víc jak třicet milionů shlédnutí a v hlavním zpravodajství ho vysílali televize od Mexika po Japonsko.

„Michal žije život naplno. Není to typický sportovec. To není člověk, který jde ráno běhat a pak si jde dát vločky s jáhlovou kaší. Jde se vykoupat do brutálně ledové vody ne proto, že by to mělo posílit imunitu, ale protože mu to přijde jako intenzivní zážitek. Jede závod a přestože může přijít o vítězství, udělá před cílem trik, protože chce pobavit diváky,” popisuje autor filmu Martin Vrbický.

Eva Adamczyková i další hosté

Film je rozdělený na deset kapitol, v nichž se na pozadí historie horských kol u nás rozvíjí osobní příběh bikera, který inspiroval celou generaci následovníků. Děj jiskří vtipy a veselými historkami, ale pod hlavní linkou zachycující prolínání záběrů z ježdění a rozpustilých večírků, se vynořuje silné osobní svědectví o odvrácené straně života extrémního sportu, který stejně jako i jiné vrcholové disciplíny hodně dává i bere. Obraz o hlavním protagonistovi skládají hosté, kteří se s ním nějakou část kariéry potkávali. Ve filmu tak zazní výpovědi snowboardistky Evy Adamczikové, bikera Tomáše Slavíka nebo amerických legend MTB Richieho Schleye a Bretta Tippieho.

Film je pro všechny, kteří zažili divoké devadesátky i roky po začátku milénia a chtějí si je připomenout, i ty, kteří je nezažili a chtějí se dozvědět, jaké to tenkrát bylo. Do kin jde v distribuci Aerofilms 18. dubna 2024, kdy má také svou oficiální premiéru v pražském kině Bio Oko.

Ten co slavi kazdy den plakat

Zdroj foto: Lukas Wagneter Red Bull Content Pool, Martin Vrbický

Více o filmu, promítání v českých městech i Michalovi Marošim na www.tencoslavikazdyden.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...


Literatura

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Zvony nad Tbilisi zvoní umíráček

Zvony 200Dokumentární film Pavla Kolaji Zvony nad Tbilisi (2012) přibližuje stav kinematografie v současné Gruzii - a vyznívá jako nostalgické ohlédnutí na časy, kdy sice s obtížemi, ale přece jen vznikaly výsostně umělecké f...