Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Tisk

jablka perexKamarád vyměnil s tetičkou velký dům na vesnici za malý byt ve městě, kde se tísnil s rodinou. Dům zrekonstruovali, ze starých stromů nechali jen jabloň. „Ta má jablek pro regiment. Zdravá, sladká, nestříkaná, vydrží do jara,“ připomněla teta. Jabloň se zarodit zdráhala pár let. „Zkouší vás,“ prorokovala teta. Po pěti letech nevěděli, co s jablky. “ Žena už všechno upekla, zavařila. Sladké nemůžeme ani vidět,“ hlásil kamarád. „Zkusil jsi jablka na slano?,“ zeptala jsem se. Nakonec, jak přiznali z čistého zoufalství, můj recept vyzkoušeli. ”Když jsou na plechu jablka, malý syn sní i zeleninu kolem nich. Z jiného jídla než plechového, tak mu říká, zeleninu odmítá,“ sdělili spokojení rodiče. 

Plechová jablka v troubě na slano
4 porce

8 jablek, 1 velká červená řepa, 1 velká cibule, stroužky česneku - celé, nasekané nebo prolisované, podle chuti, olej - u mě olivový podle potřeby, sůl, pepř, u mě černý, čerstvou celerovou nať, je-li, šťáva z poloviny citronu

+ Jablka, pokud jsou nestříkaná ze zahrady, neloupeme. Ale, můžete. Červenou řepu a cibuli jsem oloupala a nakrájela na větší kousky. Takto nebude na rozdíl od malých kousků po promíchání s olejem mastná.

+ Nakrájenou zeleninu a jablka důkladně promíchám s olejem, pepřem, česnekem, solí, citrónovou šťávou. Troubu předehřeju na 180 – 200 stupňů, horní, spodní ohřev.

+ Plech vystelu pečícím papírem. Nejprve z něj udělám kouli, pokrčím ho, propláchnu pod tekoucí vodou, lehce vyždímám a tak rozprostřu na plech. Lépe se s ním pracuje, zelenina zůstane při pečení svěží – nevyschne. Stačí papír jen propláchnout, nerozmočit. Rozložím zeleninu. Rovnoměrně, v jedné vrstvě. Tak se propeče dobře a najednou. Chcete-li křupavou, stačí 15 minut. Pokud měkkou, 30 - 45 minut. Ale, každá trouba jinak peče, dobře je vysledovat. V zásadě je dobře péct, dokud nechytí barvu, co se vám zamlouvá.

+ Zeleninu vytáhnu z trouby, posypu celerovou natí. Zjemní, ale neztratí živiny. Pokud byste nať dali péct spolu se zeleninou a jablky, ztratí je a je vysoká šance, že se připálí a zhořkne. Počkat, až zelenina vychladne a pustit se do toho.

jablka

Co vás zajímá: Jablka ze zahrady neloupu, pod slupkou je nejvíce vitamínů. Pokud více chutnají oloupaná, oloupejte - dost vitamínů je určitě i v jablku bez slupky. Jablka můžete upéct s jakoukoli sezónní zeleninou. Rovněž s jiným ovocem. Upéct lze jen ovoce. Způsobu na slano se nebojte. Dobré je podle chuti přidat nasekanou pálivou papričku. Pokud nemáte rádi nebo připravujete pro děti, česnek a chilli vynechejte. Jinak sladce pikantně slaná chuť stojí za to! Jíst se dají samostatně, s vařenými nebo pečenými bramborami. Pokud oloupané brambory přidáte nakrájené nebo nastrouhané na plátky v jablkám, upečou se spolu za stejnou dobu. Skvělé s rýží, těstovinami, chlebem. Stejně jako příloha. Teplý salát. Salát na studeno. Vyzkoušejte.

Text, foto, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bylinkové recepty Moniky Poledníkové pro zdraví a krásu

Bylinkove-receptyBylinkářka, redaktorka a rozhlasová moderátorka Monika Poledníková vydala svou první sbírku bylinkových receptů, které mohou sloužit jako praktický návod pro výrobu domácí přírodní kosmetiky i léčivých přípravků. Publikace s barevný...


Literatura

Jak se stát jiným není o francouzské společnosti, ale o nás všech a především o těch zneviditelněných

Jak se stát jinýmLouis spisovatelsky vyspěl. Čtenář už nepotřebuje dovysvětlení sociálního pozadí jak tomu bylo například v jeho první knize Skoncovat s Eddym B. Louis se svého vysvětlení totiž ujal sám. V náznacích a zmínkách, tentokrát j...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...