Jaký je druhý Pochoutkový rok?

Jaký je druhý Pochoutkový rok?

Tisk

pochoutkovy rok2 200V nakladatelství Radioservis vyšlo pokračování knihy Pochoutkový rok vycházející ze stejnojmenného pořadu Českého rozhlasu.

 

 

 

Do tohoto pořadu posílají recepty přímo posluchači, a to buď přes webové stránky, nebo poštou. Porota ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík z nich pak vybírá ty nejzajímavější, nejchutnější a někdy i časem zapomenuté skvosty. Jak v úvodu vysvětluje Patrik Rozehnal, další krok je, že společně s posluchači vše připraví, natočí a ochutnají. „Jídlo je naším národním pokladem a úžasné kulinární skvosty najdete v každé rodině. Přeji vám, ať máte z každého vaření radost, z posezení u stolu svátek a na život ty nejsladší vzpomínky,“ doplňuje zde dále.

Recepty jsou rozděleny do tří kapitol: Pochoutkový rok na slano, na sladko a recepty poroty. Patrik Rozehnal dále uvádí, že se jedná o kuchařku všech, ve které se odrážejí chutě obyvatel celé naší země. Jedná se jak o jídla skromná, nebo jednoduchá, tak také překvapivá nebo sváteční. Já si v této souvislosti říkala, že by mě někde zajímaly původy názvů pokrmů – například u trapštrúdlu nebo šišmáků a také jsem byla mile překvapena, když jsem při čtení autorů receptů našla jméno bývalé starostky z mé rodné vesnice.

U každé pochoutky se nachází název, jméno a město autora, fotografie, seznam surovin a postup. Ten je rozepsán do několika očíslovaných odstavců a vypadá velmi srozumitelně. Není zde zbytečně nic navíc a čtenáři se dozví vše, co potřebují.

Ačkoliv se v mnoha případech jedná o známé pokrmy, našla jsem spoustu jídel, na která jsem dostala chuť a stojí podle mě za vyzkoušení. Ze slaných pokrmů se jedná například o slané sýrové rohlíčky, bramborovou buchtu, sváteční jiné řízky, křehké ražniči s tvarůžkovým přelivem nebo krautfleky. Ze sladkých dobrot mě zaujala hlavně borůvková bublanina z palačinkového těsta, jablečné kroužky v pivním těstíčku a kávový dort od Patrika Rozehnala. Některé recepty pro mě byly úplnou novinkou a zajímavým nápadem, jako třeba dortová omáčka se svitkem a babiččiny zapékané švestkové knedlíky.

Pro nadšené posluchače pořadu Pochoutkový rok je tato kniha povinností, stejně jako pro ty, kteří hledají inspiraci, co připravit k obědu, večeři nebo k odpolední kávě. 

pochoutkovy rok2

Pochoutkový rok 2
110 tradičních rodinných receptů na vynikající domácí jídla
Autor: Patrik Rozehnal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2022
Počet stran: 110
Hodnocení: 86 %

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-835839-patrik-rozehnal-pochoutkovy-rok-2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kdo přijde do Staré, bude mít Hřeby v hlavě aneb rozhovor s režisérem Pavlem Gejgušem

hreb200Je 15 hodin odpoledne. Sedím u baru Staré arény a čekám na Pavla Gejguše, který je režisérem, scénáristou a scénografem divadelní inscenace s názvem Hřeby v hlavě, která nás zavádí do prostředí, ve kterém jsou lidé znaveni po dvou evropsko-islámských válk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha Psychologie komunikace představuje cenné informace

Psychologie komunikacePokud máte chuť na odborné informace týkající se verbální i neverbální mezilidské komunikace, pak volte kvalitní psychologickou učebnici nazvanou Psychologie komunikace, kterou letos vydalo nakladatelství Grada. Kapitoly jsou...


Literatura

Čím blíž je zničení, tím jsou si lidé bližší

znicit perexFrancouzská mediální hvězda literárního nebe i pekla Michel Houellebecq (*1956) vydává v češtině svůj poslední, a možná úplně poslední, román Zničit.

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...