Hojení vnitřních ran aneb jak se vypořádat s duševním zraněním

Hojení vnitřních ran aneb jak se vypořádat s duševním zraněním

Tisk

hojeni (2)Kdo by někdy nezažil ten pocit křivdy, lítosti, bezmoci, urážky, nepochopení, ublížení a zranění! Jsou to zkrátka rány, které na našem těle na první pohled nejsou vidět, protože nemáme modřiny a nekrvácíme. Ale to neznamená, že nám nekrvácí srdce a že necítíme bolest. I vnitřní bolest dokáže člověka pěkně potrápit, ba přímo často zasáhne mnohem více, než facka nebo herda do zad. Knihu, která se věnuje tomu, jak pracovat se svým vnitřním zraněním, napsal Rolf Sellin a vydalo ji nakladatelství Portál. Co od ní lze čekat?

Nemusíte být bolestínci nebo lidé, kteří prožili hluboké trauma, abyste po knize sáhli. Knížka velmi srozumitelným způsobem promlouvá ke každému, kdo se kdy cítil psychicky špatně a vnímal psychickou bolest a citové zranění. Tímto zraněním se může stát cokoliv, i méně závažné věci. Nedá se posoudit, kdo je na tom hůře a co považovat za trápeníhodné a co nikoliv, protože každý člověk je jedinečná bytost, máme různě citlivou nervovou soustavu, odlišné osobnosti a prožíváme stejné události různě. Rolf Sellin se věnuje vysoce citlivým lidem, kteří opravdu prožívají své emoce velice silně a do hloubky. Někdy stačí jen jediné slovo od kolegyně z práce a už se citlivý člověk může začít cítit velmi špatně.

Ve svých předchozích knihách Vysoce citliví lidé mezi námi (Portál 2021) a Blíž tě nepustím (Portál 2019) o nastavování hranic již ukázal, jak pracovat s emocemi a udržet se při dobrém psychickém zdraví, i když jsme neustále pod palbou vnějších vlivů, které musíme zpracovávat. Rolf Sellin je původním vzděláním architekt, ale když zjistil, že i on patří mezi HSP, tedy vysoce citlivé osoby, začal se touto tématikou zabývat hlouběji a na toto téma napsal několik knih.

Jako cíl této knihy vnímám to, že učí a nabádá lidi k tomu, aby si uvědomovali jak se cítí a proč se tak cítí, aby své skutečné emoce nepotlačovali, ale uměli je konstruktivně zpracovávat tak, aby to nezpůsobovalo problémy ani jim, ani jejich okolí. Citová zranění v nás totiž mohou zůstávat velmi dlouho a ovlivňují naše další chování v různých situacích a vůči druhým lidem, ovlivňují celý náš způsob života.

Knížka je zaměřena prakticky. Kromě konkrétních příkladů různých situací ukazuje psychologické techniky, pomoci nichž si můžete sami ledacos v sobě vyřešit. Setkat se můžete s návody na to, jak odpustit sobě i druhým, jakým způsobem převyprávět to, co se vám stalo a srovnat se s tím, různé způsoby vizualizace a mnoho dalšího. Je vidět, že si s tím autor vyhrál a je neskutečně kreativní. Knihu určitě doporučuji citově labilním a velmi citlivým lidem, zejména mladým lidem, kteří neví, co se sebou – mohla by jim pomoci. Pokud už máte svoje techniky, metody a způsoby, jak si zpracovávat vlastní emoce, máte už ledacos odžito a věci tolik neprožíváte, knížku v podstatě nepotřebujete a nemusí vás rušit zbytečné a sáhodlouhé analýzy jak na to. Jestliže ale v sobě nosíte spoustu nevyřešeného, nebojte se do knihy ponořit a třeba se i v něčem inspirovat. Ruku na srdce, kdo má čistý stůl?

hojeni


Název: Hojení vnitřních ran
Autor: Rolf Sellin
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2023
Počet stran: 199

https://obchod.portal.cz/detailsklk.aspx?sklk_id=LVBK100101


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zvířata na nás mají pozitivní vliv

leciva-sila-zvirat200Specialisté na terapii pomocí zvířat psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschlerová napsali knihu Léčivá síla zvířat. Pojďte zjistit, co v ní najdete a jaká je.

...

Literatura

Kamil Bouška: Dokumenty

dokumenty200Málokterá básnická kniha na sebe poutá v poslední době tolik pozornosti jako triptych Dokumenty Kamila Boušky (doprovozený ilustracemi Jana Turnera). Svůj podíl na tom má i nominace na cenu Magnesia Litera, nicméně soubor rezonoval ještě dlouho p...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...